Pentru copii români de pretutindeni
În perioada 18 – 27 iulie s-a desfăşurat, lângă Mănăstirea Neamţ, Tabăra internaţională de tradiţie şi spiritualitate, eveniment organizat de Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.
La tabără au participat copiii români din diaspora, cărora organizatorii le-au oferit posibilitatea de a intra în contact cu tradiţiile şi identitatea culturală, lingvistică şi religioasă a părinţilor lor (s-au desfăşurat ateliere de icoane, linogravură, teatru, dans, muzică, limba română etc.), dar şi ocazia de a trăi timp de două săptămâni în ţara de origine.
Vara aceasta, Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale a programat, la Neamţ, Nemţişor, Tismana şi Sâmbăta patru tabere la care sunt aşteptaţi să participe peste 300 de copii şi tineri din diaspora: în perioada 8-17 iulie, la Tismana, pentru copii între 7 si 12 ani; în perioada 18-27 iulie, la Neamţ – Nemţişor, pentru tineri între 18 şi 23 ani; în intervalul 30 iulie – 10 august, la Sâmbăta, pentru copii şi adolescenţi între 8 şi 17 ani şi în intervalul 8 – 18 august – la Neamţ, pentru copii şi adolescenţi între 8 şi 17 ani.
Anul trecut, la tabăra de la Neamţ – Nemţişor, copiii au participat la un atelier de comunicare, condus de maica Sofronia de la Centrul de Consiliere „Sfinţii Arhangheli” din Iaşi, invitatul special al taberei fiind Maica Siluana Vlad.
Pentru olimpici din Republica Moldova
Fundaţia „Sf. Teodora de la Sihla” Târgu Neamţ, Primăria Târgu Neamţ şi Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” Chişinău au organizat, în perioada 5 – 10 iulie, o tabără internaţională la care au participat 20 de copii olimpici din toate regiunile Basarabiei. Activitatea face parte din proiectul „Casa de Hârtie”, proiect care include activităţi de petrecere a timpului liber pentru copii, precum muzica, pictura, creaţia literară şi pelerinajele.
„Venirea olimpicilor moldoveni în judeţul Neamţ datează de mai bine de un deceniu. Activităţile se desfăşoară pe mai multe ateliere: pictură – secţiune coordonată de Violeta Zabulica de la Chişinău şi de Claudiu Mihăilă, pictor bisericesc; muzică – secţiune la care vor preda cursuri, printre alţii, sopranele Olga şi Claudia Caia şi Ionel Lazar; creaţie literară – atelier coordonat de prof. univ. Adrian Ghicov, de la Universitatea «Ion Creangă» din Chişinău. De asemenea, organizăm şi pelerinaje, alături de copiii din Corul Angeli de la Biserica Sf. Haralambie şi de copiii din Basarabia, precum şi concursuri, cei mai talentaţi copii urmând a fi recompensaţi cu premii”, ne-a spus scriitoarea Olguţa Creangă Caia, organizator al evenimentului.
Proiectul „Casa de Hârtie” este propus şi realizat de Fundaţia „Sf. Teodora de la Sihla”, reprezentată de familia preot prof. Teoctist şi Olguţa Caia, în colaborare cu Primăria Tg. Neamţ, prin primarul Daniel Harpa şi viceprimarul Traian Humulescu şi Biblioteca pentru copii „Ion Creangă” din Chişinău, reprezentată de Claudia Balaban. (I. N.)