Luna aceasta, mai precis în ziua de 10 aprilie 2011, s-au împlinit 130 de ani de la apariţia primului număr al unei reviste ce a purtat numele cărturarului de care se leagă multe înfăptuiri ale începuturilor şcolii româneşti, şi nu numai, dar şi înfiinţarea primei fabrici de hîrtie la Piatra-Neamţ, cunoscută şi sub numele de „Moara lui Asachi”.
Revista „Asachi”, subintitulată „ştiinţifică literară” redactată şi editată, lunar, la Piatra-Neamţ, pînă la data de 10. 02. 1885 (cu întreruperi în aprilie şi decembrie 1882, aprilie şi iulie-octombrie 1883, octombrie-decembrie 1884 şi ianuarie 1885), la fel ca Societatea Literară şi Ştiinţifică omonimă, a luat naştere din iniţiativa unui grup de intelectuali precum: dr. D. Cantimir, I. Negre, Vict. Dogariu, L. Radu şi V. C. Buţureanu ce au alcătuit primul „Comitet de redacţie” căruia, de la nr. 2, i s-a alăturat Calistrat Hogaş, ce a publicat versuri, articole de critică şi însemnări de călătorie. Au mai colaborat Gr. N. Lazu, G. I. Lazariu, I. P. Eşanu, Gh. Boteanu, T. I. Crivăţ, V. D. Costinescu şi A. Dimitrescu, Gr. I. Alexandrescu ş. a. În primul număr al revistei, pe p. 1, pe care o reproducem alăturat, se poate citi: „Unul din cele mai întîi scopuri ale Societăţii «Asachi» a fost şi acela de a da la lumină, prin publicarea unei reviste ştiinţifice literare, lucrările ei (…) voim însă a servi societatea din care facem parte cu cunoştinţele noastre; voim ca şi în provincie să formăm un cerc, care să-şi deie puţină osteneală la lucru pe calea ştiinţifică literară”. Din paginile revistei se poate constata că societatea şi revista de la Piatra-Neamţ aveau ca obiective răspîndirea cunoştinţelor ştiinţifice în rîndul tineretului, studierea urmelor arheologice, tradiţiile folclorice şi etnografice, monumentele de arhitectură, bogăţiile naturale etc.
În decembrie 1991, la 110 ani de la ieşirea primului număr, a apărut seria a II-a a Revistei „Asachi”, din iniţiativa unui grup de intelectuali, condus de prof. Gheorghe Bunghez, la acea vreme director al S. A. Bibliopolis-Petrodava, care a grupat, în comitetul director, pe intelectualii: Aurica Ropcean, Ion Alistar, iar în colegiul redacţional pe: Marcel Drăgotescu – redactor coordonator, Constantin Cucu – secretar de redacţie. Pe parcurs, acestora li s-au adugat, în diferite perioade: Ion Băra, Paul Findrihan, Leonard Rotaru, Adrian-Şerban Dobrin, Emilian-Mihai Mancaş, Nicolae Popa, Constantin Prangati şi Lucian Strochi, Ioan Amironoaei, Constantin-Horia Alupului-Rus, Viorel Crăciun, Monica Cristea, Mihai Stere Derdena, Gheorghe Ţigău ş. a., grafica fiind semnată de Cristian Petrescu. De la primul număr, salutat pe prima pagină de scriitorii Dumitru Almaş şi Ştefan Cazimir (născuţi în Neamţ), li s-au adăugat colaboratori de prestigiu: Eftimie, episcop al Romanului şi Huşilor, scriitorii Nichita Bistriceanu, Eduard Covali, Mircea Zaharia, Doru Albu, dr. Constantin Măzăreanu. Pe parcurs, au semnat în paginile celor peste 202 numere (ultimul în decembrie 2005) intelectuali din Neamţ scriitori, membri şi nemembri ai USR, cadre didactice, medici, cercetători din diverse domenii, ingineri), dar şi din ţară (scriitori, cadre universitare, oameni de ştiinţă), revista bucurîndu-se de aprecieri. Totodată, a fost şi publicaţia care a lansat multe nume, astăzi cunoscute în ţară şi peste hotare. De la nr. 72/1995 a apărut suplimentul Didactica, editat cu sprijinul I.Ş.J.N. (4 p.) în care au semnat inspectori şi profesori cu o vastă experienţă în activitatea cu elevii, iar de la nr. 113/1998, suplimentul Asachi Junior, pentru tineretul şcolar, în paginile căruia au debutat cu poezie şi proză numeroşi elevi, mulţi dintre aceştia devenind redactori la diferite publicaţii, autori cunoscuţi în mediile culturale, din ţară şi de peste hotare. A fost revista, de după 1989, cu cea mai lungă existenţă. După alţi doi ani, la 1 ianuarie 2008, editată trimestrial, de aceeaşi S. C. „Bibliopolis” S. A., tot din iniţiativa prof. Gheorghe Bunghez, apare seria a III-a, ajunsă recent la nr. 12. Colegiul de redacţie: prof. Gheorghe Bunghez, inginerii Viorel Crăciun şi Dan Iacob, jurnalistul Constantin Cucu, profesorii Ioan Mancaş, Constantin Tomşa şi Marius Ţepeş, studenta Elena-Luiza Negură, dr. Virgil Răzeşu şi muzeograful Lucian Uţă.
Constantin TOMŞA