COOLT NEAMŢ 27

La finalul lunii anterioare, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a ieşit pe piaţa publicaţiilor cu numărul 27 al revistei Coolt Neamţ. Revista, care găzduieşte un amplu interviu cu artistul plastic Mircea Titus Romanescu, se deschide cu un cuvânt gândit şi scris de Părintele Constantin Necula: Dulcea povară a virtuţii.

Fiind vorba de numărul lunii august, pot fi citite în interior texte despre Adormirea Sfintei Marii (Maica Domnului în calendarul popular), precum şi un omagiu adus memoriei marelui muzician român născut la Roman: Mihail Jora, personalitate marcantă a vieţii muzicale din prima jumătate de veac XX.

Rubrica File de istorie culturală locală propune un prim episod care reflectă Anul 1848 la Bălţăteşti. Material urmat, parcă în completare, de articolul Magia Cetăţii Petrodava de la Bâtca Doamnei.

La capitolul Artizani de colecţie, numărul aferent lunii lui Gustar aduce în prim-plan creatoarea Paula Turnea şi unicitatea bijuteriilor lucrate manual.

Lecţiile de etnografie şi de istorie se referă la Ornamente florale de pe scoarţele nemţene şi la Cucerirea de către romani a Peninsulei Balcanice.

Revista este completată de un bogat material ilustrativ, cea mai importantă fiind seria de instantanee reunite sub titlul Insecte.

Revista Coolt Neamţ din luna august 2022 se încheie, după ce face o trecere în revistă a manifestărilor din iulie ale Centrului, cu trei propuneri. Cronica de carte, susţinută de Suzănica Tănase, aduce în atenţia cititorilor microromanul lui Cosmin Perţa, Dispariţia. Reputatul critic de film Irina Margareta Nistor face referire la două creaţii cinematografice: una dedicată celor mici, Animăluţe furioase, o alta pentru adulţi, Trenul asasinilor (Bullet Train), avându-l protagonist pe megastarul Brad Pitt.

Valentin ANDREI