Limba lui Voltaire învăţată cu profesori francezi

Pe 10 septembrie, va sosi la Piatra-Neamţ, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, profesorul Jérémy Daud, din Nantes, asistent lingvistic Comenius, pentru toată perioada anului şcolar 2012-2013. Este al patrulea asistent lingvistic care vine în Neamţ în ultimii trei ani, dar anul acesta este singurul asistent lingvistic francez din România.

Proiectul pe care profesoara Cristina Grigori, inspector şcolar de specialitate, l-a depus la ANPCDEFP în acest an urmăreşte revigorarea studiului  limbii franceze în judeţul Neamţ cu sprijinul Institutului Francez din România, al MECTS şi, în special, prin proiecte cu finanţare europeană.

Bursierul francez, la început de carieră didactică, va asista la cursurile de limba franceză ale profesorilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, dar va desfăşura şi activităţi extraşcolare, în special activităţi legate de practica limbii franceze: cursuri suplimentare de limbă franceză vorbită, jocuri, matematică prin limba franceză, teatru. Profesorul debutant va fi încadrat de tutorele său, profesor-inspector Cristina Grigori.

Acest proiect completează foarte bine un proiect mai larg iniţiat de MECTS şi Ambasada Franţei în România, în care judeţul Neamţ este judeţ pilot.  Anul acesta, prin acest proiect, intitulat „Profil Fle”, vor veni doi profesori francezi care vor desfăşura activităţi la Colegiul Tehnic „Gh. Cartianu” şi la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, încadraţi de  profesoarele Alina Baluş şi Oana Raluca Hizan. Profesorii francezi sunt Emmanuel Adelmann şi Aurélie Davroux, din insula Réunion. În paralel, proiectul „Profil Fle” formează doi profesori din Neamţ, Alina Baluş şi Cristina Grigori, care vor fi formatori ai Ambasadei Franţei, şi vor desfăşura, anual, cursuri de formare cu profesorii din Neamţ, prin CCD Neamţ, în colaborare cu Ambasada Franţei şi MECTS.

„Aceste eforturi de a readuce limba franceză în rândul limbilor străine atractive pentru elevi continuă strategia de constituire a centrelor de predare a cursurilor de obţinere a DELF, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Şcoala 2 Piatra-Neamţ, Şcoala „V. Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman, dar şi organizarea taberei de limba franceză de la Salignac, Franţa, cu sprijinul centrului LFEE Europe”, precizează Cristina Grigori, inspector şcolar de specialitate.

Eforturile profesorilor de limba franceză sunt remarcabile. Să nu uităm că, în  anul şcolar ce a trecut, pentru prima dată în istoria predării limbii franceze în Neamţ şi pentru prima dată la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, eleva Oana APOPEI, clasa a  IX-a, (pregătită de profesor Cristina Grigori – n.r.), a obţinut locul I la olimpiada naţională de limba franceză, cu nota 9,60, cea mai mare notă din concurs.

 

Angela BRUDARU