Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Târgu Neamţ Simpozionul judeţean „Arta de a fi gazdă”

În fiecare an, în prag de vară, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu-Neamţ organizează competiţia care de acum a devenit tradiţie – „Arta de a fi gazdă”. Ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, etapa finală a acestui simpozion judeţean s-a desfăşurat pe data de 23 mai 2024 antrenând aproximativ 300 de elevi ai şcolii organizatoare (participanţi în cadrul celor 3 secţiuni şi voluntari), 15 elevi ai instituţiilor partenere şi 35 cadre didactice.

După cum spun organizatorii … a fi gazdă este o onoare, dar şi o provocare. Elevii, profesorii şi oaspeţii evenimentului au adus în prim plan mândria, bucuria, pasiunea pentru gastronomia tradiţională, pentru frumos, pentru autentic, pentru călătorii, pentru experienţe. Ca şi în anii trecuţi, elevii de la colegiul gazdă, dar şi concurenţii de la liceele din zonă s-au întrecut în a pregăti şi prezenta experienţe turistice alese, sau în a pregăti reţete speciale. Astfel de activităţi practice fac diferenţa, iar tinerii demonstreză ce pot şi ştiu, cu mai mare plăcere.

Simpozionul a fost conceput în două părţi:

Secţiunea I – pentru elevi:

A. Junior chef în arta culinară: Preparate culinare tradiţionale cu tema Bucate tradiţionale gătite la ceaun – la care au participat 55 de concurenţi;

B. Valorificarea autenticităţii româneşti în cadrul programelor turistice;

C. Promovarea unei oferte turistice în limba engleză.

Secţiunea II – de comunicări ştiinţifice pentru profesori cu tema Inovare-dezvoltare în turism şi servicii (exemple de bună practică la clasă cât şi activităţi extraşcolare, resurse educaţionale deschise, proiecte şi programe educative etc.).

Cea mai spectaculoasă a fost Secţiunea I A, Preparate culinare tradiţionale cu tema Bucate tradiţionale gătite la ceaun. Au participat grupe de maximum 5 elevi (domeniul Turism şi alimentaţie Industrie alimentară, Agricultură-Agroturism) din şcolile partenere. Fiecare echipă a avut dreptul să-şi aleagă preparatul pe care l-a executat în concurs, în prezenţa membrilor juriului. Echipele concurente au venit cu vasele, ustensilele şi materiile prime necesare executării preparatului ales, prezentând şi fişa tehnologică (denumirea preparatelor/ ingredientele folosite la realizarea acestora/modul de preparare). Reprezentantul fiecărei echipe a prezentat juriului piesa aleasă în concurs şi a răspuns întrebărilor adresate de către echipa de jurizare.

Din echipa organizatorilor acestei dificile secţiuni au făcut parte următoarele cadre didactice de la colegiul gazdă: prof. Toboşaru Cristina, prof. Aciocârlănoaei Geta, prof. Stoica Mihaela, prof. Niculescu-Eugenia.

Secţiunea I B – Valorificarea autenticităţii româneşti în cadrul programelor turistice – a fost tot cu participare directă (echipe din clasele IX- XII însoţite de cadrele didactice interesate). Grupe de maximum 5 elevi au promovat o regiune/zonă din România din perspectiva autenticităţii (tradiţii culinare, obiceiuri, vestimentaţie, stil de viaţă, cultura proprie, credinţe, stil arhitectural, limba, manifestări culturale), sub forma:

Trei zile de poveste în …

Au participat 25 de elevi, iar din rândul profesorilor, de această secţiune s-au ocupat: prof. Niculescu Eugenia, prof. Olariu Mihaela şi prof. Andruşcă Andreea-Oana.

Secţiunea I C (32 concurenţi) s-a concretizat prin realizarea şi prezentarea unei oferte turistice în limba engleză, cu accent pe promovarea obiectivelor turistice de interes naţional/internaţional.

Secţiunea II – adresată cadrelor didactice, se va finaliza cu editarea revistei online „Principii în arta ospitalităţii” (ISSN 2821-8698, ISSN-L 2821-8698), care conţine articole de specialitate şi exemple de bună practică la clasă. Concurenţii la secţiunea concurs a simpozionului, cu participare directă, au fost din următoarele unităţi şcolare: Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu-Neamţ, Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costache” Mănăstirea Neamţ.

În afară de cadrele didactice menţionate deja s-au mai implicat în organizare: director – prof. Gheorghe Apetrei, director adjunct – prof. Mihaela Axinte, director adjunct – prof. Daniela Pavel, director adjunct – prof. Mihaela Solomia, prof. Ana-Alis Boghean, prof. Mihaela Toma.

Competiţia a avut şi o serie de invitaţi de onoare: Emilian Şoldan, director agenţia de turism Biroul de turism, Târgu Neamţ; Fedeleş Geanina, preşedinte Asociaţia „Ţinutul Zimbrului”, Târgu Neamţ; Chiper Viorela, director Asociaţia „Ţinutul Zimbrului”, Târgu Neamţ; Istrate Andreea, reprezentant Pensiunea Eden, Agapia; Voina Stelian, administrator Pensiunea La Moşie, Nemţişor; Ciprian Bârsan, administrator Bucătăria Zimbrului, Târgu Neamţ; Bogdan Agafiţei, administrator Pensiunea La Cetate, Târgu Neamţ.

Au fost acordate următoarele premii:

Subsecţiunea Bucate tradiţionale gătite la ceaun:

Premiul I: Buzdea Mihai, Gurzun Iustin, Neamţu Bianca, Sava Ionela, preparatul Tochitură moldovenească, coordonator maistru Geta Aciocârlănoaei;

Premiul II: Nechitei Alexandra, Stafie Claudia, Blanaru Lavinia, Samoilă Beatrice, Podariu Flavius, preparatul Tochitură moldovenească, coordonatori: prof. Adriana Mantea, prof. Constantin Mantea;

Premiul II: Alexa Constantin, Maxim Delia, Ciucanu Iulia, Horea Ionela, Murariu Nicoleta, preparatul Sărmăluţe cu mămăliguţă şi Tochitură moldovenească, coordonator maistru Geta Aciocârlănoaei;

Premiul III: Viţega Damiana, Otea Bianca, Codiţă Bogdan, Merlan Mihaela, Faloş Gabriel, preparatul Ostropel de pui, coordonator prof. Cristina Toboşaru;

Premiul III: Maciu Robert, Cramba Iustina, Muraru Gabriela, Livadariu Denis, preparatul Rasol la ceaun, coordonatori: prof. Eugenia Niculescu, Mihaela Olariu.

Subsecţiunea Valorificarea autenticităţii româneşti în cadrul programelor turistice:

Premiul I: Tolontan Beniamin, Boboc Casiana, Fodor Mădălin, Trei zile de poveste în Maramureş, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu-Neamţ, coordonator prof. Ana Maria Ticu;

Premiul II: Gherase Loredana, Bălţătescu Denisa, Plaja Şuncuiuş, coordonatori: prof. Mihaela Olariu, prof. Eugenia Niculescu;

Premiul II: Plăcintă Bianca, Cocean Maria, Trei zile de poveste în Ţinutul Bucovinean, coordonator prof. Monica Asofiei;

Premiul III: Volovatic Iulia, Chirilă Ivghenie Iustina, Constandiş Ionuţ, Luca Petruţ, Nici o vacanţă fără Moldova, coordonatori: prof. Eugenia Niculescu, prof. Mihaela Olariu;

Premiul III: Iacob Elena, Olaru Nicoleta, Trei zile de poveste în Braşov, coordonatori: prof. Brânduşa Iftime, prof. Roxana Răcheru.

Subsecţiunea Promovarea unei oferte turistice în limba engleză:

Premiul I: Ciocoiu Marcu Bogdan, One Day Trip to Creangaîs Wonderland, coordonator prof. Ana Alis Boghean;

Premiul II: Mosor Matei, Melinte Bogdan, Ţârdea Ana Maria, Dorneanu Dumitru, Alpadia English Summer Camp-Learning English doesnât get any better than this, coordonatori: prof. Ana Alis Boghean, prof. Eugenia Niculescu;

Premiul II: Mercore Denisa, Muraru Gabriela, Dumitroaia Gabriela, Ungheanu Mihnea, The Horses Waterfall, coordonatori: prof. Ana Alis Boghean, prof. Eugenia Niculescu;

Premiul III: Baranai Ioana, Lupuleasa Gabriela, Three days in Bucovina, coordonator prof. Aurelian Cucolea;

Premiul III: Barna Aida, Bucur Lavinia, Ciorsac Alexandru, Asandei Manuel, Gavriloae Florin, An Unforgettable Trip to Sighişoara, coordnatori: prof. Ana Alis Boghean, prof. Eugenia Niculescu.

Prof. Eugenia NICULESCU

Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Târgu Neamţ