PANORAMIC NEMŢEAN

Simularea evaluării naţionale

 

Simularea evaluărilor naţionale a înregistrat o prezenţă de 90% din efectivele claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a din judeţul Neamţ. Peste 13.000 de elevi s-au prezentat numai la testările programate pentru verificarea cunoştinţelor de limba şi literatura română.

Obiectivele acestei simulări au fost familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susţine la finalul anului şcolar, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare.

Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 31 martie, iar în urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Anul trecut, rata de prezenţă la simularea Evaluării Naţionale a fost de 90,71% (169.632 de elevi participanţi), iar procentul mediilor peste 5 s-a situat la 30,58%. În ceea ce priveşte simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 şi note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a.

 

Cifrele de şcolarizare pentru 2017-2018

 

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de joi, 16 martie, cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2017-2018, repartizate pe niveluri de pregătire, forme şi tipuri de învăţământ.

Cifra de şcolarizare totală pentru învăţământul preuniversitar se menţine la nivelul anului şcolar precedent, dar s-au operat „mai multe realocări”:

Suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru învăţământul obligatoriu, nivel primar;

Suplimentarea cu 1.500 de locuri pentru învăţământul obligatoriu cu frecvenţă redusă – nivel primar şi gimnazial şi programul educaţional „A doua şansă”, inclusiv pentru cel organizat în penitenciare;

Suplimentarea cu 1.000 de locuri pentru învăţământul profesional;

Suplimentarea cu 500 de locuri pentru învăţământul special, educaţie timpurie;

Suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învăţământul special, nivel primar şi gimnazial;

Suplimentarea cu 650 locuri pentru învăţământul special, nivel profesional.

„Relocările au la bază solicitările în creştere pe segmentele de învăţământ menţionate, determinate inclusiv de evoluţia demografică pozitivă”, precizează executivul.

În schimb, au fost diminuate unele cifre de şcolarizare, cum ar fi cele de la învăţământul liceal cu frecvenţă la zi, frecvenţă seral şi frecvenţă redusă. Pentru învăţământul de masă preşcolar, gimnazial, de artă şi sportiv, cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 rămân la nivelul anului şcolar anterior.

 

Zilele Porţilor Deschise la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi a organizat, în perioada 23-26 martie, „Zilele Porţilor Deschise”. Conform unui comunicat de presă al instituţiei, acţiunea s-a dorit a fi „un eveniment dedicat elevilor din clasele IX-XII, cu scopul de a se familiariza cu universitatea şi activităţile acesteia, propunând elevilor o modalitate directă şi interactivă de a face cunoştinţă cu viaţa de student, dincolo de simpla consultare a ofertelor de admitere. În total, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» organizează 204 activităţi ce includ acţiuni interactive la facultăţi, vizite la Muzeul Universităţii, prezentări despre bursele din Programul Erasmus+, dar şi workshop-uri organizate de specialiştii în carieră care îi ajută pe elevi să se orienteze spre facultatea potrivită”, mai precizează sursa citată.

Pentru a-i ajuta pe elevi să înţeleagă mai bine ce înseamnă cursurile universitare, facultăţile au pregătit o serie de prelegeri pe teme de interes general. Printre ofertele de cursuri deschise s-au numărat: „Jurnal intim. Un altfel de Marin Preda” (Facultatea de Litere); „Turismul pentru cucerirea vârfurilor de mare altitudine – Everest” (Facultatea de Geografie şi Geologie); „Cristalizarea opiniei publice în societatea contemporană” (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice).

Elevii, dar şi profesorii şi părinţii, au putut vizita: Aula Magna „Mihai Eminescu”– sala unde se desfăşoară cele mai importante evenimente din viaţa universităţii; Librăria – cafenea TAFRALI – unul dintre centrele vieţii culturale din universitate; Campus „Titu Maiorescu” – inclusiv cantina şi Turnul Universităţii.

 

Invitaţie la elaborarea programelor şcolare pentru gimnaziu

 

Urmare a numeroaselor solicitări primite din partea cadrelor didactice, precum şi suprapunerea calendarului iniţial de înscriere cu perioada vacanţei pascale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a decis prelungirea perioadei de înscriere în grupurile de lucru care vor elabora programele şcolare pentru învăţământul gimnazial. Implicit, a fost modificat şi calendarul aferent procedurii de selecţie a profesorilor interesaţi să participe în aceste grupuri de lucru.

Prin urmare, noul termen-limită pentru înregistrarea aplicaţiilor pe platforma MONMedu este duminică, 15 mai, inclusiv. Evaluarea portofoliilor profesionale şi a proiectelor inovative de programă şcolară vor avea loc în perioada 16-27 mai, în timp ce anunţarea componenţei grupurilor de lucru va avea loc pe 30 mai. Profesorii selectaţi vor desfăşura activităţile de proiectare a programelor şcolare pentru gimnaziu.

Precizăm că participarea la elaborarea programelor şcolare va fi recunoscută în evaluarea dosarului pentru obţinerea gradaţiei de merit, calitatea de membru în grupurile de lucru la programele şcolare beneficiind de o pondere de minimum 20% din punctajul total.

Pentru facilitarea depunerii candidaturii, obţinerea parolei de acces este posibilă şi prin transmiterea unei solicitări directe la adresa de email: suport-mon@edumax.edu.ro, specificând numele, funcţia şi instituţia. Informaţii suplimentare privind utilizarea aplicaţiei MONMedu în procesul de înscriere sunt disponibile la adresa https://mon.edu.ro.

Red.