Congresul Internaţional al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare ediţia a XLIV-a a fost găzduit la Piatra-Neamţ în perioada 25-28 iulie. Peste 200 de învăţători şi profesori din 20 de judeţe ale ţării şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria şi Serbia au participat la lucrări.
Organizarea la Piatra-Neamţ nu a fost întâmplătoare, aniversarea a 110 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ fiind prilejul mult aşteptat pentru a primi onoarea de a fi gazde. Cadrele didactice au fost întâmpinate cu pâine şi sare la festivitatea de deschidere a congresului, ce a avut loc în sala „Calistrat Hogaş” a Palatului Administrativ, marţi, 26 iulie. La ceremonia de debut au urat profesorilor bun venit grupul folk „Eu cred” şi Marius Coşerariu. În atmosfera emoţionantă, au adresat câteva cuvinte oficialităţile locale care au răspuns invitaţiei – prefectul de Neamţ, primarul de Piatra-Neamţ, oficialităţi organizatoare – prof. Liviu Constantin Rusu, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, prof. Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, AGIRo, oaspeţi.
Primul invitat la microfon a fost pefectul Adrian Niţă. „Vreau să vă felicit pentru toată activitatea, vă mulţumesc pentru că sunteţi aici în număr atât de mare şi vă doresc să aveţi parte de zile minunate aici, în judeţul Neamţ. Vă urez să fiţi sănătoşi şi să aveţi parte de recunoştinţa eternă a tuturor celor care trec prin mâna dumneavoastră”.
În cuvântul său, primarul Andrei Carabelea a făcut apel la patriotism. „Faceţi o profesie cu foarte multe provocări, în fiecare zi aveţi de făcut faţă unor exerciţii cu care nu se întâlneşte fiecare profesie din România. Sunt convins că treceţi prin acestea cu pasiune, cu profesionalism, cu empatie faţă de copii, copii cărora aveţi să le insuflaţi nişte valori şi vă rog eu frumos să le insuflaţi şi dorinţa de a rămâne în ţară – una din mâhnirile pe care le am ca profesor, ca primar şi ca părinte. Să vă bucuraţi de ceea ce vă oferă judeţul şi oraşul”.
Mesajul inspectorului şcolar general Florentina Luca-Moise, aflată la Ministerul Educaţiei în ziua deschiderii congresului, a fost citit de inspector Steluţa Postolică. „Pentru toate câte a dovedit că poate în istoria acestei ţări, pentru devotament, forţă şi asumare, pentru toate câte sunt în fiinţa dascălului român îl felicităm şi-i recunoaştem valoarea sa. Dumnezeu să dăruiască tuturor învăţătorilor ani mulţi, putere de a rezista, de a se adapta, inspiraţie, răbdare şi bucurie. Să fie dascălul român simbolul societăţii care a reuşit”.
Tot din partea instituţiei partener în organizarea congresului a adresat câteva cuvinte şi inspectorul şcolar adjunct Cătălin Bălţătescu: „Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ împlineşte 110 ani de existenţă, iar activităţile derulate aduc odată în plus bucurie şcolii nemţene şi nu numai. Lucrările acestui congres tind să întregească ampla experienţă pedagogică pusă în slujba Educaţiei şi să aducă împliniri profesionale pentru noi toţi. Felicit pe toţi cei care fac posibilă o aşa sărbătoare a educaţiei, a şcolii nemţene, cu încederea că toate activităţile vor fi exemple de creativitate şi dăruire, un prilej de multiplicare a performanţei şi un schimb de bune practici pedagogice”.
Preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, prof. Liviu Constantin Rusu a îmbinat trecutul cu prezentul şi a adus în atenţie o noutate. Este o onoare ca congresul să se desfăşoare la Piatra-Neamţ, împlinim 110 ani de la înfiinţare. În expoziţia pusă la dispoziţie de Complexul Muzeal Neamţ îl puteţi vedea pe bădia care a înfiinţat asociaţia în 1912 – Leon Mrejeriu, un învăţător de pe valea Bistriţei, care a ajuns apoi în Parlamentul României, a fost prefect, deputat şi nu a uitat niciodată că este şi învăţător. În 1936 s-a cumpărat Casa Învăţătorului, care este şi astăzi pe strada Petru Rareş, acolo se află Casa Corpului Didactic Neamţ şi Sindicatul din Învăţământ, au grijă de această casă, aflată în patrimoniul naţional. Au cumpărat casa – atenţie! – de la Banca Naţională, cu banii de la învăţători, 50 de lei – nu ştiu cât era salariul atunci – timp de 13 luni! Fiecare învăţător din judeţul Neamţ a pus bani pentru această clădire! Plus banii de la Guvern, prin Leon Mrejeriu. A continuat cu Căminul învăţătorilor, cealaltă clădire a noastră unde se află şi Centrul de informare a cadrelor didactice şi care de astăzi se numeşte Centrul de documentare şi informare al cadrelor didactice din judeţul Neamţ „Prof. Gheorghe Amaicei”. Domnul Amaicei este al doilea tată al nostru, bădia Ghiţă şi-a pus amprenta asupra activităţii de după 1990 şi tare şi-ar fi dorit organizarea congresului la Piatra-Neamţ. Îl facem acum, în onoarea memoriei domniei sale şi vă invit la un moment de reculegere pentru toţi cei care nu mai sunt.
Cuvântul Marianei Marin, preşedinta AGIRo din Republica Moldova, a impresionat audienţa. Suntem opt colege care am venit la Piatra-Neamţ, toate autoare de manuale, cu grad didactic superior iar patru colege sunt şi doctori în ştiinţă. (…) Congresul AGIRo are menirea să venim cu schimb de bune practici, să fim mai eficienţi, mai buni. Dacă vorbim de reforme în educaţie, în anul 2015, noi fiind inspiraţi de reforma dumneavoastră din 1998, cea referitoare la evaluarea în învăţământul primar, un grup de colegi de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, unde mi-am petrecut cei mai buni ani de cercetare, am studiat toate opţiunile u privire la evaluarea pe sector, pe care şi dumneavoastră o practicaţi. Astăzi, în Republica Moldova, în clasele primare şi la materiile despre om şi societate, nu mai există note şi calificative, decât la evaluările sumative şi cel mai important – nu există insuficient! Politica didactică este centrată pe succes şi recuperare. Urmărim să creăm elevului situaţii în care el să se autorealizeze. Astăzi, ţinând cont că delegăm elevului sarcinile de a învăţa, noi promovăm ideea de învăţare vizibilă şi ne asociem cu ceea ce faceţi în România. Rolul nostru sau locul nostru este printre copii, să-i ajutăm să înveţe. Clasă inversată – acest concept promovat prin AGIRo în Moldova – va face obiectul unui curs intensiv gratuit pentru membri fideli ai AGIRo la Casa Profesorilor din Chişinău.
Lucrările şi atelierele congresului, alături de a XIX–a ediţie a simpozionului internaţional „Portrete de dascăli – în memoria lui Leon Mrejeriu şi Gheorghe Amaicei”, s-au îmbinat cu clipele de relaxare petrecute la Vânători-Neamţ, la mănăstiri şi în Parcul Natural Vânători.
N. R. Preluare din ziarul Mesagerul de Neamţ.
Cristina IORDACHE