Telegrame

Anul acesta, în octombrie, conform unei statistici date publicităţii de ISJ Neamţ, în cataloagele şcolilor nemţene s-au pus aproape 140.000 de absenţe. Doar o treime dintre ele au fost motivate, restul fiind la bună voia şcolerului. Pe total, la nivel primar, luna trecută s-au înregistrat 15.727 de absenţe, 4.877 dintre ele fiind motivate. Elevii din casele de gimnaziu au lipsit de trei ori mai mult decât colegii de la primar. Ei au adus în cataloage 45.000 de absenţe, numai 16.000 fiind motivate. Liceenii au fost şi mai „dedicaţi” chiulului, pentru că n-au dat pe la 76.000 de ore, în 32.000 de cazuri cu scutire. Lor li se adaugă şi tinerii cuprinşi în clasele de liceu la seral, fără frecvenţă sau cu frecvenţă redusă, care au adunat 2.500 de absente. Cu toate aceste probleme, în luna trecută, învăţământul nemţean s-a situat mult mai bine comparativ cu 2012, când – spune statistica – numărul de elevi care nu s-au prezentat deloc la cursuri era exact de 407 înmatriculaţi.

Pe 29 noiembrie a.c., aproximativ 100 de elevi ai Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” au participat la campania „A sosit timpul să fii popular … în costum popular!”, îmbrăcându-se în costume naţionale. Campania a fost lansată de elevii clasei a XII-a F, profil uman, specializarea ştiinţe sociale, ca semn de preţuire faţă de costumul popular – un simbol al culturii române şi al statorniciei noastre pe aceste meleaguri mioritice. Tot pe 29 noiembrie a avut loc o altă activitate dedicată zilei naţionale, sub genericul, 1 Decembrie 1918 – între credinţă şi patriotism (coordonatori: prof. Irina Gireadă şi prof. Elena Baroi). Programul a inclus referate şi comunicări ale elevilor clasei a XI-a D, profil uman, specializarea filologie, pe tema specificului locurilor natale, o expoziţie de carte şi imagini, prezentări cu referire la Sf. Apostol Andrei – ocrotitorul românilor.

Un sondaj făcut în şcoli din Neamţ, privind opţiunile şcolare şi profesionale ale elevilor, a avut rezultate îngrijorătoare: copii noştri nu sunt suficient de bine informaţi privind viitorul studiilor lor, şi nici nu-i prea interesează.
Eşantionul a fost realizat prin participarea a 4.898 de elevi din clasa a VIII-a, dintre care 4.588 şi-au exprimat intenţia de a continua studiile, iar 310 au fost indecişi în exprimarea opţiunilor. La studiu au participat 3.321 de elevi de la sate (68%) şi 1.577 de elevi din scoli urbane (32%).
Întrebaţi cât de bine sânt informaţi despre unităţile şcolare post-gimnaziale (filieră, profil, specializare, adresă, prestigiu), doar 66% dintre elevi afirmă că sânt foarte bine şi bine informaţi, în vreme ce 34% răspund că sânt puţin sau deloc informaţi. Din cei 4.588 de elevi care şi-au exprimat opţiunile şcolare, 41% au optat pentru specializări din filiera teoretică, 15% pentru cele din filiera vocaţională şi 44% pentru specializări aparţinând filierei tehnologice.

Pe 27 noiembrie, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ, reprezentat de prof. Florin Irimia, director, şi prof. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, coordonator eveniment, a organizat seminarul Digital Natives – Digital Immigrants, în cadrul programului Tineret în acţiune SMYLE (Social Media & Youth – Learning for Emplyoment), în parteneriat cu GEYC (Group of the European Youth for Change). În cadrul seminarului, la care au participat circa 160 de elevi, au fost abordate următoarele teme/ aspecte: prezentarea specificului Permisului European de Conducere a Computerului, Cariere de succes în IT Netiquette (Codul bunelor maniere pe internet), proiecţia unor fragmente din scurtmetrajul Faţa galbenă care râde. De asemenea, la eveniment au participat, dl. Mihai Amăriuţei – exemplu de om de afaceri de succes (SC Ambra SRL), dna psiholog Olena Munteanu, AJOFM Neamţ. dl Alin Minuţ, realizatorul emisiunii IT Zone de la EST TV).

Cei mai buni elevi şi dascălii lor coordonatori au fost premiaţi pe 19 decembrie, în Gala performanţei şi inovaţiei în educaţie, un prilej de recunoaştere a calităţii educaţiei, a performanţei şi a valorii învăţământului nemţean. Este vorba despre 15 copii cu premiul I, care au primit câte 250 de lei, alţi 15 cu premiul II – 200 de lei şi alţi 15 cu premiul III – câte 150 de lei. Cadrele didactice au fost recompensate cu premii de aceeaşi valoare – adică 200 de lei, indiferent de rezultatul înregistrat de către copiii pe care i-au pregătit. Alte 30 de distincţii au obţinut directorii de şcoli şi cadrele didactice care s-au evidenţiat prin activităţi de performanţă în domeniu, ceea ce înseamnă încă 6.000 de lei, iar pentru partenerii educaţionali care au contribuit la obţinerea de performanţe în şcolile din judeţ s-au acordat 20 de distincţii, cu o valoare totală de 5.800 de lei. Cheltuielile estimative cu această ediţie a galei s-au ridicat la 50.000 de lei.

Începând de pe 19 noiembrie, în cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ se derulează – „Împreună” – un proiect educaţional având ca obiectiv conştientizarea tinerilor asupra riscurilor pe care le implică consumul de alcool, de droguri şi fumatul. Proiectul se bucură de sprijinul a numeroşi parteneri: Inspectoratul şcolar, Centrul de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog, Casa Corpului Didactic, Palatul Copiilor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Poliţia Municipală Piatra-Neamţ, Direcţia de Sănătate Publică, Asociaţia Părinţilor şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Potrivit unui studiu realizat la nivel naţional, 60% dintre adolescenţii în vârstă de 16 ani chestionaţi au recunoscut că fumează, iar 70% dintre respondenţi au afirmat că beau alcool cel puţin o dată pe lună.

Din 25 noiembrie, în Neamţ, a debutat un program de formare adresat directorilor şi directorilor adjuncţi din judeţ. Cursul Management şi marketing educaţional în învăţământul preuniversitar, la finele căruia participanţii vor şti cum să-şi promoveze mai bine unitatea şcolară, vine să completeze o carenţă a formării managerilor din judeţ. În bănci, la prima întâlnire a cursanţilor, au participat 143 de directori din şcolile de stat, 69 de directori adjuncţi şi 15 directori de unităţi de învăţământ particulare, la catedră aflându-se conferenţiar universitar doctor Daniela Tatiana Corodeanu Agheorghiesei, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Pe 3, 4 şi 5 decembrie, directorii au participat la ateliere de lucru, organizate pe zone ale judeţului, în cadrul cărora s-a discutat despre publicitate, comunicare, relaţii publice şi s-au realizat produse de marketing educaţional, oferte educaţionale şi de promovare a şcolilor pe care le reprezentau.

La Colegiul Naţional de Informatică, Asociaţia Părinţilor Neamţ derulează un proiect iniţiat acum câţiva ani de avocat Mihaela Nichifor, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Neamţ, un proiect cu tema „Dezvoltarea competenţelor socio-emoţionale la elevi”. Acest proiect se desfăşoară în cadrul orelor de dirigenţie şi propune ca teme de dezbatere, printre altele, comportamente de risc – consumul de alcool, droguri, tutun, combaterea violenţei, identificarea clară a unui cadru legislativ, sau tema „suntem colegi cu drepturi egale”. Elevii sunt foarte receptivi, pun întrebări, vin cu soluţii, pentru că dezbaterile sunt interactive şi suntem deschişi la orice propunere sau problemă ridicată de ei – susţine doamna Nichifor. Proiectul cuprinde şi o parte practică pentru acei interesaţi să vadă cum decurge o consultaţie avocăţească, sau un proces în instanţă, ori cursul unui dosar de la înregistrarea la arhivă până la finalizarea lui cu sentinţă definitivă.

În cadrul unui amplu proiect, derulat de Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc”, în parteneriat cu Fundaţia „Haven în România” din Anglia, cu sprijinul Fundaţiei „Haven speranţa tuturor” din Piatra -Neamţ, pe 19 noiembrie, s-a desfăşurat simpozionul internaţional cu tema Integrarea copilului autist în învăţământul de masă. Specialiştii din Anglia au prezentat modalităţile concrete de lucru cu elevul autist, bazate pe expertiza şi experienţa lor îndelungată şi aplicată pe cazuri concrete de la noi. Profesoara Niculina Niţă, directoarea Şcolii Gimnaziale „Daniela Cuciuc”, cea care a iniţiat acest proiect de integrare a copiilor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Neamţ, s-a declarat mulţumită de rezultatele foarte bune consemnate până în prezent. La această activitate au participat, din partea administraţiei, viceprimarul Aurelia Simionică şi, din partea ISJ Neamţ, inspectorul general şcolar adjunct Elena Laiu.

Poştăriţa CRISTINEL