În perioada 23 – 30 iulie 2011, la Lyon, în sud-estul Franţei, am participat la programul de formare continuă Comenius „Stage d’immersion de langue et méthodologie pour enseignants de français” (cu numărul de referinţă UK-2010-1134-008), furnizat de centrul LFEE Europe (Le Français en Ecosse) din Scoţia, Marea Britanie – http://lfee.net/), susţinut de către Nadine Fraize (director al centrului „Langues et Terre” din Rennes, Franţa – formator) şi Caroline Cordier (formator).
Numele oraşului Lyon (Lugdunum, veche aşezare romană, din care au rămas teatrul roman şi ruinele de pe colina Foruvière) este sinonim cu industria mătăsii (cartierul mătăsarilor, La Croix-Rousse)şi cu Rezistenţa Franceză (vezi celebrele traboules, pasajele secrete) şi are reputaţia de „capitală gastronomică a lumii” (aici se află celebrul restaurant la Tassée, alături de cele de pe rue des Marronniers). Istoria culinară a început aici în prima jumătate a secolului al XX-lea, cînd multe familii de burghezi şi-au disponibilizat bucătarii. Aceştia aveau sa revoluţioneze oraşul, înfiinţîndu-şi propriile restaurante şi gătind pentru cei mai pretenţioşi demnitari ai acelor timpuri (mulţi italieni stabiliţi la Lyon). Pe lîngă multele restaurante, bistrouri şi cafenele, în Lyon se mai găsesc trei mari parcuri (cel mai frumos este parcul La Tête d’Or), 30 de muzee şi nenumărate monumente istorice. Multe personalităţi s-au născut în Lyon sau au locuit şi lucrat aici. Printre aceştia, se numără doctorul şi autorul renascentist François Rabelais, fizicianul A. M. Ampère, pilotul şi scriitorul Antoine de Saint-Exupéry (aeroportul de lîngă Lyon îi poartă numele), Barthélemy Thimonnier, inventatorul maşinii de cusut, Joseph-Marie Jaquard, fraţii Montgolfier, care au construit primul balon cu aer cald şi fraţii Lumière, inventatorii cinematografului.
La acest curs de imersiune în cultura şi civilizaţia franceză au participat reprezentanţi din Grecia (1), România (3), din Portugalia (6), din Spania (1), din Marea Britanie (8), din Irlanda (5). Am obţinut un grant Comenius (1900 euro) de mobilitate individuală pentru formare continuă din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP – http://www.anpcdefp.ro) în cadrul „Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii” (http://www.llp-ro.ro). Limba de desfăşurare a cursului a fost franceza. Programul de formare a avut o durată de 50 de ore, ore care au inclus atît cursuri, cît şi activităţi culturale.
Cursul propriu-zis s-a desfăşurat sub formă de ateliere, pe echipe. Obiectiv: punerea în comun a practicilor de clasă, propuneri de activităţi noi, cu accent pe exprimarea orală, scrisă, înţelegerea unui mesaj oral, scris, interacţiune. S-a folosit calculatorul/videoproiectorul pentru prezentarea unor materiale, filme, audiţii, prezentări ale unor personalităţi franceze, suport imagistic pentru activităţi.
(Va urma)
Prof. Mirela-Cristina GRIGORI
Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra-Neamţ