Caravana UNATC pentru Comunităţile istorice româneşti

Scrisori din Basarabia

În premieră pentru Republica Moldova, Ministerul Educaţiei şi Cercetării în parteneriat cu Ministerul Culturii au găzduit, în perioada 24-30 septembrie 2022, proiectul „Caravana UNATC pentru Comunităţile istorice româneşti”, organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, cu participarea unei echipe comune de profesori şi studenţi din instituţia bucureşteană.

Obiectivul Caravanei UNATC în Republica Moldova constă în prezentarea abordării de formare holistică a educaţiei teatrale. În acest sens, activităţile din program vin să familiarizeze comunităţile educaţionale din instituţiile de învăţământ superior pedagogic şi artistic din Republica Moldova, cadrele didactice şi psihologii şcolari din instituţiile de învăţământ general cu instrumentele didactice aplicate prin teatrul educaţional.

În cadrul programului inaugural cu participarea reprezentanţilor Ambasadei României în Republica Moldova, Comisiei parlamentare de cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, universităţilor pedagogice naţionale etc. a fost menţionată importanţa noilor modele educaţionale în contextul provocărilor învăţământului în secolul XXI-lea.

În perioada 26-30 septembrie 2022, Caravana UNATC a susţinut ateliere didactice cu participarea cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ din raioanele Criuleni, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Străşeni, precum şi activităţi teatralizate dedicate copiilor între 8 şi 14 ani: ateliere de Jocuri teatrale, prezentate de o echipă mixtă de la Departamentele UNATC de Pedagogie teatrală şi de la Şcoala Doctorală; ateliere Happy Minds, susţinute de Asociaţia parteneră Happy Minds; ateliere de proiecţii şi discuţii pe marginea filmelor, realizate de Facultatea de Film; precum şi ateliere de aplicaţii digitale interactive, susţinute de studenţi de la Departamentul UNATC de Cercetare.

Aceste experienţe didactice constituie un pas important pentru promovarea efectului pe care jocul teatral îl are în formarea copilului. Profesorii au obţinut instrumente de lucru pe care le vor putea prelua în activitatea lor zilnică.

Angelina BEGU