
Cu ocazia aniversării a 150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Petru Rareş, catedra de limba franceză a colegiului, într-un proiect de parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu Casa Corpului Didactic Neamţ şi cu Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, filiala Neamţ, a organizat conferinţa internaţională cu tema Curente pedagogice şi abordări în didactica limbilor şi culturilor străine (avantaje, limite, perspective), în data de 28 noiembrie 2019, la ora 12.
Printr-o coincidenţă uluitoare, conferinţa are loc chiar când se sărbătoreşte pe mapamond Ziua Internaţională a Profesorului de Limba Franceză. Este primul an când are loc această sărbătoare, la propunerea preşedintelui Franţei.
În deschiderea conferinţei, moderată de profesor Cristina Grigori, iau cuvântul directorul colegiului, profesor Grigoruţă Oniciuc, inspectorul şcolar de limba franceză, profesor Valentin Teodorescu, domnul Jacky Polturat, vicepreşedintele Asociaţiei Le Roannais, din Roanne, Franţa, preşedintele filialei Neamţ a Asociaţiei Române a Profesorilor Francofoni, profesor Carmen Corlăţeanu. Eleva Daria Pintilie de la clasa a IX-a deschide întâlnirea de formare cu un frumos cântec în limba franceză. Inspectorul şcolar profesor Valentin Teodorescu a înmânat directorului CNPR o diplomă de onoare din partea Institutului Francez din România. Directorul CNPR a înmânat profesorului francez o plachetă aniversară.
La conferinţă au participat peste 90 de cadre didactice, precum şi elevi francofoni, interesaţi de examenele de atestat de limbă franceză.
Conferinţa a fost susţinută de prestigiosul profesor dr. Richard Lescure, fost prorector al Universităţii din Angers, Franţa, fost decan al Facultăţii de Litere a Universităţii din Angers, ataşat de cooperare educativă al Ambasadei Franţei la Sofia, fost director al CAVILAM, Vichy, Franţa, cunoscut profesor de fonetică, formator, colaborator al Agenţiei Universitare a Francofoniei, autor de manuale D.E.L.F., D.A.L.F, conducător de teze de doctorat.
Conferinţa s-a constituit într-un stagiu de formare a profesorilor de limba franceză din judeţul Neamţ care au fost prezenţi în sală, atmosfera a fost foarte destinsă, profesorii profitând din plin de jocurile de cuvinte ale profesorului francez. Au fost invitaţi şi profesori pensionari din judeţul Neamţ, la acest moment de dublă sărbătoare. Înaltul nivel intelectual al acestui eveniment a fost dat nu numai de prezenţa unui profesor din elita didacticii limbii franceze, ci şi de calitatea prezentării acestuia, care a explicitat cele mai importante aspecte ale didacticii actuale a limbilor străine: pedagogia centrată pe competenţe, clasa inversată, pedagogia prin proiect.
Cronicar, profesor dr. Cristina GRIGORI