Premieră cinematografică în Piatra-Neamţ

Filmul Alinei Grigore, „Blue Moon/Crai Nou”

• Regizoarea Alina Grigore este absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, iar Ioana Chiţu a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ.

Câştigător al marelui premiu al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian 2021, filmul „Blue Moon/Crai Nou”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu (actor al Teatrului Tineretului), Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei.

Proiecţia de gală a avut loc la Cinema Mon Amour miercuri, 9 martie. La eveniment au participat regizoarea Alina Grigore şi actorii din rolurile principale – Ioana Chiţu şi Mircea Postelnicu. Din distribuţie mai face parte şi Ioana Flora, actriţă care a activat în trecut în trupa T.T-ului.

Pelicula spune povestea unei tinere ce se zbate între neputinţa de a-şi depăşi condiţia şi frica pe care i-o dă orice încercare de a evada dintr-un spaţiu claustrofob, atât intelectual, cât mai ales emoţional. Un traseu chinuitor al unei deveniri ce se vrea a fi una superioară celei cu care membrii comunităţii din care făcea parte erau obişnuiţi. Căci aşa cum îi spunea o femeie mai în vârstă, nu deşteptăciunea te ajută la ceva, ci munca, laptele şi brânza pe care le faci. O mentalitate ce nu se înscria în idealul de viaţă al Irinei, personajul central al poveştii. Un ideal diferit, dar, din păcate, mult prea puţin conturat în mintea şi în sufletul ei.

La cei 22 de ani ai săi, Irina (Ioana Chiţu) simte că salvarea ei poate fi evadarea din familia sa numeroasă, disfuncţională, care trăieşte administrând o pensiune din mediul rural. Şi atât. Nu are nici un plan, ci doar gândul acesta puternic de a scăpa cu orice preţ, fie chiar şi printr-un mod total curios şi nepotrivit, după cum o să scoată la iveala firul poveştii. Grija permanentă pentru bani, violenţa verbală şi fizică se amestecă constant cu modul manipulator şi umilitor cu care bărbaţii tratează femeile din viaţa lor, indiferent de generaţie. Un patriarhat care anihilează fie şi cea mai fină încercare a femeilor de a-şi manifesta personalitatea, de a se dezvolta şi de a-şi păstra umanitatea.

(Comunicat oficial)

Red.