Vacanţa mare cu prea puţin soare…

Încă o vacanţă mare. Prima pentru unii, obişnuită pentru alţii, prea mică pentru mulţi dintre dascălii implicaţi în diferite activităţi: cursuri, examene cu elevii, examene pentru gradele didactice etc. Dar timpul curge şi trebuie toate făcute.

Mai trebuie, însă, să ne şi odihnim, să ne bucurăm de zilele de vacanţă (puţine pentru unii), să călătorim şi să-i vizităm pe cei dragi. Şi asta în ciuda faptului că pentru învăţământ soarele este iarăşi timid, în ciuda zilelor toride. Şi spun asta pentru că, iată, nu am putut să obţinem mare lucru în privinţa salarizării, din vina celor care au puterea de decizie şi care iarăşi îi nesocotesc şi chiar îi umilesc pe dascăli. Nu ne încălzeşte cu nimic faptul că, pentru asemenea comportamente, unii au trebuit să demisioneze. În esenţă, nu s-a schimbat nimic. Subfinanţarea învăţământului va continua, condiţiile de muncă şi salarizare vor fi la fel de precare, tinerii bine pregătiţi nu vor veni în învăţământ, elevii vor statut special cu multe prevederi aberante. Şi astfel, educaţia îşi va continua agonia.

Este timpul ca guvernanţii să înţeleagă că toate au o limită şi să conştientizeze că numai grija faţă de viitorul elevilor noştri a făcut să nu ducem până la capăt gândul de a îngheţa anul şcolar. Dar aşa cum spuneam, toate au o limită. Şi este foarte posibil ca toamna să aducă surprize neplăcute celor care umilesc, unii cu bună ştiinţă, învăţământul românesc şi pe dascăli.

Totuşi este vacanţa mare. Să ne bucurăm de ea cât mai mult. Să ne pregătim pentru un nou an şcolar cu rezultate mai bune şi cu salarii mai mari sau, deşi nu dorim asta, pentru acţiuni sindicale extreme. Până atunci, vacanţă plăcută tuturor!

 

Prof. Gabriel PLOSCĂ

Preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ