Sîmbătă, 3 decembrie, la Centrul Arhiepiscopal Roman, într-o atmosferă numai potrivită pentru a aduce un omagiu colindului românesc, a fost lansată lucrarea intitulată „Colindul în creaţia corală românească”, o carte semnată de maestrul romaşcan Prof. Dr. Ovidiu Trifan, de la Şcoala de Arte „Sergiu Celibidache” care, astfel, a adus în peisajul editorial dedicat acestui gen muzical străvechi o lucrare complexă care poate sta alături de altele asemenea semnate de cei mai mari maeştri din spaţiul românesc.
Lucrarea lansată la începutul lunii decembrie constituie în structurile sale esenţiale tema cu care profesorul Ovidiu Trifan a obţinut Doctoratul în muzică, momentul ca şi contextul ales constituind o nouă încercare de a veni în faţa publicului, dealtfel foarte reuşită, aşa cum a fost apreciată şi de către mentorii concitadinului nostru, majoritatea prezenţi la evenimentul derulat sub genericul „E vremea colindelor”, prin care susţinătorii acestuia, în mod deosebit a P.S. Dr. Ioachim Băcăuanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, – au avut în vedere reîntoarcerea la colindul tradiţional românesc, acum, cînd aceste gen este ameninţat să se confunde cu orice altceva decît ceea ce este ca devenire dinspre rădăcinile spiritualităţii noastre. „Această apariţie editorială, originală şi de o înaltă ţinută riguros ştiinţifică este, cred, doar începutul pasiunii maestrului Ovidiu Trifan. S-a scris foarte mult despre colinde însă această lucrare are, totuşi, o parte a ei care este cu totul deosebită prin faptul că sunt reunite trei perspective, şi anume: una antropologică, foarte modernă, implicînd şi cea etnologică şi lingvistică, una folclorică şi una analitic-muzicologică, ştiinţifică, aşa cum o definesc specialiştii. Niciodată, într-o carte sau într-un studiu dedicat colindei româneşti, nu au fost alăturate cele trei perspective care fac să se împlinească subiectul ce nu poate fi tratat numai din perspectiva folclorică, pentru că n-a rămas numai folcloric, nu poate fi tratat doar ca obicei, ca ritual, pentru că avem de-a face cu o devenire a colindului, în timp, şi, din păcate, oricît am vrea noi să fim de ştiinţifici, de contemporani şi de muzicieni, nu poate fi tratat numai la nivelul meşteşugului componistic”, a spus Prof. Univ. Dr. Laura Vasiliu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, apreciind la superlativ lucrarea maestrului romaşcan, cum dealtfel au făcut-o toţi cei prezenţi.
Un regal dedicat colindului…
La această manifestare au luat parte personalităţi marcante atît din Roman cît şi specialişti sosiţi din centrele universitare Iaşi şi Bucureşti, precum Prof. Gh. A.M. Ciobanu, eseist şi critic de artă, decanul cărturarilor romaşcani, Prof. Univ. Dr. Vasile Vasile de la Univ. Naţională de Muzică Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Laura Vasiliu de la Univ. de Arte „George Enescu” şi preot Conf. Univ. Dr. Florin Bucescu, ambii de la Iaşi, prezenţa P.S. Dr. Ioachim Băcăuanu, amfitrionul acestei lansări, fiind încă un argument solid că evenimentul s-a înscris în cele mai înalte cote.
Au desfătat auditorul în Catedrala arhiepiscopală corul de copii al Şcolii de Arte „Sergiu Celibidache” Roman, dirijat şi coordonat chiar de către autor, reprezentanţii corului Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” din Roman, Corala „Animus” a Operei Române din Iaşi, dirijor maestrul Valeriu Gîdei, precum şi maestrul Gheorghe Zamfir, virtuoz şi compozitor, „Regele” naiului românesc.
A. OPRIŞ