În perioada 10-14 aprilie 2023, oraşul Piatra-Neamţ a invitat elevii olimpici de gimnaziu din toate judeţele, pentru a se înfrunta în probele naţionale ale olimpiadei de educaţie tehnologică şi aplicaţii practice.
Prima întâlnire a concurenţilor a avut loc la deschiderea oficială a competiţiei, care s-a desfăşurat luni 10 aprilie, ora 18, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, unde au fost prezenţi 220 de elevi participanţi, însoţiţi de 42 profesori, cei 24 de membri ai Comisiei Centrale, sponsori, inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, părinţi şi elevi voluntari.
Sunt onorată că în această perioadă binecuvântată pentru noi românii avem oaspeţi de valoare în judeţul Neamţ. Vă mulţumim că aţi făcut un drum atât de lung pentru a ajunge la noi. Dragi elevi, dragi copii care ne vizitaţi în această săptămână, sper din toată inima că o să aveţi o şedere frumoasă şi plăcută, pentru care Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a depus toate eforturile, alături de sponsorii care au înţeles importanţa educaţiei şi care au susţinut financiar organizarea acestei olimpiade – a precizat la debutul manifestării doamna Inspector Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ – prof. Florentina Luca-Moise.
A luat cuvântul apoi doamna prof. Cristina Albu-Iacob care la rândul ei a adresat urări de bun venit oaspeţilor şi a prezentat membrii Comisiei Centrale.
Vă felicit stimaţi colegi pentru organizarea deosebită, pentru că eforturile pe care le-aţi depus şi le veţi depune sunt considerabile. Este încurajatoare şi promiţătoare toată această desfăşurare de forţe şi mă bucură existenţa acestei competiţii. Vă felicit dragi copii pentru alegerea pe care aţi făcut-o, de a vă dedica timpul pregătirii şi cunoaşterii unei discipline care nu este la îndemâna oricui, dar vă asigură competenţe variate. Aş dori să înţelegeţi că la ora actuală, în România necesitatea de specialişti în domeniul tehnic este foarte mare – a spus printre altele doamna conf. univ. dr. ing. Mirela Panaite Lehăduş, preşedinta Comisiei Centrale.
Proba scrisă a olimpiadei (11 aprilie 2023) şi proba practică (13 aprilie 2023) s-au desfăşurat la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, ziua de 12 aprilie fiind rezervată pentru un itinerar turistic oferit elevilor şi profesorilor lor, pentru a se familiariza cu obiective turistice din judeţul Neamţ. Circuitul a cuprins printre altele: Cetatea Neamţ, Rezervaţia de zimbri de la Vânători-Neamţ şi Parcul natural Vânători-Neamţ. De asemenea pentru a exemplifica un bussines autentic şi de succes din Piatra-Neamţ, participanţii au vizitat compania Merlin’s Beverages S.R.L., cei care produc şi comerializează binecunoscuta băutură Pop Cola.
În aceeaşi atmosferă de emoţie şi efervescenţă ce a caracterizat întreaga săptămână, joi 13 aprilie, la ora 17, s-a tras cortina finală a olimpiadei, odată cu festivitatea de premiere a celor mai merituoşi participanţi. Astfel, cei mai buni dintre cei mai buni, răsplătiţi cu premiul I au fost: • clasa aV-a – Năstasă Talita-Gabriela, din Arad; • clasa aVI-a – Popa Ioana-Alexandra, din Bucureşti; • clasa aVII-a – Cenuşă Rebecca-Miruna, din Moviliţa (judeţ Vrancea); • clasa aVIII-a – Mihai Mihaela, din Bacău.
S-a acordat un număr mare de premii şi menţiuni, ceea ce arată că nivelul de pregătire al elevilor participanţi a fost într-adevăr foarte ridicat şi că profesorii lor şi-au făcut cu prisosinţă datoria.
Gianina BURUIANĂ