Etapa naţională a concursului pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”
În perioada 18-22 iunie 2024, în staţiunea Eforie Nord a avut loc cea de-a XXII-a ediţie a concursului naţional „Alege! Este dreptul tău”, competiţie de notorietate şi mare popularitate în mediul preuniversitar. Debutând în anul 2000, în cadrul unui cerc al tinerilor consumatori de la Liceul Economic „A.D. Xenopol”, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, manifestarea, gândită cu scopul de a forma generaţii de consumatori conştiente de drepturile lor legitime s-a bucurat de succes în rândul elevilor şi al profesorilor încă de la început, crescând în fiecare an ca dimensiune şi ca număr de participanţi.
Cei 89 de participanţi de anul acesta din clasele IX -XI sunt cei care au fost declaraţi câştigători la faza pe judeţe (şi municipiul Bucureşti). Ediţia 2024 s-a desfăşurat sub următoarea temă: „Tânărul consumator versus comerţul online”.
Organizat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor concursul conţine două etape la faza naţională:
● concursul individual, format din testul grilă, conceput din legislaţia legată de protecţia consumatorului; primii 20 clasaţi la proba de testare susţin un eseu în faţa comisiei printr-o prezentare Power Point, în care se punctează conţinutul ştiinţific, originalitatea şi modul de prezentare.
● concursul pe echipe susţinut de cele opt echipe aferente regiunilor economice ale ţării, respectiv regiunile Nord-Est, Vest, Nord-Vest, Centru, Sud-Est etc.
Pentru excelenta organizare a competiţiei trebuie adresate mulţumiri şi felicitări doamnei Cătălina Chendea, inspector pentru activităţi extraşcolare în cadrul Ministerului Educaţiei. Nu este uşor să rezolvi problema însoţitorilor elevilor din toate judeţele, aspectele legate de transport, cazare, servirea mesei, susţinerea probelor de concurs, rezultate, premiere şi multe altele, mai ales situaţiile neprevăzute…
Evoluţia elevilor a fost apreciată de un juriu alcătuit din următorii membri: dna Amalia Gurzău – inspector activităţi extraşcolare ISJ Cluj; dna Anca Ionescu – reprezentant mediu privat; dl Mihai Alexandru – reprezentant Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor; dl. Paul Lungeanu – reprezentant parteneri Ministerul Educaţiei.
Anul acesta, judeţul Neamţ a fost reprezentat de Matei Cosma, elev în clasa a XI-a la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” – coordonator prof. Elena Butnaciuc şi de Darius Gavriloaia, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ – coordonator prof. Ionuţ-Octavian Ciurlea. Ambii s-au comportat deosebit de merituos, obţinând Premiul II la concursul pe echipe în cadrul regiunii Nord-Est. În plus, cu 95 de puncte la testul grilă, Matei Cosma s-a calificat şi la susţinerea eseului la proba individuală.
Concursul pe echipe a fost deosebit de spectaculos dar şi solicitant. Prima dificultate a constat în faptul că elevi care nu se cunoşteau între ei, făcând parte din judeţe diferite dar din aceeaşi regiune economică, au fost nevoiţi să lucreze în echipă, pentru că, această etapă a presupus:
– întrebare cu răspuns deschis, propusă de comisie;
– comentarea unui spot publicitar, propus de asemenea de comisie;
– prezentarea unei scenete;
– prezentarea fiecărei regiuni.
După emoţii şi eforturi, iată că a sosit şi momentul premierii, care a fost onorat şi de prezenţa domnului Ionel Florian Lixandru – secretar de stat la Ministerul Educaţiei, care, special pentru publicul revistei noastre, a declarat la finalul evenimentului: Acest concurs a devenit de acum o tradiţie pentru sistemul educaţional românesc, iar pe măsură ce a avansat în timp, a atras din ce în ce mai mulţi elevi şi profesori, pentru că vine să îmbogăţească orizontul de cunoştinţe al adolescenţilor. Cu toţii ne dorim să avem tineri pregătiţi pentru viaţă, pentru piaţa muncii, pentru confruntarea cu realitatea pe care le-o oferă viaţa de zi cu zi, atunci când părăsesc băncile şcolii. Un consumator bine informat, care-şi cunoaşte drepturile, va fi mult mai greu de indus în eroare şi atunci şi furnizorii de bunuri şi servicii vor fi nevoiţi să ofere produse de calitate, aşa cum este prevăzut în legislaţie. Deşi acest concurs abordează o tematică specifică liceelor economice, observ că sunt înscrise şi foarte multe şcoli din domeniile teoretice, arătând faptul că protecţia consumatorilor, drepturile acestuia reprezintă preocupări foarte largi, fapt ce ne situează în concordanţă cu priorităţile Uniunii Europene pentru ţările membre şi mediul şcolar. Prin acest concurs, România arată că avem elevi bine pregătiţi, preocupati de dezvoltarea lor personală şi nu în ultimul rând profesori dedicaţi atât pentru pregătirea pentru viaţă a elevilor dar şi pentru a veni în sprijinul creşterii calităţii actului educaţional şi pentru creşterea imaginii şcolilor de unde provin.
Podiumul concursului individual a arătat în felul următor:
– Premiul I – Ionuţ-Gabriel Vechiu, clasa a X-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iaşi, profesor coordonator Liana Jescu;
– Premiul II – Gabriel Brumari, clasa a X-a, Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoşani, profesor coordonator Ionela Botez;
– Premiul III – Teodora Dinga, clasa a IX-a, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focşani, profesor coordonator Sonia Dărmănescu.
Şi câştigătorul concursului individual, Ionuţ-Gabriel Vechiu, a adresat câteva cuvinte pentru cititorii noştri: Participarea la acest concurs a fost pentru mine o provocare. Investind timp, energie, încredere şi speranţe, susţinut, încurajat şi coordonat permanent de doamna profesoară Liana Jescu, am parcurs cu perseverenţă legislaţia specifică protecţiei consumatorului. Pregătirea pentru această competiţie a presupus studiu, documentare, empatie, creativitate şi lucru în echipă, iar gândirea pozitivă, ambiţia şi dorinţa de a reprezenta cu succes şcoala şi judeţul mi-au fost călăuze încă din momentul în care am decis să particip. A fost o experienţă unică, am rămas cu amintiri inedite şi, cel mai important, am cunoscut oameni frumoşi, extraordinari. A fost o ocazie minunată de a învăţa, de a interacţiona cu oameni noi şi de a-mi testa abilităţile. Pregătirea pentru probele pe echipe m-a motivat să mă implic cu seriozitate în activităţi care m-au provocat şi m-au ajutat să evoluez. Obţinerea locului întâi la nivel naţional a consolidat încrederea în mine, mi-a întărit stima de sine şi mi-a oferit o perspectivă nouă asupra potenţialului meu, demonstrându-mi din nou că munca perseverentă şi dedicarea garantează succesul.
Să dăm cuvântul şi lui Gabriel Brumari, deţinătorul premiului II: Am participat şi anul trecut la această competiţie dar am avut o experienţă foarte proastă, deoarece n-am reuşit să obţin nici un premiu. Asta m-a demoralizat foarte mult pe moment, dar m-a ambiţionat pe mai departe. Anul acesta am rămas uimit să obţin Premiul II, atât la proba individuală cât şi la cea pe regiuni. Am constatat cu uimire că vorbesc în public mult mai bine decât îmi închipuiam, am fost o surpriză şi pentru mine şi asta contează foarte mult. Proba testului grilă mi s-a părut uşoară, însă găsesc concursul pe regiuni foarte dificil, pentru că, în doar două zile, fără să ne cunoaştem între noi, trebuie să formăm o echipă şi să facem faţă la foarte multe provocări.
La concursul pe regiuni, în urma totalizării punctajelor obţinute la cele patru probe, Premiul I a fost obţinut de Regiunea Bucureşti-Ilfov, Premiul II de Regiunea Nord-Est (elevii reprezentanţi ai judeţelor Bacău, Neamţ, Suceava, Iaşi, Botoşani, Vaslui) şi Premiul III de Regiunea Centru (Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba).
A fost o ediţie foarte reuşită, pentru care merită încă o dată felicitaţi organizatorii, profesorii coordonatori dar mai ales elevii participanţi, care pe parcursul a patru zile au dat dovadă de perseverenţă, tenacitate, creativitate, înfruntând canicula şi oboseala, pentru a face faţă tuturor probelor şi pentru a-şi reprezenta cu cinste şcoala de provenienţă.
Prof. Gianina BURUIANĂ, Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” Piatra-Neamţ