* Interviu cu Mihaela Mereuţă – noul director-manager al bibliotecii
Rezultatul final al concursului de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de director-manager al Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu, a relevat-o drept câştigătoare pentru mandatul actual, cu media 9,82, pe Mihaela Mereuţă. După ce în perioada 2012 – mai 2017 a fost Şef Serviciu Relaţii cu publicul, informare bibliografică şi comunitară, iar în perioada mai 2017 – 15 ianuarie 2018 director-manager interimar, iat-o acum pe ambiţioasa Mihaela Mereuţă pe cea mai înaltă poziţie managerială a Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu. Şi-a început cariera ca bibliograf al aceleiaşi biblioteci în perioada 1994-1997 continuând, de-a lungul timpului şi cu diferite funcţii didactice, ca profesor în specialitatea istorie, la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Şcoala Particulară Nr. 1 Piatra-Neamţ, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Piatra-Neamţ. În perioada 2000-2002 a fost şi profesor asociat la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Economia şi Administrarea Afacerilor, Filiala Piatra-Neamţ.
Are dublă licenţă: Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, specializarea Istorie (1989-1994) şi Facultatea de Drept, specializarea Drept (2001-2006). De asemenea CV- ul este îmbogăţit cu un master în Studii Europene la Centrul de Studii Europene al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi (2003-2005) şi studii postuniversitare de Managementul instituţiilor publice – Academia de Studii Economice Bucureşti (2001-2002) şi Biblioteconomie şi ştiinţa informării, domeniul Ştiinţe ale comunicării – Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca (2013-2014). La acestea se adaugă nenumărate cursuri de specializare şi formare profesională realizate la instituţii din ţară şi străinătate.
Pentru probitatea profesională de care dă dovadă şi pentru eforturile pe care le face pentru creşterea vizibilităţii şi importanţei instituţiei pe care o conduce, mi-am propus să ofer cititorilor noştri, la început de an, un interviu cu Mihaela Mereuţă…
* Cum aţi perceput trecerea de la funcţia de şef serviciu relaţii cu publicul, informare bibliografică şi comunitară la cea de director-manager al Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu?
– A fost o încercare, într-un context în care biblioteca îşi diversifica şi moderniza serviciile, care mi-a dat posibilitatea să regândesc din punct de vedere managerial întreaga activitate a bibliotecii, şi pot spune că am resimţit această încercare ca pe o responsabilitate faţă de întreaga comunitate dar şi faţă de colegii bibliotecari, ce au depus eforturi majore pentru a putea îndeplini şi activitatea curentă dar şi noile sarcini care au intervenit. Tot acest an 2017 a fost unul al eforturilor deosebite pe care colectivul bibliotecii a încercat să le surmonteze prin entuziasm, prin faptul că au dovedit că sunt profesionişti, că fac ceea ce li se potriveşte iar tot ceea ce au învăţat în decursul timpului prin cursuri de formare şi perfecţionare, într-un mediu al schimbărilor permanente, este o dovadă că pot face din bibliotecă un reper al întregii comunităţi. Întotdeauna încercăm să identificăm nevoile şi aşteptările comunităţii noastre, pentru a înţelege care este direcţia în care trebuie să dezvoltăm serviciile noastre.
* Cu ce gânduri începeţi noul an şi noul mandat?
– Toate gândurile se focalizează în jurul unui proiect managerial care va cuprinde un mandat de trei ani, 2018-2021, timp în care mi-am propus ca tot ceea ce înseamnă comunitate şi bibliotecă să se resimtă ca un tot unitar. Biblioteca este practic o instituţie cu o anumită efervescenţă – alături de celelalte existente la nivelul judeţului – care este păstrătoare a tot ceea ce înseamnă cultură şi civilizaţie, care prin colecţii şi servicii de bibliotecă, prin programe şi proiecte reuşeşte să vină în mijlocul comunităţii, să coalizeze toate eforturile creatoare şi să fie alături de toţi cei care vor să facă un pas spre cunoaştere, spre dezvoltare personală şi educaţie permanentă.
Ideile mele provin din experienţa căpătată în activităţile pe care le-am derulat atât la Biblioteca Judeţeană cât şi din parteneriatele cu colaboratorii bibliotecii, în diferite proiecte şi programe. Îmi doresc ca biblioteca să devină principalul pol cultural al comunităţii. Vreau să-i apropii şi pe cei care nu ne-au călcat prea des pragul şi, mai ales, doresc să readucem în atenţia comunităţii memoria acestor locuri, să valorificăm mai eficient patrimoniul cultural local, colecţiile de bibliotecă, oamenii de valoare, istoria ţinutului nostru.
* Să ne familiarizăm şi noi, publicul nemţean, în legătură cu viziunea şi misiunea Bibliotecii Judeţene G. T. Kirileanu în actualul mandat…
– În primul rând Biblioteca Judeţeană contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din judeţul Neamţ printr-un acces gratuit şi nediscriminatoriu la colecţii, servicii, baze de date specializate, oferte culturale dar şi la formarea unor deprinderi de studiu, cercetare, lectură şi documentare. Să nu uităm rolul socializării şi recreării, astfel încât se poate spune că biblioteca este un spaţiu deschis al comunicării.
În al doilea rând, ne-am structurat câteva idei de bază care să faciliteze accesul la informaţie al cetăţenilor, toate având ca principal punct de plecare serviciile oferite de bibliotecă şi patrimoniul bibliotecii, şi aici mă refer în principal la colecţii… nu trebuie să uităm că avem colecţii speciale şi reprezentativ este Fondul Documentar „Kirileanu”, care dă identitatea acestei biblioteci şi care reuşeşte să pună pe harta ţării – prin cărţile de patrimoniu care există aici – istoria neamului românesc.
Totul este construit în jurul interesului pentru cetăţean, pentru că vom încerca să găsim soluţii adecvate nevoilor de informare şi documentare ale publicului, de formare profesională şi de dezvoltare personală. Ne propunem să facem din bibliotecă un lider al comunităţii, un organism viu, într-o continuă mişcare, transformare şi adaptare atât la piaţa informaţiei cât şi la expectanţele utilizatorilor fiind şi într-un echilibru deplin cu societatea informaţională.
Foarte importantă este direcţia legată de perfecţionarea resursei umane şi vom reuşi acest lucru atât prin cursurile speciale organizate pentru bibliotecari cât şi prin programe care au ca scop implementarea unor proiecte moderne de bibliotecă.
Să nu uităm şi de respectul pentru tradiţie şi actualitate, pentru că biblioteca este instituţia unde vechea moştenire culturală se împleteşte armonios cu poveştile oamenilor de astăzi şi de aceea manifestările de reconstituire a destinelor valoroase se află printre preferinţele noastre.
Închei aici cu sintagma „confort şi accesibilitate” deoarece sunt cuvinte cheie care vor caracteriza toate serviciile oferite de Biblioteca Judeţeană.
* Desigur nici o instituţie, şi cu atât mai puţin o bibliotecă, nu îşi poate desfăşura activitatea fără parteneri. Care sunt principalii dvs. colaboratori?
– Aria colaboratorilor bibliotecii este foarte diversă. Aş începe cu instituţiile de învăţământ din judeţul Neamţ, dar în special din municipiul Piatra-Neamţ, care de ani de zile au fost partenerii bibliotecii în acest demers al învăţării, cunoaşterii, informării, în acela al formării unor abilităţi şi deprinderi, prin activităţi extraşcolare, prin cursuri de formare pe diferite teme (drepturile omului, drepturile copilului, antreprenoriat, educaţie pentru mediu, informare europeană, povestiri digitale, cetăţenie activă, voluntariat etc). Am să-i menţionez doar pe cei care, într-un mod excepţional, s-au remarcat în colaborarea noastră şi au găsit răgazul şi disponibilitatea necesare pentru a fi alături de noi. Încep cu Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ, de care mă leagă amintiri plăcute referitoare la experienţa mea didactică. Continui cu Colegiul Naţional de Informatică, titular al unor activităţi şi proiecte derulate în parteneriat: voluntariat, proiecte pentru comunitate, ateliere de lectură, Proiectul „Raftul cu Iniţiativă”, Proiectul „Piatra Neamţ Citeşte”, ş. a. De asemenea se mai evidenţiază: Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi”, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Grupul Şcolar nr. 9, Colegiul Tehnic de Transporturi, Şcolile generale nr. 1, 2, 3, 4, 5, Şcolile Speciale, instituţiile publice care au compartimente cu rol de informare, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura Judeţului (care ne este alături în tot ceea ce înseamnă activităţi de informare europeană), Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”…
* Sunteţi o persoană idealistă?
– Cred că da… deşi de multe ori m-am întrebat dacă sunt destul de raţională atunci când îmi formulez şi pun în aplicare ideile. Am câteva principii de la care nu am abdicat şi nu voi abdica niciodată. Respect tot ceea ce este în jur şi cred că fiecare om are idealul lui. Idealul nostru, a celor din bibliotecă este de a dărui.
A consemnat Gianina BURUIANĂ