La 135 de ani de la trecerea poetului Mihai Eminescu în eternitate, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ a găzduit conferinţa „Încercări asupra creaţiei poetico-filosofice eminesciene” susţinută de prof. univ. dr. Ştefan Munteanu. Întâlnirea a avut loc vineri, 14 iunie 2024, cu începere de la ora 12:30, în Sala Info-Club II şi a fost moderată de prof. Mihaela Mereuţă, managerul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ. Cu acest prilej, Inge Olaru a susţinut un moment muzical la vioară.
Prof. univ. dr. Ştefan Munteanu, eminescolog, s-a născut la 5 martie 1951 în comuna Găiceana, judeţul Bacău.
Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (1980) şi al Facultăţii de Drept (1987), ambele din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi. Doctor în filosofie (1997). Premiul „Ion Petrovici”, decernat de Academia Română în anul 1999, pentru lucrarea „Filosofia indiană şi creaţia eminesciană”; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, în 2003, pentru lucrarea „Ipostaze ale spiritului filosofic românesc”; Premiul Fundaţiei Culturale „Georgeta şi Mircea Cancicov” Bacău, în 2005, pentru lucrarea „Aspecte filosofico-juridice implicate de procesul integrării europene”.
A participat la congrese şi simpozioane internaţionale de prestigiu, iar cărţile sale (Dimensiuni ale spiritualităţii indiene; Filosofia indiană şi creaţia eminesciană; Picături de filosofie; Noi picături de filosofie; Fulguraţii eminescologice; Alte picături de filosofie; Domenii ale filosofiei; Ipostaze ale spiritului filosofic românesc ş. a.) s-au bucurat de o bună primire, atât în mediul academic, cât şi din partea marelui public.
„Orice întâlnire cu Ştefan Munteanu este şi o revedere cu Eminescu. Puţini sunt oamenii atât de fericit cuceriţi de Eminescu, precum acest eminescolog care spune că «suntem şi vom rămâne în Europa, uniţi întru Eminescu» şi ne invită, în manieră pascaliană, să medităm în preajma sa; «Dacă cineva refuză apropierea de Eminescu, nu are nimic de câştigat, iar Eminescu nu are nimic de pierdut, pentru că a avut tăria să ne ofere totul, fără ca măcar să se întrebe dacă merităm». Credem că de la George Călinescu încoace puţine sunt cuvintele atât de frumoase care s-au spus despre cel care ne mărturisea tulburător de simplu: «Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor, cum soarbe soarele un nor de aur din marea de amar»” – Ion FERCU.
(Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ)