Prevenirea violenţei – proiect judeţean diseminare la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra-Neamţ

Miercuri, 15 noiembrie 2017, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra-Neamţ a organizat la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ o activitate amplă de diseminare a activităţilor de prevenirea violenţei în şcoală din cadrul proiectului Judeţean cu această temă. Coordonarea aparţine doamnei director a instituţiei de învăţământ, profesor Micşunica Popa, la iniţiativa şi organizarea activităţilor de către directoarea adjunctă profesoara Mihaela Zac­h­man. În cadrul proiectului educaţional au fost invitate ca partenere şcolile gimnaziale din comuna Rediu, Bicaz-Chei, Podoleni, Văleni-Roman, Liceul Tehnologic Economic şi Administrativ Piatra-Neamţ, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, C.J.R.A.E Neamţ cât şi instituţii din comunitatea locală CSEI „Alexandru Roşca”, Primăria Piatra-Neamţ, Poliţia locală.

Diseminarea activităţilor în cadrul proiectului educaţional a cuprins şi prezentarea „CAMPANIEI DE Voluntariat 19 ZILE” din cadrul F.I.C.E România care a propus ca temă prevenirea violenţei pentru acest an, în calitate de promotor şi susţinător al promovării şi respectării drepturilor copiilor din România începând cu anul şcolar 2012-2013. F.I.C.E România a creat cadrul de participare a copiilor şi tinerilor din şcoli, centre de plasament, a specialiştilor în educaţie, sănătate, protecţia copilului. Temele propuse au avut impact asupra populaţiei şcolare, cadrelor didactice, a celorlalţi specialişti în domeniul educaţiei. Domnul dr. în sociologie Eugen Simion, a participat la acest eveniment ca preşedinte F.I.C.E al filialei Neamţ, fiind colaborator încă din anul şcolar 2012-2013. Împreună am considerat problematica violenţei asupra copilului un fenomen care nu poate fi ignorat şi a cărui abordare a fost realizată astfel încât să asigure o protecţie reală într-un mediu educaţional, în siguranţă şi securitate.

În cadrul întrunirii alături de doamna viceprimar, profesor Luminiţa Vârlan, preocupată mereu de problemele copiilor şi de condiţiile de studiu oferite de şcoală, au fost şi directorii de şcoli. S-au prezentat o parte din activităţile derulate în cadrul campaniei: realizarea de expoziţii tematice, colaje, prezentări de filmuleţe educative, scenete moralizatoare, întâlniri cu preoţi, cu poliţişti locali, mese rotunde cu părinţii, administrare de chestionare pentru aflarea motivului violenţei verbale şi fizice în mediul şcolar. S-au realizat bannere, flyere, pliante precum şi campanii stradale. Elevii Colegiului „Petru Rareş”, îndrumaţi de inimoasa doamnă profesoară Gina Balaban, au realizat pliante cu această temă pe care le-au distribuit trecătorilor.

Invitaţii au fost aşteptaţi şi întâmpinaţi de cocarde tricolore cu emblema Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” realizată de catedra disciplinelor Design vestimentar împreună cu elevii, pentru promovarea imaginii şcolii în comunitatea locală.

Evenimentul s-a încheiat într-un cadru tradiţional românesc printr-o paradă a iilor populare, o nouă colaborare între elevii Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra-Neamţ, îndrumaţi de doamna profesoară Rodica Negrea şi elevii clasei a II-a ai Şcolii „Elena Cuza” Piatra-Neamţ, coordonaţi de doamna învăţătoare Emilia Rusu. Motivul finalului iilor româneşti prezentat de două generaţii clasa a XI-a şi a II-a s-a întemeiat pe dezvoltarea şi extinderea partenerială şi pentru promovarea activităţilor României pentru apărarea drepturilor copilului la nivel internaţional, prin derularea activităţilor liceului, comunitate – membră a F.I.C.E România din 2012, calitate care face onoare instituţiei de învăţământ prin dovada preocupării active şi reale, nediscriminatorie faţă de toţi elevii care studiază aici.

 

Prof. Mihaela ZACHMAN