Eternul Eminescu, la Piatra-Neamţ

Ne-o pălit Dumnezău cu aşa un noroc şi ni l-o dat pe Eminescu!

Eugen DOGA

Parcă anul acesta Eminescu a fost comemorat şi readus în atenţia publicului mai mult ca niciodată, de toată suflarea românească… Lansări de carte, vernisaje, spectacole de muzică şi poezie – toate convergente pentru a puncta nemurirea Luceafărului poeziei româneşti.

Fără a face vreo ierarhizare a momentelor artistice desfăşurate la Piatra-Neamţ, putem afirma că spectacolul „Eternul Eminescu” pus în scenă de actorul Dorel Vişan împreună cu compozitorul Eugen Doga – fiecare dintre ei, un maestru al domeniului, a adus publicul la extaz.

Conform mărturiei realizatorilor, spectacolul a avut premiera la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, la Chişinău, dar ne-am putut bucura de acest regal şi la Iaşi, Târgu Neamţ şi Piatra-Neamţ. Evenimentul de la Chişinău a fost relatat şi într-o corespondenţă din Basarabia, cronica semnată de Eugenia Tofan, relevând cu sensibilitate acută punctele forte ale recitalului.

Drept care, mai am foarte puţin de adăugat.

Cred că Dorel Vişan poate fi numit fără reţineri un eminescolog, având în vedere profundele consideraţii pe care ni le-a împărtăşit cu privire la viaţa şi opera lui Eminescu şi volumul imens de versuri recitate „par coeur”. Scena este un altar. Un altar laic. Cuvintele care nu se pot spune în biserică nu pot fi rostite nici pe scenă – a declarat acesta, cu o cuminţenie savantă. Este de luat în seamă şi de gândit la aceasta, mai ales de către aceia care pângăresc scena cu expresii abjecte şi manifestări care se îndepărtează de actul artistic…

Despre Eugen Doga, ce-am mai putea spune? El este venerat de toţi românii care-i cunosc compoziţiile muzicale, dar şi de o lume întreagă care ştie că 2022 este declarat „Anul cultural Eugen Doga” în municipiul Chişinău, în scopul promovării şi valorificării operei şi personalităţii compozitorului. În dulcele grai moldovenesc şi vădit emoţionat acesta a mărturisit în finalul spectacolului nemţean: ne-o pălit Dumnezău cu aşa un noroc şi ni l-o dat pe Eminescu!

Alături de cei doi maeştri, în cadrul spectacolului care a reflectat personalitatea eminesciană din triplă perspectivă, de om, geniu şi poet divin, au mai evoluat Patricia Iacob, Ştefana Mihai, Ruxandra Martin şi Diana Mertic, componente ale cvartetului de coarde Essenza Quartet.

Mai trebuie menţionat că evenimentul care a avut loc pe data de 18 ianuarie, a fost organizat de Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, şi s-a desfăşurat la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamţ.

Pe data de 19 ianuarie 2022, sub acelaşi generic a avut loc şi un atractiv concert de muzică clasică susţinut de soprana Gabriela Pepelea şi invitaţii săi: pianistul Luca Pulbere, mezzosoprana Ionela Mardare, tenorul Ovidiu Ianculescu şi studenţii Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ [Aurora Gheorghiţă (Pală), Sandra Tanasă, Călin Oncioiu]. Aşa cum ne-a obişnuit dintotdeauna, Gabriela Pepelea şi-a dat măsura întregului talent şi profesionalism dar şi a creativităţii, aducând pe scenă un concept original de dialog între versurile lui Eminescu şi muzica pe versurile lui Eminescu. S-au recitat, printre altele: Lacul, S-a dus amorul, Floare-albastră, Ai noştri tineri, şi s-au cântat: Ce te legeni, Codrule codruţule, Pe aceeaşi ulicioară, O rămâi…, Stelele-n cer, Dintre sute de catarge, La steaua etc.

Gianina BURUIANĂ