„Industrii”, expoziţie de ceramică a artistului vizual Daniel Adăscăliţei, la Galeria „Lascăr Vorel”

La începutul lunii octombrie, artistul vizual Daniel Adăscăliţei a prezentat, timp de două săptămâni, o interesantă expoziţie de ceramică la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”. Denumite „Industrii”, compoziţiile lui Daniel Adăscăliţei din actuala apariţie în public reţin impresii din cotidian, tratate cu un special şi rafinat simţ al observaţiei. Vreau să cred că lucrările sunt destul de sugestive. Doresc să trag un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă astăzi la nivel global în societatea de consum. Referitor la celelalte lucrări, sunt făcute spontan şi din suflet, a declarat Daniel Adăscăliţei.

Premiat pentru debut la cea de-a XVII-a ediţie a Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel” din anul 2021 şi proaspăt membru al U.A.P., Filiala Neamţ, Daniel Adăscăliţei este absolvent al promoţiei 2000 a Liceului de Arte „Victor Brauner”. „Cu o carieră îndelungată în pictura religioasă, Daniel Adăscăliţei a făcut parte dintr-o generaţie înzestrată de elevi ai şcolii noastre”, a spus profesorul Ştefan Potop, preşedintele U.A.P., Filiala Neamţ.

Criticul de artă Emil Nicolae a explicat că, în fapt, expoziţia este un mesaj manifest care ne pune pe gânduri. „Într-adevăr, această expoziţie este o noutate pentru Piatra-Neamţ. E chiar o surpriză în cadrul acestui tip de artă, pentru că nu-i nici utilitară, nici decorativă sută la sută. Este vorba despre un mesaj manifest. În ce fel consumerismul, banii şi preocupările economice, care au devenit o obsesie pentru noi toţi, ne-au modificat comportamentul, opţiunile, gusturile ş.a.m.d. Avem aici tipuri de industrii, conform titlului expoziţiei, care ne taie craca de sub picioare, care ne presează: farmaceutic, culinar, media, IT, auto. E un manifest puternic, asta constat eu, înainte de toate, care ne pune pe gânduri. Este un eveniment atât prin mesajul pe care-l transmite această expoziţie, cât şi prin felul în care promite artistul”.

Violeta MOŞU