Sandu VASILACHE – 60

Actor şi regizor de teatru şi film, scenarist, pedagog, artist al poporului, Sandu Vasilache s-a născut la 18 iulie 1964 în orăşelul Râşcani.

Şi-a făcut studiile (1981- 1985) la Facultatea de Regie a Institutului de Arte „G. Musicescu” din Chişinău [azi, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP)], clasa profesorului I. Todorov, apoi a urmat a doua facultate, cea de actorie, la Institutul de Cinematografie (VGIK) din Moscova (1985-1989), unde a absolvit cursurile şi atelierele lui S. Bondarciuk, N. Mihalkov, A. Koncialovski, A. Batalov, A. Djigarhanian, I. Kvirikadze.

Şi-a început activitatea în calitate de actor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău, fiind distribuit în rolurile: El – din piesa „Banca” de A. Ghelman, Bufonul – din piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare ş. a. Ulterior, se produce pe scena Teatrului „E. Ionesco” din Chişinău, în spectacolul lui V. Butnaru „Iosif şi amanta sa” şi în „Pescăruşul” de A. P. Cehov.

În 1993 a iniţiat proiectul Teatrul de Buzunar, regizând unicul spectacol în cadrul acestuia – „Legături primejdioase”, după P. de Choderlos de Laclos. Între anii 1994 şi 1999 a fost directorul artistic al Teatrului Naţional „M. Eminescu” din Chişinău, montând spectacolele: „Un veac de singurătate” după G. G. Márquez, „Amadeus” de P. Shaffer, „Steaua fără nume” de M. Sebastian, „Anna Karenina” după L. Tolstoi, „Fraţii Karamazov” după F. Dostoievski ş. a.

În anii 1999-2004 activează la Bucureşti, unde a montat „Fraţii Karamazov” după F. Dostoievski (Teatrul „Odeon”, 1997), „Anna Karenina” după L. Tolstoi (Teatrul de Comedie, 2001) şi „Trei surori” de A. Cehov (Teatrul „Union”, 2002).

După ce revine la Chişinău, a pus în scena Teatrului Naţional „M. Eminescu” „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare şi la Teatrul Dramatic Rus „A. P. Cehov” spectacolul „Ciudata Missis Savidge” de D. Patrick. În perioada în care este regizor principal la Teatrul Naţional „M. Eminescu” din Chişinău (2007-2011) montează: „Mariaj forţat sau şcoala soţiilor şi a soţilor” de Molière, „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare ş. a., dar a desfăşurat şi activitate didactică la AMTAP.

Regizează spectacolul radiofonic „Maria Сantemir ‒ ultima dragoste a lui Petru cel Mare” (2009), după piesa omonimă de I. Druţă. În acelaşi an apare pe ecrane şi filmul artistic „Lupii şi zeii”, pe care îl realizează după propriul scenariu la Studioul „Moldova-Film”.

Este, mai întâi, regizor la Studioul „Moldova-Film” (2004-2006), apoi a exercitat şi funcţia de Director general al studioului (2011- 2021).

Colaborează în calitate de regizor (2004-2021) cu Teatrul „M. Eminescu” din Botoşani, iar din 2021 este manager general al acestuia. Aici a montat spectacolele: „Visul unei nopţi…” şi „Noaptea unui vis” după W. Shakespeare (se joacă în două săli concomitent), „Watch Dogs” de L. Băleanu; „Îmbătaţi de dragoste” de P. Marivaux; „Bocitoarele vesele” după W. Shakespeare, „Câinele grădinarului” după Lope de Vega, „Bani din cer” după R. Cooney, „Steaua fără nume” de M. Sebastian.

Sandu Vasilache este laureat al Galei Premiilor UNITEM din Republica Moldova şi al Uniunii Teatrale din România (1991, 2008) ş. a.

În 2009 activitatea sa artistică a fost înalt apreciată cu titlul onorific „Artist al poporului”. (N. R.Preluare din Biblioteca naţională a R. MoldovaCalendar naţional, 2024)

Maria S. CIOBANU