Echilibrul
Am trăit un început de an tumultuos şi asta datorită noului guvern al României. Uite ordonanţa, nu-i ordonanţa a devenit un joc periculos care a aruncat ţara în două sau mai multe tabere. Apolitici, aşa cum ne ştiţi, dar nu şi indiferenţi la ceea ce se întâmplă la noi, l-am ales pe Eminescu să prezinte un posibil răspuns la criza ordonanţelor. Este un fragment dintr-un articol intitulat Ecuilibrul publicat în ziarul Timpul din aprilie 1870.
„…Condiţiunea de viaţă a unei legi, garanţia stabilităţii sale e ca ea să fie un rezultat, o espresiune fidelă a trebuinţelor unui popor şi tocmai de aceea dreptul de a formula acele trebuinţe în articole şi paragrafe este, după spiritul timpului nostru, al popoarelor. Un popor – oricum ar fi el – are dreptul de a-şi legiui trebuinţele şi tranzacţiunile ce rezultă neapărat din acele trebuinţe, reciprocitatea relaţiunilor sale; într-un cuvânt: legile unui popor, drepturile sale nu pot purcede decât din el însuşi. Alt element, străin, esenţial, diferit de al lui, nu-i poate impune nimica: şi dacă-i impune, atunci e numai prin superioritatea demnă de recunoscut a individualităţii sale (…)
Într-un stat constituţional guvernului nu-i este permis de a avea o voinţă proprie şi neci trebuie să fie altceva decât braţul legilor ce ni le facem noi înşine…”
Contractul colectiv de muncă
Salutăm semnarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ a Contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate – învăţământ preuniversitar, pentru anul 2017. Contractul are ca scop stabilirea, în condiţiile legii, a drepturilor şi obligaţiilor reciproce ale angajatorului şi salariaţilor membri de sindicat, precum şi condiţiile specifice de muncă şi urmăreşte promovarea şi garantarea unor relaţii de muncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor.
La art. 8(1) părţile convin să sărbătorească pe 5 iunie – Ziua Învăţătorului şi pe 5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente. Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România din care face parte şi Asociaţia noastră va continua să sărbătorească Ziua Învăţătorului la 30 iunie, de Soborul Sfinţilor 12 Apostoli.
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc…
Că s-au împlinit 180 de ani de când s-a născut Ion Creangă, „un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită din Humuleşti … parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”.
Bucuria păleşte când am aflat că la şcoală, poveştile lui Creangă au fost înlocuite cu „Micul Prinţ” şi „Cartea junglei”. Mai mult, noua programă de gimnaziu, care ar trebui aplicată începând cu anul şcolar 2017-2018, elimină obligativitatea studierii operelor marilor clasici la Limba şi Literatura Română, care rămâne doar cu titlul de recomandare. Noi cei care am învăţat a citi cu Punguţa cu doi bani, Capra cu trei iezi, Fata babei şi fata moşneagului, vă recomandăm călduros să nu-l aruncaţi pe bădia Ion pe toboganul reformei învăţământului românesc. Doar dacă nu vreţi să ajungem ca neuitatul Trăsnea „bucher de frunte şi tâmp în felul său” sau, Doamne fereşte, să uităm a mai vorbi limba strămoşească!
Tema pentru acasă
Elevii scapă de temele pentru acasă. Ministrul Educaţiei a semnat ordinul privind durata lor, precizând că „nu este un ordin care să aibă caracter punitiv, adică să fie nevoie să fie asociat şi unor sancţiuni, pentru că ordinul nu este respectat”.
Reproducem poziţia Asociaţiei profesorilor secundari, secţia Piatra (Neamţ) prezentată de profesorul I. Drăgan, în revista Preocupări didactice, nr.1 din septembrie 1935, p.29:
„Rolul administraţiei centrale (Ministerul) îl concepem ca al unei autorităţi ocrotitoare, care se interesează să coordoneze activităţile disperse din cuprinsul ţării, însufleţindu-le prin încurajări, confruntări de rezultate, nu prin ordine opresive. Profesorul are mare rol în această degrevare. El poate să-şi dea singur seama de nivelul şcolarului şi să comprime sau să dilate cuprinsul programelor în conformitate cu cerinţele individualităţii”. Fără comentarii.
Adunarea Generală a Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ
„Chemare” adresată învăţătorilor de D.V. Ţoni, Vasile Păunescu şi Leon Mrejeriu în octombrie 1928:
„Numai dacă vom fi o putere organizată în serviciul culturii vom fi în măsură să cerem şi să dobândim toate mijloacele necesare pentru a fi puşi în putinţă să ne îndeplinim nobila misiune”.
Chemare adresată de Consiliul director al Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ tuturor membrilor activi pentru întâlnire anulă a Adunării Generale în ziua de 6 mai 2017, ora 10, la Sala de festivităţi a Liceului Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamţ (str. Al. Lăpuşneanu, nr. 16).
Adunarea Generală din acest an va avea următoarea ordine de zi:
* Prezentarea Raportului de activitate pentru perioada 2013-2017;
* Aprobarea Strategiei de dezvoltare a Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ pentru perioada 2017-2021;
* Aprobarea modificărilor Statutului AINT:
* Aprobarea Bilanţului contabil pentru anul 2016;
* Adoptarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017;
* Raportul comisiei de cenzori;
* Alegerea membrilor Consiliului director pentru perioada 2017-2021.
Numai împreună vom îndeplini misiunea Asociaţiei noastre!
N.R.: În foto, imagini de la decernarea Premiilor revistei APOSTOLUL, de Ziua Învăţătorului, iunie 2016.
Prof. Liviu RUSU