Campanie FSLI: „Educaţia, pe locul I”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt a lansat campania naţională „Educaţia, pe locul I”. Demersul se va concretiza prin dezbateri pe problemele sistemului de învăţămînt românesc în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Timişoara, Sibiu, Iaşi şi Baia Mare, în perioada decembrie 2011- ianuarie 2012.

Prima dezbatere, cu tema „Învăţămîntul din România vs piaţa muncii. Soluţii pentru corelarea celor două domenii, pentru ieşirea din impasul economic” a avut loc pe 12 decembrie, la sediul FSLI. La aceste prime discuţii au fost invitaţi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, Elvira Rodica Andronescu, reprezentanţi ai patronatelor, reprezentanţi ai sindicatelor, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, directori ai unităţilor de învăţămînt cu profil tehnic, cadre didactice, reprezentanţi ai Centrului Naţional de Dezvoltare a învăţămîntului Profesional şi Tehnic, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti, precum şi parlamentari din Comisia de educaţie şi Comisia de Muncă.

„Conform datelor pe care le avem, se remarcă o scădere, în ultimii ani, a numărului de absolvenţi de învăţămînt profesional şi de ucenici, precum şi de învăţămînt postliceal şi de maiştri. Totodată, apar diferenţe foarte mari între pregătirea persoanelor care îşi caută de lucru şi cerinţele angajatorilor. În acelaşi timp, din datele înregistrate de EUROSTAT, rata de participare a populaţiei din grupa de vârstă 25-64 de ani la formare profesională continuă a scăzut la nivel naţional de la 1,5% în 2008 la 1,3% în 2010, iar la nivelul regiunii Bucureşti – Ilfov a crescut de la 1,5% în 2009 la 1,8% în 2010, însă tot este foarte departe de ţinta europeană de 12,5%. În aceste condiţii, Legea educaţiei naţionale nu prevede soluţii clare prin care să fie rezolvată această problemă”, se arată într-un comunicat al FSLI.

Concluziile dezbaterilor vor sta la baza unei iniţiative de îmbunătăţire a actualului cadru legislativ.

 

Mihaela DRĂGOI