Sărbătoarea Zilei Culturii Naţionale, la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale, 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, cu o amplă serie de manifestări consacrate evocării celui supranumit Poetul Nepereche, vineri, 14 ianuarie 2022.

În deschidere, conform obiceiului devenit tradiţie, a fost depus un buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe esplanada bibliotecii.

Festivitatea a continuat în Sala Cupola, de la ora 12:00, gazdă fiind Mihaela Mereuţă, director-manager al Bibliotecii.

Consacrarea zilei naşterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii naţionale formează axa identitară a naţiunii române. Poetul Mihai Eminescu este un simbol naţional, o emblemă culturală. (…) Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm şi onorăm tradiţii şi obiceiuri, cinstim istoria ţării noastre şi suntem recunoscători înaintaşilor noştri care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar dincolo de a rememora şi respecta trecutul, avem de construit un viitor, şi doar împreună putem face acest lucru prin cultură. Cum am putea să-l sărbătorim mai bine pe Eminescu, de ziua lui decât citindu-l?, a spus, în alocuţiunea de salut, Mihaela Mereuţă.

Intrarea în atmosfera de sărbătoare a fost completată de recitalul de lieduri pe versuri de Mihai Eminescu susţinut de elevii claselor de canto clasic de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, acompaniaţi la pian de prof. Adrian Stroici. (…)

Festivitatea a fost onorată de artiştii plastici nemţeni, care au fost prezenţi pe simezele Cupolei cu o expoziţie colectivă de pictură Ştefan Potop, Radu Cristian Macavei, Ioan Popei, Dumitru Bezem, Cristina Petrariu, Petru Diaconu, Arcadie Răileanu, Petru Vamanu, Parasca Agape, Mihai Agape şi Dumitru Bostan jr. Vernisajul expoziţiei a fost făcut, de poetul preot Dorin Ploscaru.

A urmat la cuvânt redactorul Mihael Balint, cu o scurtă introducere în eminescologie şi au recitat din lirica eminesciană elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Piatra-Neamţ.

În finalul întâlnirii din Sala Cupola, Dan Iacob a prezentat cartea „Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle. Bio-bibliografie selectivă. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ”, care a apărut sub egida Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ în anul 2020.

De asemenea, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, a fost lansat volumul I al cărţii recent apărute „Creativ GTK”, o antologie de texte originale, create de tineri, în cadrul Atelierelor de Scriere Creativă, coordonate de Genţiana Ionescu şi organizate în perioada februarie 2020 – februarie 2021.

Ne place să investim în creativitate şi suntem bucuroşi să vă putem prezenta, prin intermediul acestei antologii, 17 tineri creativi nemţeni, alături de textele lor, pe care vi le recomandăm cu drag spre lectură!, precizează Mihaela Mereuţă, director-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”, în preambulul volumului.

Popularizarea personalităţii lui Mihai Eminescu a fost susţinută şi prin numeroase expoziţii. Astfel, în spaţiul expoziţional de la parterul Corpului A, pot fi văzute expoziţia de publicaţii din colecţiile bibliotecii judeţene „172 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu”, expoziţia de publicaţii „Eminescu, mon amour” organizată de Secţia de carte pentru adulţi „Mihail Sadoveanu”, precum şi expoziţia omagială „Colecţii speciale în facsimile” realizată de Compartimentul Colecţii speciale, Fondul special „G.T. Kirileanu”.

Însă cea mai valoroasă expoziţie din spaţiul expoziţional de la parterul corpului A este „Ilustratori ai operei eminesciene din ediţii Eminescu”, expoziţie itinerantă realizată de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, ca şi aceea prezentă în corpului B – „Serbarea de la Putna – 150”.

Campania de informare şi de promovare a colecţiilor, a continuat sâmbătă, 15 ianuarie 2022, cu distribuirea reproducerii fotografice a poemului „Luceafărul”, ediţia Maiorescu, 1889, carte aflată în Fondul „G.T. Kirileanu”. (N. R. – Comunicat oficial. Text prescurtat.)

Biblioteca Judeţeană G. T. Kirileanu, Neamţ