A Spot of Brightness, un proiect care a dezvoltat competenţe specifice elevilor Şcolii Postliceale Sanitare Piatra-Neamţ

În perioada 5 februarie – 5 martie 2022, s-a desfăşurat cel de-al doilea flux de mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ A Spot of Brightness, 2020-1-RO01-KA102-079272, coordonat de Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ şi implementat în perioada 12 octombrie 2020 – 30 aprilie 2022.

 Un număr de 38 elevi din anii I, II şi III de studiu, specializarea asistent medical generalist, au beneficiat de un schimb de experienţă (un stagiu clinic de specialitate) desfăşurat la patru unităţi medicale din Malaga (Spania), respectiv Hospital Santa Elena, Clinica El Saranil, Prohumanitas (Centro Residencial Elite şi Residencia Pinares de San Anton).

Fără a face o prezentare teoretică a rezultatelor obţinute în urma implementării proiectului, în cele ce urmează voi menţiona câteva gânduri exprimate de elevii beneficiari ai acestui program de formare profesională.

Pot spune că acest program este extrem de benefic pentru viitorii asistenţi medicali, deoarece lucrând alături de cadrele medicale din diferitele instituţii la care am fost alocaţi, am fost învăţaţi, instruiţi, într-o manieră profesionistă… Am fost foarte impresionat de empatia şija faţă de toţi pacienţii, relaţia strânsă de colegialitate dintre cadrele medicale şi comunicarea permanentă dintre acestea, indiferent de gradul profesional (medici, asistenţi medicali, infirmieri, femei de serviciu, brancardieri etc.)…a subliniat Constantin-Gerald Bucur, elev în anul II de studiu.

Mărturia elevei Andreea-Georgiana Juncu este relevantă: Încep prin a spune că această experienţă este în topul celor mai frumoase amintiri acumulate de-a lungul vieţii. Am avut ocazia să vizitez locuri frumoase cu importanţă istorică, artistică şi culturală. Am simţit ospitalitatea şi prietenia poporului spaniol şi acea „alegria” specifică lui. În spitalul în care am avut privilegiul de a desfăşura stagiul clinic, „Hospital Santa Elena”, am fost martora profesionalismului, empatiei şi preciziei, în toate aspectele, de la curăţenie până la cele mai complexe operaţii. Mi s-a dat posibilitatea să practic cele învăţate, şi chiar am fost învăţată lucruri noi. Datorită unei bune organizări a spitalului, am putut vedea lucruri diferite, având şansa de a sta câte o săptămână pe câte o secţie: Primiri Urgenţe, Secţia de terapie intensivă, Chirurgie, Saloane pre şi post-operator. Pe lângă atenţia acordată de asistenţii medicali, unii medici şi-au făcut timp să discute cu noi şi să ne cunoască, în pofida unui program încărcat. De exemplu, cu unul dintre ei, am avut ocazia să port o discuţie în urma unui Computer Tomograf pulmonar efectuat unui pacient, pentru a observa efectele virusului Sars-Cov2 asupra organismului. Totodată mi-a explicat imaginea obţinută şi cum se efectuează citirea acesteia.

În acelaşi ton, Alina Bucur, elevă în anul II de studiu, relata: Fiecare zi petrecută în cadrul Clinicii Sfânta Elena din Malaga mi-a oferit posibilitatea de a învăţa, aprofunda şi sistematiza tehnici medicale învăţate, teoretic, de la cadrele didactice dedicate şi foarte bine pregătite, ale Şcolii Postliceale Sanitare Piatra-Neamţ. De asemenea, am avut posibilitatea de a vedea actul medical, realizat la cele mai înalte standarde, umanitatea cadrelor medicale faţă de fiecare pacient, puncte forte din cadrul acestui proiect. … Pe viitor îmi doresc să împărtăşesc colegilor mei, viitorilor pacienţi şi nu numai, toate cunoştinţele acumulate, care cu siguranţă vor aduce un plus actului medical… În concluzie, această experienţă a fost, din toate punctele de vedere, un succes! As repeta, această experienţă, oricând.

Iar Alin Irimia, elev în anul al III-lea şi viitor absolvent al şcolii afirmă: Experienţa dobândită în cadrul proiectului Erasmus+ a fost una de neuitat. Spun asta din simplu fapt că am avut ce învăţa într-o perioada aşa de scurtă, într-o ţară necunoscută atât ca zonă cât şi limbă vorbită. Cât priveşte stagiul clinic, am remarcat personalul din clinică, fiind un grup unit şi cu un devotament de a ne arăta şi a ne implica foarte mult în actul medical, … a fost o experienţă nouă, cu lucruri noi în ceea ce priveşte dezvoltarea personală şi profesională.

 Nici elevii anului I nu au fost mai prejos. Iată mărturia elevei Serena Trifan: Acest proiect m-a ajutat să mă dezvolt atât în plan personal, cât şi profesional; m-a scos din zona de confort, m-a învăţat să fiu mai disciplinată şi mai independentă, lucru care mă va ajuta în viitor, în profesia pe care am ales-o. Consider că genul acesta de proiecte sunt extraordinar de benefice pentru elevi, indiferent de vârstă, în urma cărora rămâi cu un bogat bagaj de cunoştinţe pe care vei avea ocazia sa le pui în practică în viitoarea ta profesie de asistent medical. Această experienţă m-a făcut să realizez diferenţa dintre sistemul medical românesc şi cel spaniol. În locul unde am fost repartizată am avut ocazia să observ pe îndelete comportamentul cadrelor medicale care au dat dovadă de profesionalism, colegialitate şi dragostea cu care îşi exercită profesia. M-a impresionat energia lor şi veselia cu care îşi întâmpinau pacienţii în fiecare zi. Au fost tot timpul alături de noi şi ne-au cerut mereu ajutor la nevoie chiar dacă nu stăpâneam bine limba spaniolă. Acest lucru mi-a dat de gândit, despre cât de importantă este relaţia dintre asistentul medical şi pacient şi cât de mult contează să-ţi faci cu plăcere meseria şi să exprimi acest lucru în fiecare zi. De aceea ar trebui cu toţii să învăţam din experienţele altora şi să devenim mai buni, mai înţelegători, mai umani.

Având în vedere cele menţionate, consider că am putea trage singuri concluziile asupra celor întâmplate în cadrul proiectului Erasmus+ A Spot of Brightness, 2020-1-RO01-KA102-079272, cu reale speranţe în schimbarea, cât de mică, a sistemului sanitar românesc.

Dr. Mihai FLOROAIA