Centenarul încoronării Regelui Ferdinand, omagiat în Republica Moldova
• Masa rotundă la Biblioteca Naţională din Chişinău
La 12 octombrie 2022 Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a găzduit Masa rotundă „Un secol de la încoronarea Regelui Ferdinand Întâi şi a Reginei Maria”, eveniment organizat în parteneriat cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moşanu”. Evenimentul istoric a simbolizat actul de reîntregire a provinciilor româneşti sub sceptrul regalităţii, încoronarea Regelui Ferdinand Întâi şi a Reginei Maria fiind realizată la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922.
La masa rotundă au participat: Anatol PETRENCU, dr. hab. în ştiinţe istorice, profesor universitar, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moşanu”; Ion Negrei, istoric şi om politic, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor; Igor Şarov, dr. în istorie, conferenţiar universitar, Rector al Universităţii de Stat din Moldova; Aliona Gratii, critic şi istoric literar, doctor habilitat; Sergiu Cataraga, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare; Crina Harea, doctorandă.
În cadrul evenimentului a fost expusă şi o expoziţie de documente din colecţiile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova
• Simpozion la La Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul
La Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul a fost organizat un simpozion cu participarea unor istorici de pe ambele maluri ale Prutului.
Momentele glorioase ale acelor vremuri au fost evocate de elevii colegiului din Cahul, dar şi de profesori din România şi Republica Moldova.
Rodica URSU-NANIU, profesor de istorie: „E un moment de a regândi încă o dată parcursul pe care l-a avut România sub monarhie, de a vedea care au fost părţile bune, care au fost părţile mai puţin bune, de a discerne între evenimente şi totodată, un prilej de a readuce în atenţia tinerilor evenimente importante din istoria noastră.”
Ion GHELEŢCHI, doctor în istorie: „Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost aici, la Cahul în 1924, au fost în Piaţa Independenţei cum se numea atunci. Regele nu s-a reţinut atât de demult, cu toate acestea, aici a fost cel mai mare eveniment din perioada interbelică.”
Constantin CĂRUŢĂ, profesor, colegiul „Iulia Haşdeu”, Cahul: „Prin evenimentul acesta, încoronarea Regelui Ferdinand, a fost recunoscută România Mare de către ţările din Europa.” (Red.)