VACANŢE MUZICALE la Piatra-Neamţ – ediţia a 43-a

 

* PRIMA ZI, duminică, 3 iulie

 

Festivitatea de deschidere.

Concert simfonic (Piaţa Turnului)

05-ap190-foto1

Startul ediţiei cu numărul 43 a Festivalului Internaţional VACANŢE MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ a fost dat duminică, 3 iulie, de Filarmonica din Braşov – la pupitru dirijoral aflându-se, pentru acest eveniment, Nayden Todorov (Bulgaria), iar solist, violoncelistul Anton Niculescu.

Programul a cuprins uvertura operei „Nunta lui Figaro” (W.A. Mozart), Concertul în Si bemol Major pentru violoncel şi orchestră (Luigi Boccherini), solist Anton Niculescu şi Simfonia a IV-a „Italiana” (Felix Mendelssohn Bartholdy).

 

Braşovul şi-a inaugurat viaţa publică de concert cu evenimentul artistic susţinut de Societatea filarmonică braşoveană (Kronstadter Philarmonische Gesellschaft) în data de 6 mai 1878 (…) Activitatea frenetică a Societăţii filarmonice braşovene este întreruptă de ultimii doi ani ai primului război mondial, ani în care viaţa muzicală braşoveană va pierde cei mai buni muzicieni ai săi: Max Krause (1917) şi Rudolf Lassel (1918).

Societatea filarmonică brasoveană îşi va relua activitatea în anul 1919, când braşoveanul Paul Richter este ales dirijor al Orchestrei Societăţii.

 

NAYDEN TODOROV (Bulgaria)

 

S-a născut la Plovdiv, în anul 1974, a studiat dirijat şi compoziţie la Conservatorul de Stat din Sofia şi la Academia de Muzică din Viena. În perioada 1995-1997 a beneficiat de o bursă de studii în Elveţia, oferită de Fundaţia Internaţională „Georg Wachter”.

În prezent este director general şi muzical al Operei şi Filarmonicii de Stat din Russe, director muzical al foarte apreciatului Festival Internaţional „Thracia Summer”, iar din anul 2001 dirijează cu regularitate Opera Naţională şi de Balet din Sofia.

 

ANTON NICULESCU

 

După absolvirea Conservatorului de Muzică din Bucureşti, obţine importante premii la concursurile de specialitate, are o intensă activitate concertistică şi, în paralel, este de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi „Teatro Comunale” din Florenţa.

Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666, care l-a avut ca membru şi pe W. A. Mozart. Violoncelul său este un „Pietro Guarnierius” ce datează din anul 1709.

 

* ZIUA A DOUA, luni, 4 iulie

 

Seara muzicii corale:

Corul Naţional de Cameră MADRIGAL (sala TT)

Seara muzicii tradiţionale:

Ansamblul Fraţilor ADVAHOV – Republica Moldova (Piaţa Turnului).

 

CORUL MADRIGAL

 

 

05-ap190-foto2Este etalon mondial al muzicii corale camerale, a fost înfiinţat în anul 1963 de către reputatul dirijor Marin Constantin, susţinând peste patru mii o sută de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America şi Asia.

La numai cinci ani de la naşterea sa, Madrigalul a primit Medalia UNICEF, iar trei ani mai târziu prestigiosul premiu al Criticii Muzicale Germane. Au urmat IL Saggitario d’Oro, în Italia – 1976, Medaille en Vermeil – Luxemburg 1979, Diploma de onoare şi Premiul Grand Duc Adolf tot în 1979. În 1992 Corul Madrigal a fost declarat la Paris Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, iar preşedintele UNESCO din acel timp, Federico Mayor, a ţinut un discurs emoţionant omagial şi i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO. În anul 2003, Corul Naţional de Cameră Madrigal a primit din partea Preşedinţiei României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. În ianuarie 2011 Marin Constantin a trecut în nefiinţă. Celebrul dirijor Ion Marin a devenit directorul de onoare al ansamblului, iar bagheta dirijorală i-a fost predată dirijorului Voicu Popescu.

 

ORCHESTRA FRAŢILOR ADVAHOV

 

 

05-ap190-foto3Fraţii Vasile şi Vitalie Advahov, descendenţi dintr-o familie de lăutari basarabeni, s-au născut în Cahul. Ambii părinţi au fost profesori la Şcoala Pedagogică din Cahul. Tata preda acordeonul şi conducea mai multe grupuri de orchestră. În 1978 a absolvit Institutul de Arte din Chişinău, clasa de acordeon şi dirijor de orchestră. Imediat după aceasta, a format o orchestră în care a adunat toţi lăutarii de la sud, inclusiv pe Dumitru şi Gheorghe Botgros, tatăl şi, respectiv, fratele dirijorului Nicolae Botgros, pe Ion Marinovici, Ionel şi Toma Acriş. Astăzi, orchestra feciorilor săi, fondată în anul 2003, numără treizeci de instrumentişti dintre cei mai talentaţi tineri lăutari din Basarabia, majoritatea veniţi de pe băncile Liceului republican „Ciprian Porumbescu” şi este un adevărat miracol de care se bucură toată lumea.

 

* ZIUA A TREIA, marţi, 5 iulie

 

Seara muzicii de cameră:

Concertul ansamblului FAGOTISSIMO (scena TT)

Seara muzicii de jazz:

„Luiza Zan – Heritage”, concert susţinut de LUIZA ZAN (Piaţa Turnului)

 

„FAGOTISSIMO ÎN RITM DE DANS”

 

 

05-ap190-foto4 „Fagotissimo” a fost constituit în 1999, când trei fagotişti de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Mihai Timofti, Costică Mărcuţ şi Pavel Ionescu, împreună cu George Hariton, prim fagotist la Filarmonica „Moldova” din Iaşi, au decis să exploreze magnificul univers timbral al acestui interesant instrument. Ulterior, Mihai Badiu a devenit component al cvartetului, formaţia colaborând şi cu fagotistul Mihai Gavril.

Repertoriul acestui grup cuprinde muzica barocă şi ajunge până la lucrări compuse special pentru această combinaţie de instrumente.

Formaţia a susţinut deja numeroase concerte în ţară (Iaşi, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Piatra-Neamţ, Piteşti, Oneşti, Constanţa) şi străinătate (Italia, Franţa, Germania, Bulgaria, Macedonia, Moldova, Grecia, Ucraina), participând la numeroase festivaluri şi fiind prezentă în teatre de tradiţie, precum Piccolo Reggio (Torino, Italia), Teatro Zanon (Udine, Italia), Palazzo Magnani (Reggio Emilia, Italia), Megaron (Salonic, Grecia).

 

Luiza Zan – HERITAGE

 

Albumul „Heritage” este primul album de autor al Luizei Zan. Al şaselea album al carierei sale, „Heritage” este scris în întregime de Luiza, atât versurile, cât şi muzica reprezentând evocări explicite ale vieţii artistei, întregul album fiind dedicat memoriei mamei, Maria Zan, îndrăgit profesor de violă şi vioară, cea care a încurajat cariera de muzician a Luizei, plecată prea devreme dintre noi în iarna lui 2014.

În concertul prezentat publicului nemţean, Luiza a apărut alături de alţi doi fost elevi ai Liceului de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, pianistul Albert Tajti şi violista Ioana Mardare, alături de Michael Acker la bass şi Aron Ferencz la tobe.

 

* ZIUA A PATRA, miercuri, 6 iulie

 

Seara tinerilor muzicieni nemţeni:

Recital ALEXANDRA TĂRNICERU – soprană; VERONA MAIER – pianist (scena TT)

Seara muzicii de promenadă:

ROMANIAN BRASS ORCHESTRA (Piaţa Turnului)

 

ALEXANDRA TĂRNICERU

 

A început de la vârsta de opt ani studiul pianului cu profesoara Mihaela Spiridon şi teoria muzicii cu profesorul Ionel Ceobanu, în cadrul Liceul de Artă din Piatra-Neamţ. Tot din perioada liceului începe în paralel şi studiile de canto cu profesoara Elena Botez, continuându-le apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu lector univ. dr. Claudia Codreanu. Numeroase concursuri şi premii naţionale şi internaţionale. În calitate de laureată cu Premiul II la Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera” (Bucureşti, 2013) este invitată să facă parte din Ansamblul Studioului de Operă din Zürich (Elveţia), unde activează între 2013 şi 2015.

 

VERONA MAIER

 

Îndeplineşte, la ediţia a XLIII-a a Vacanţelor Muzicale, sarcina de pianist acompaniator al festivalului. Pianistă cu o experienţă artistică şi pedagogică bogată, Verona Maier este o prezenţă constantă la Vacanţe, răspunzând cu amabilitate de fiecare dată când a fost solicitată. Este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursu?rile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa (1983), doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent profesor de muzică de cameră şi prorector al instituţiei. Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie şi a fost invitată, ca membru sau preşedinte, în jurii de concursuri muzicale cu participare naţională şi internaţională.

 

ANSAMBLUL ROMANIAN BASS

 

 

05-ap190-foto5Formaţia camerală „Romanian Brass” este alcătuită din elita instrumentiştilor suflători la instrumente de alamă din cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu”. Iniţiatorul şi dirijorul acestui proiect ambiţios este Adrian Petrescu, muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională, prim oboist al Filarmonicii bucureştene.

Originalitatea com­ponenţei ansamblului instrumental, entuziasmul interpreţilor, competenţa profesională şi pasiunea cu care cântă au fost tot atâtea motive pentru care primele concerte ale formaţiei s-au bucurat de un foarte mare succes la public.

Repertoriul – care se îmbogăţeşte mereu – cuprinde partituri de referinţă din perioadele preclasică, clasică, romantică şi contemporană, muzică sacră şi pagini de divertisment. „Romanian Brass” interpretează frecvent lucrări de Bach, Haendel, Vivaldi, Gabrielli, Pergolesi, Mozart, Beethoven, Berlioz, Bizet, Ceaikovski, Verdi, Strauss, Wagner, Bruckner, Elgar, Ravel, Gershwin, Enescu, Hazzel, Parker, Brubeck, J.van der Roost, Copland, Dan Dediu.

 

 

* ZIUA A CINCEA, joi, 7 iulie

 

Seara instituţiilor de învăţământ superior muzical:

Universitatea de Arte „George Enescu” IAŞI, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” CLUJ-NAPOCA, Universitatea Naţională de Muzică BUCUREŞTI (scena TT)

Seara muzicii etno-rock:

„NIGHTLOSERS” (Piaţa Turnului)

 

„NIGHTLOSERS”

 

 

05-ap190-foto6Este o trupă înfiinţată în 1994, cântă blues ardelenesc, un etno-blues construit ca display muzical postmodern, în care acordurile serioase ale blues-ului american sunt piperate cu intervenţii etno române, maghiare şi ţigăneşti, montate în conformitate cu o imagine (a formaţiei) desprinsă dintr-un film autoironic, în care un grup de ţărănoi beţivi au ajuns întâmplător pe o scenă. În cei peste 20 de ani de existenţă au concertat la festivaluri din mai toate ţările din Europa dar şi în oraşe din SUA şi Canada. Sunt cunoscuţi de publicul larg datorită pieselor „Beţivan Ratat” şi „Dragostea-i ca şi o râie”, piese ce reflectă mai degrabă spiritul umoristic specific trupei, prezent şi el în concertele live, unde pasajele de blues se îmbină natural cu muzica tradiţională autentică ardelenească (ţigănească, ungurească şi românească). Discografia grupului conţine patru albume: Sitting on the top of the world (1994), Plum Brandy Blues (1998), Rhythm & Bulz (2004) şi Cinste Lor (2013).

 

* ZIUA A ŞASEA, vineri, 8 iulie

 

Seara cursurilor de măiestrie:

Recitalurile cursanţilor claselor conduse de către

GALINA BUINOVSCHI (vioară) şi DORIN GLIGA (oboi), corepetitoare fiind pianistele Verona Maier şi Raluca Ouatu.

Seara muzicii flamenco:

TRIO ZAMFIRESCU şi ADRIAN NAIDIN (Piaţa Turnului)

 

GALINA BUINOVSCHI

 

Galina Buinovschi a absolvit în 1969 Şcoala Medie Specială de Muzică „Eugen Coca” Chişinău, specialitatea „vioară” şi Conservatorul de Stat „P. I. Ceaikovski”, Moscova. Activează la Orchestra de cameră a Radioteleviziunii din Moldova, la orchestra „Mioriţa”. Şefă a catedrei instrumente cu corzi, iar după reformarea Şcolii „E. Coca” din 1990 este director al Liceului-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” şi profesor de vioară. A participat în juriul concursurilor din România, Bulgaria, Belarus, Rusia, Ucraina, Republica Moldova. A avut masterklassuri în Belarus, Bulgaria, Republica Moldova. Din 2000 deţine titlul onorific „Maestru în Artă”.

 

DORIN GLIGA

 

Este absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” şi al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” Bucureşti, promoţia 1982. Cursuri de perfecţionare în Italia cu Renato Zamfini – oboi, Antonio Banchelli – muzică preclasică, Arturo Sachetti – muzică de cameră şi în Germania cu Pierre Yves Artaud – muzică contemporană. Colaborator al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, între anii 1979-1982, a debutat sub bagheta marelui dirijor Sergiu Celibidache, apoi a fost solist-oboist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. Profesor la catedra de muzică de cameră la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1992-2004) şi la clasa de oboi a Facultăţii de Muzică din Braşov (1994-2003), este invitat să susţină cursuri de măiestrie în ţară şi străinătate şi face parte din diferite jurii naţionale şi internaţionale.

 

TRIO ZAMFIRESCU ŞI ADRIAN NOUR

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Adrian Nour este un actor pasionat de muzică, dans şi pantomimă, membru al companiilor conduse de Dan Puric şi Gigi Caciuleanu şi colaborator al mai multor teatre bucureştene. În 2013 participă la Vocea României şi ajunge până în finala concursului. În prezent cântă alături de Trio Zamfirescu şi trupa de jazz „Cantaloop”.

Fraţii Georgeta, Ionuţ şi Stan Zamfirescu sunt unanim recunoscuţi ca cei mai buni chitarişti din România, fiind deţinătorii premiului întâi la toate competiţiile naţionale de gen şi repurtând răsunătoare succese pe plan european. Trio Zamfirescu s-a născut din dorinţa de a reda şi transmite acea trăire pasională regăsită în stilul flamenco, prin etalarea unei palete largi de expresie de la profunzimea stărilor meditative, la intensitatea pasajelor de virtuozitate.

 

* ZIUA A ŞAPTEA, sâmbătă, 9 iulie

 

Lansarea albumului de artă „MIRCEA RĂSVAN

CIACÂRU – o marcă inconfundabilă” (Muzeul de Artă)

Seara muzicii de operă:

ORCHESTRA SIMFONICĂ BUCUREŞTI (dirijor JIN WANG) şi soprana VASSILIKI KARAYANNI din Grecia (Piaţa Turnului)

 

ORCHESTRA SIMFONICĂ BUCUREŞTI

 

 

05-ap190-foto8Înfiinţată în 2007 de trei tineri muzicieni ambiţioşi, reunind în componenţa sa cei mai valoroşi instrumentişti din România, s-a afirmat în urma impresionantei serii de concerte „Salut CULTURA!” şi a evenimentelor susţinute atât în săli tradiţionale de concert, în aer liber cât şi în locuri mai puţin convenţionale. Orchestra abordează o paletă variată de repertoriu, de la muzica clasică până la stiluri mai puţin convenţionale, precum muzică de film, pop/rock şi crossover. Orchestra Simfonică Bucureşti a concertat alături de artişti de talie internaţională precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Sarah Brightman şi Tarja Turunen, a participat la festivaluri de renume, a fost prima orchestră română invitată În 2013, alături de dirijorul francez Benoît Fromanger, să concerteze în premieră în şapte săli celebre din America de Sud. Sub bagheta dirijorului Jin Wang, a susţinut 20 de concerte în cadrul primului său turneu în Republica Populară Chineză, devenind astfel prima orchestră simfonică din România care a concertat după anul 1990 în Shanghai şi alte centre culturale din China.

 

JIN WANG – dirijor (CHINA)

 

Distins muzician şi dirijor, Jin Wang a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena. Distins în mai multe concursuri internaţionale, a fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin.

Este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg.

 

VASSILIKI KARAYANNI – soprană (GRECIA)

 

Soprana de coloratură a început studiul pianului şi al acordeonului la Conservatorul Municipal din Patras. Ulterior, a continuat studiul pianului şi al artei vocale la Atena. Evoluţii pe cele mai renumite scene europene: Teatrul Scala şi Teatro Dal Verme – Milano, Covent Garden, Queen Elisabeth Hall şi Cadogan Hall – Londra, San Carlo – Napoli, Sao Carlosd – Lisabona, Opera din Düsseldorf, Opera Comică – Berlin, Maggio Musicale Fiorentino, Carlo Felice – Genova, Megaron – Atena şi Thessaloniki. Are în repertoriu roluri de mare anvergură din creaţia compozitorilor: J. Offenbach, W. A. Mozart, R. Strauss, G. Verdi, G. Donizetti, G. Rossini ş.a.

(N.R. – text prescurtat)

 

Valentin ANDREI