Un „apostol” de la „Crucea Văilor” – CRISTIAN VATAMANU

La sfârşit de an 2021, Valea Muntelui a mai pierdut un dascăl de mare valoare: profesorul Cristian Vatamanu. S-a născut la 13 decembrie 1976 şi a trăit în satul Petru Vodă, Poiana Teiului, satul strămoşilor săi, fiind un adevărat fiu al munţilor Neamţului, de la „Crucea Văilor”, după cum îi plăcea cu mândrie să spună. Dincolo de toate, a fost un om, un om bun…

Era licenţiat în Religie Ortodoxă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iaşi şi în Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiei, Universitatea „Babeş-Bol­yai” Cluj.

A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Pro Grinţieş, o funcţie de care era mândru şi din această poziţie a participat la alegerea asociaţiei ca reprezentant al societăţii civile în Comitetul de Masiv, Grupa Centrală. Asociaţia este cea care organizează Festivalul Haiducilor – Grinţieş din 2017, el fiind, la început „omul de la butoane”, dar în august 2021 a urcat pe scenă asumându-şi şi prezentarea festivalului.

Activitatea sa didactică şi managerială s-a legat de Liceul Tehnologic din Pipirig, unde a fost profesor şi director adjunct. Impactul său în evoluţia acestei şcoli a fost unul imens şi o ştiu de la cadrele didactice, de la foştii elevi, de la elevii de acum care au fost mai mult decât deznădăjduiţi la aflarea morţii sale. Pelerinajul la căpătâiul său este cea mai limpede dovadă. Pentru acest liceu el însemna echilibru şi o permanentă redescoperire.

Faptul că era bun informatician, cu pregătire în scrierea proiectelor, a dus la numeroase acţiuni în ţară şi străinătate, mai ales în mobilităţi Comenius şi Erasmus. De mare notorietate devenise proiectul său „Descoperă Monumente Româneşti”, unul dintre puţinele naţionale şi cu finanţare de la Ministerul Educaţiei implementate în judeţul Neamţ. A fost autor şi coautor a mai multor studii şi cărţi (amintim Pelerin în judeţul Neamţ, 2013, Istoria şi poveştile de lângă noi, 2015, Neamţul, ţinutul tezaur. Monografie, 2019, Pe urmele răzeşilor din Moldova, 2021), ultima, Mănăstiri, schituri şi mănăstiri nemţene, văzând lumina tiparului la o zi după moartea sa: 16 decembrie 2021. Nu am avut parte de un autograf al domniei sale, dar o lansare a cărţii aşa cum şi-ar fi dorit a fost pregătită pentru 23 ianuarie 2022, odată cu parastasul de 40 de zile. Dumnezeu să te ierte, dascăle…

Daniel DIEACONU