Anul 2018 a adus pentru judeţul Neamţ o multitudine de premii la Olimpiadele Naţionale de Tehnologii.
Una dintre cele mai fructuoase a fost Olimpiada de Servicii, cu domeniile turism şi alimentaţie şi economic, administrativ, comerţ. Acesta competiţie s-a desfăşurat la Reşiţa, în judeţul Caraş – Severin şi a reunit 175 de elevi participanţi din clasele a XI-a şi a XII-a de la liceele de profil, 42 de profesori însoţitori şi 22 de membri ai Comisiei Centrale.
Am fost profesor însoţitor al lotului format din cele patru eleve declarate câştigătoare la faza judeţeană şi pot spune că pentru toate a fost o experienţă îmbogăţitoare deşi presărată cu emoţii şi neprevăzut.
Surpriza absolută a oferit-o eleva Căpraru Delia Ana Maria (96 puncte) de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ (profesori îndrumători Gheorghiu Doina Georgeta, Dobrea Mihaela şi Buruiană Gianina) care a obţinut Premiului I la clasa a XII-a, Turism şi alimentaţie. Expresia „surpriza absolută” nu este tocmai potrivită pentru că Delia Ana Maria a mers drept la ţintă, fiind hotărâtă să obţină această performanţă. Au ajutat-o la aceasta o voinţă de neclintit, multă conştiinciozitate şi seriozitate, motivaţie, talent şi foarte multă muncă.
Iată ce a declarat Delia Ana Maria imediat după încheierea concursului „Deocamdată nu realizez că sunt învingătoare absolută pentru că nu sunt obişnuită cu această poziţie dar voi încerca să mă acomodez şi ştiu că impune mult din partea mea. Această distincţie reflectă o muncă asiduă dar îmi va oferi şi foarte multe beneficii în viitor şi posibilitatea să devin ceea ce doresc… printre altele, studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.”
Rezultate meritorii au obţinut şi celelalte trei eleve ale lotului nemţean:
– Vezeteu Nicoleta (88,5 puncte) – menţiune, clasa a XI-a, Economic, administrativ, comerţ, tot de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ, Piatra Neamţ (profesori îndrumători: Ciobănucă Liliana, Banu Oana, Apetrei Cristina, Butnaciuc Elena);
– Dâscă Maria Petronela (84,5 puncte) – menţiune, clasa a XI-a, Turism şi alimentaţie, de la Colegiul Tehnic „Danubiana”, Roman (profesori îndrumători: Costache Lăcrămioara, Pandelea Luminiţa, Netedu Eva, Grigoraş Simona, Moise Elena);
– Petrachi Viorica Mihaela (88 puncte), clasa a XII-a, Economic, administrativ, comerţ – de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Roman (profesori îndrumători: Juravle Cristina, Stolnicu Simona, Nechifor Maria, Curpăn Adina).
A fost prima mea experienţă ca profesor însoţitor şi am trăit momente unice alături de cele patru eleve şi datorită meticulozităţii şi căldurii organizatorilor.
Vor rămâne de neuitat: spectacolul oferit de gazde sub genericul „Focul Nestins al Reşiţei” – în care am vizionat evoluţii muzicale, sportive, dansuri bănăţene şi care s-a încheiat cu un minunat recital al îndrăgitei soliste de muzică populară Ramona Viţa; excursia în judeţul Caraş – Severin în care am putut vizita Teatrul din Oraviţa construit după modelul celui din Viena, am admirat Cascada Bigăr aflată pe lista celor mai impresionante cascade din lume, am ascultat muzica morilor de apă de la Rudăria, la poalele Munţilor Almăjului şi în final am gustat celebra Răchie de Prigor în cadrul unei copioase mese câmpeneşti desfăşurate în localitatea cu pricina.
Dar nimic nu a fost mai palpitant decât emoţiile trăite când s-au afişat listele cu premianţii şi satisfacţiile de la festivitatea de premiere! Felicitări organizatorilor, felicitări elevelor lotului nostru judeţean, felicitări profesorilor îndrumători şi părinţilor!
Prof. Gianina BURUIANĂ