Scoala nemţeană, la zi

La mulţi ani Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”

Anul acesta, colegiul pietrean îşi serbează centenarul. 100 de ani de tradiţie, de istorie în educaţie. Cu această ocazie, unitatea de învăţămînt invită elevii la cea de a doua ediţie a  Concursului Naţional de Creaţie „Calistrat Hogaş”. Se doreşte ca prin această competiţie să se menţină în conştiinţa publică atît personalitatea cît şi opera scriitorului Calistrat Hogaş. Activităţile propuse în cadrul ediţiei de anul acesta vor fi: „Să îl (re-)descoperim pe scriitorul Calistrat Hogaş!” şi, ca un omagiu adus Pisicuţei, concursul de arte vizuale – pictură, desen, fotografie (color şi alb-negru) cu tema „Reprezentări ecvestre”, concursul de poezie, proză, eseu cu tema „Calul – Suprapersonajul” şi concursul de produse multimedia cu tema „Valenţe simbolice ale animalului în literatură”.

„Made for Europe”

Este numele concursului naţional găzduit, în premieră, anul acesta, de Piatra Neamţ. „Meritul nostru de a fi gazdă se datorează competiţiei anterioare, unde elevii din Neamţ au obţinut locul 1 pe ţară. Regula e simplă: cine e pe primul loc devine gazdă în următorul an. Ne bucurăm că şi anul acesta elevii din Neamţ au prezentat lucrări valoroase. Acum avem 9 lucrări selectate, pe lîngă alte 92 de lucrări, a tot atîtor elevi din ţară. Sperăm să avem rezultate bune. După pregătirile de la Grupul şcolar Economic, lucrările venite, va fi un concurs puternic. Trofeul are o simbolistică aparte. E o ramură, un copăcel care a prins rădăcini în proiectele de la Neamţ. An de an, mai multe şcoli din judeţ accesează proiecte. Comisia naţională e formată din 30 de inspectori, fiind condusă de directorul MECTS – Liliana Preoteasa”, ne-a precizat Maria Ghiniţă, inspector de specialitate.

Salarii decente… doar prin proiecte

3400 de lei lunar vor primi următorii profesori nemţeni, care au fost selectaţi în cadrul unui proiect european: Maria Ficlenescu (Colegiul Tehnic Piatra-Neamţ), Maria Iosub (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Tîrgu-Neamţ), Anca Loredana Leoreanu (Şcoala nr. 5 Roman), Petruţa Lostun (Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ, Camelia Neţa (inspector şcolar), Ciprian Neţa (Şcoala nr. 2 Piatra-Neamţ), Adriana Petrovici (Grupul Şcolar „Vasile Sav” Roman), Valerică Sandovici (Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra-Neamţ, Costache Stafie (Şcoala Brusturi).

După cum precizam şi în numărul trecut al publicaţiei noastre, cei nouă profesori vor fi instruiţi conform programelor elaborate de echipa ştiinţifică formată din experţi ai Universităţii „Andrei Şaguna”. În etapa următoare, ei vor deveni, la rîndul lor, formatori, instruind profesorii de matematică şi de ştiinţe economice din judeţ. Toţi profesorii instruiţi vor primi atestate de formare continuă, acreditate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, purtătoare a 50 de credite profesionale transferabile.

Lege de nota 10?

Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a organizat joi, 7 aprilie, o conferinţă-dezbatere avînd ca temă prevederile Legii Educaţiei, ale metodologiilor şi regulamentelor elaborate întru aplicarea Legii Educaţiei.

Întrunirea este parte integrantă a proiectului „Tu faci legea de nota 10 (zece)”, demarat de Ministerul Educaţiei în luna martie. Campania „Tu faci legea de nota 10 (zece)” a fost lansată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în scopul aplicării mai eficiente a prevederilor Legii Educaţiei Naţionale (care a intrat în vigoare în luna februarie a acestui an) şi se adresează profesorilor din unităţile de învăţămînt preuniversitar, elevilor, părinţilor acestora şi oricărui potenţial beneficiar. Campania vizează diseminarea şi discutarea metodologiilor elaborate de MECTS, împreună cu cadrele didactice din ţară în vederea aplicării prevederilor Legii Educaţiei Naţionale.

A început mişcarea de personal

Dintre cele 780 de posturi sau catedre anunţate ca vacante începînd cu 1 septembrie 2011, 64 sunt titularizabile (şi implicit complete şi cu o viabilitate de cel puţin patru ani). Numărul posturilor netitularizabile este de 716. Dintre acestea, 242 sunt complete, iar 474 sunt incomplete. Ca viabilitate, două dintre posturile incomplete sunt pentru patru ani, cinci posturi pot fi menţinute trei ani, 26 posturi – doi ani, restul de 683 fiind doar pentru un an.

494 dintre posturile vacante sunt în mediul rural (dintre care 40 sunt titularizabile), iar 286 în mediul urban (dintre care 24 titularizabile).

Bani de la CJ pentru ISJ

Consiliul Judeţean a aprobat o colaborare cu Inspectoratul şcolar Judeţean Neamţ, în vederea organizării mai multor acţiuni de interes public judeţean, finanţate cu suma de 85.000 lei din bugetul judeţean. Ca amploare, cel mai mare eveniment este concursul internaţional al formaţiilor folclorice ale elevilor „Cîntă Bucium pe Ceahlău”, ediţia a II-a, care se va desfăşura în perioada 13 – 15 mai. Apoi sunt etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare de informatică – gimnaziu şi liceu, ce se desfăşoară în perioada 15 – 23 aprilie; etapa internaţională a Olimpiadei de limba şi literatura română, care se va desfăşura în perioada 27 mai – 3 iunie. Contribuţia Consiliului Judeţean, pentru fiecare în parte, va fi de 50.000 lei, 30.000 lei, respectiv 5.000 lei.

Locuri la grădiniţe

Vor fi suplimentate locurile în grădiniţe, garantează conducerea inspectoratului şcolar, care asigură părinţii că toţi micuţii vor avea locuri în învăţămîntul preşcolar nemţean: „Nu există situaţii în care copiii să nu frecventeze grădiniţele. Sunt situaţii în care se solicită o anumită unitate, sau o anumită doamnă educatoare, însă tuturor copiilor li se oferă posibilitatea de a merge la grădiniţă, prin suplimentarea – decizie a Consiliului de Administraţie – numărului de locuri în grădiniţe”, a declarat Luminiţa Vîrlan, inspector şcolar general.

Cereri multe pentru clasa I

Cele mai multe clase I, şi în egală măsură solicitări de înscriere, sunt la şcolile nr. 2 şi nr. 5 Piatra-Neamţ.  Sunt multe şcoli cu cereri peste limită, un exemplu fiind şcoala 8, unde sunt 25 de locuri şi 40 de cereri. Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţămînt preuniversitar, articolul 10, „şcolile au obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în aria de cuprindere a şcolii. În limita locurilor rămase libere, pot fi înscrişi şi ceilalţi solicitanţi”. Acelaşi regulament impune şcolilor să afişeze, la loc vizibil, arondarea străzilor la respectiva unitate şi numărul de locuri disponibile.

Sezonul olimpiadelor

Într-adevăr, este un sezon al olimpiadelor, dar şi al numeroaselor concursuri şcolare. Sîmbătă, 9 aprilie la Iaşi, la Universitatea “Al. I. Cuza”, a avut loc a 3-a ediţie a concursului interjudeţean „Magda Petrovanu”. Din Neamţ au participat 31 de unităţi de învăţămînt cu 275 de elevi. 65% dintre nemţeni au fost din rural. Judeţul nostru s-a evidenţiat din nou, obţinînd cele mai multe premii. Încununarea rezultatelor a reuşit-o Mara Ioana Ieşeanu de la Roman, care va reprezenta judeţul şi la Olimpiada intenaţională Pluridisciplinară Yakuţia 2011. S-au evidenţial Colegiul “Roman Vodă”, “Rareş“-ul, CNI, şcoala „Elena Cuza”, Liceul din Săbăoani. A curs cu premii pentru nemţeni. Spre exemplu, au fost 20 de premii I, 28 de premii II şi 41 de menţiuni, ca să nu mai spunem de un premiu de excelenţă.

Marius GHEGHICI