Premiile Gopo 2022

• Cineaştii pietreni Tudor Vladimir Panduru şi Bogdan George Apetri, între laureaţi

Pe 3 mai, Teatrul Naţional a găzduit Gala Premiilor Gopo 2022 care a răsplătit cele mai bune filme şi cei mai talentaţi profesionişti din industria cinematografică, evenimentul fiind prezentat de actorul Alexandru Bogdan. Filmul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regia Radu Jude, producător: Ada Solomon, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj, Cristi Puiu a fost ales cel mai bun regizor, iar marii actori Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ au fost premiaţi pentru carierele lor excepţionale.

Cineastul pietrean Tudor Vladimir Panduru a câştigat Premiul Gopo 2022 pentru imaginea filmului Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu. Născut la Piatra-Neamţ, la 10 septembrie 1989, el este absolvent al UNATC Bucuresti, secţia imagine de film, promoţia 2011. Malmkrog, cel mai premiat film al serii, a mai fost distins la categoriile Cea mai bună regie, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj şi Cea mai bună coafură.

Bogdan George Apetri, şi el originar din Piatra-Neamţ, alături de Iulian Postelnicu, a fost recompensat cu Premiul Gopo 2022 pentru Cel mai bun montaj al filmului Neidentificat. Tot pelicula Neidentificat, în regia lui Bogdan George Apetri, a dat şi câştigătorul Premiului pentru cel mai bun actor într-un rol principal: Bogdan Farcaş pentru rolul Florin Iespas.

Ioana Flora, fostă actriţă a Teatrului Tineretului, pentru rolul Mirela din filmul Otto Barbarul, a fost răsplătită cu Premiul pentru cel mai bună actriţă într-un rol secundar.

Cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, ajuns la a XVI-a ediţie, s-a desfăşurat în Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, marţi, 3 mai 2022.

Juriul a fost alcătuit din criticii de film Iulia Voicu şi Ştefan Dobroiu, cronicarul Mihai Brezeanu (LiterNet), regizorii Laurenţiu Damian şi Ivana Mladenovic, actriţa Rodica Lazăr, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, editorul Roxana Szel, creatoarea de costume Dana Păpăruz, producătoarea şi regizoarea Monica Lăzurean Gorgan şi producătoarea şi organizatorul de festival Miruna Berescu.

Violeta MOŞU