Stelian Fedorca, ministrul secretar de stat pe învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), a efectuat la sfârşitul lunii noiembrie o vizită de lucru la Piatra Neamţ în cadrul căreia s-a întâlnit cu directorii de şcoli din zonă şi cu conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ. Prima temă a vizitei a fost necesitatea reînfiinţării şcolilor profesionale în strânsă legătură cu platformele industriale din oraşe.
„Vreau să vă prezint câteva dintre ideile din Strategia pentru educaţie şi am să încep cu o ideea mai veche a mea, să înfiinţăm şcolile profesionale printr-un parteneriat public -privat”, a declarat Stelian Fedorca. „Aceste şcoli profesionale creează clasa de mijloc, care este inima unei naţiuni până la urmă şi acest exemplu dual poate fi regăsit în Germania, unde elevii de la profesională fac orele de pregătire practică în şcoală şi mai mult de jumătate în întreprinderi. Această ideea se va concretiza cu parcul industrial de la Săvineşti, el va funcţiona la capacitate maximă prin aceste şcoli profesionale prin care vom pregăti resursa umană unei economii locale sănătoase, în sensul că aceşti elevi după doi ani de şcoală profesională vor avea locul de muncă asigurat, adică se va reveni la sintagma „Meseria se învaţă, nu se fură!”. Pentru a fi eficientă această şcoală profesională este nevoie de un campus şcolar, profesional unde elevii vor avea săli de clasă, cantină, internat, vor avea ateliere, pentru partea teoretică. Aceste campusuri şcolare vor fi reabilitate, au existat discuţii cu Banca Mondială în vederea continuării programului PRIST, şi în prim plan vor fi acele locaţii unde economia românească beneficiază de companii străine care doresc să obţină profit, ori un profit nu poţi să-l obţii fără angajaţii, iar aceştia trebuie să fie profesionişti. Proiectul va demara într-un timp relativ scurt, el funcţionează la Braşov, unde mai multe firme de pe platforma industrială au format un club al oamenilor de afaceri germani care au sprijinit înfiinţarea şcolii profesionale din Braşov unde peste 130 de elevi fac practica în întreprinderi”.
Proiectul prevede ca viitorii angajatori din parcul industrial să participe atât la selecţia elevilor pentru şcoala profesională, cât şi la evaluarea acestora în cadrul examenului de certificarea a competenţelor pe care aceştia îl susţin pentru a primi diploma pentru meseria în care s-au pregătit.
* „Şcoala de după şcoală” şi clasa pregătitoare
Stelian Fedorca a prezentat câteva dintre proiectele ministerului, precum „Şcoala de după şcoală”, microbuzele şcolare şi siguranţa elevilor pe parcursul transportului, probleme legate de naveta elevilor şi a cadrelor didactice, clasa pregătitoare, înfiinţarea unor centre de performanţă în mediul rural şi alte probleme curente.
„Prin proiectul „Şcoala de după şcoală” ne propunem să le oferim elevilor o masă caldă, după orele de curs, să-şi facă temele pentru a doua zi sub supravegherea unor cadre didactice, iar părinţii să-i poată lua după ora 17,00, şi astfel să reînnoim tradiţia de familie”, a spus Stelian Fedorca. „Se deschide posibilitatea ca într-o şcoală din mediul rural unde cadrului didactic îi lipsesc două ore, acestea se pot completa în aceeaşi şcoală prin programul de pregătire a lecţiilor. În funcţie de resursele financiare, în timp se va introduce acest program şi la învăţământul gimnazial”.
Clasa pregătitoare va fi cuprinsă în învăţământul primar ce va avea o durată de cinci ani, începând cu clasa pregătitoare până în clasa a IV-a. Din anul şcolar următor va fi doar o etapă de înscriere la clasa pregătitoare, cu posibilitatea ca familia să-şi aleagă şcoala, şi nu vor mai fi înscrieri la clasa I. Clasa pregătitoare poate funcţiona în şcoală sau în grădiniţă cu respectarea acordului Consiliului de Administraţie al unităţii şcolare de învăţământ din care face parte clasa pregătitoare, a avizului/acordului Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului şi cu aprobarea primită de la administraţia publică locală în ceea ce priveşte avizul sanitar de funcţionare a şcolii respective.
Angela B.