Academia de Ştiinţe a Moldovei a sărbătorit limba sfântă cu puteri făuritoare – Limba Română şi a găzduit deschiderea celei de-a X-a ediţii a Congresului Eminescologilor

…Academia de Ştiinţe a Moldovei a marcat şi în acest an, pandemic, Ziua Limbii Române, tradiţional, printr-o sesiune festivă, dar şi prin susţinerea unei prelegeri publice, dedicată Limbii Române, de o personalitate cu autoritate ştiinţifică şi culturală – prof. Gheorghe Popa.

Evenimentul s-a desfăşurat în format mixt, cu prezenţa în sală a acad. Mihai Cimpoi, iniţiatorul şi preşedintele Congresului Mondial al Eminescologilor, a academicienilor Eugen Doga, Gheorghe Mustea, Nicolae Andronati (…) a domnului Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român Mihai Eminescu, Chişinău, a doamnei Marcela Adam, secretar al Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a unor oameni de cultură, eminescologi de pe ambele maluri ale Prutului. (…)

Evenimentul a fost inaugurat de preşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu: … De-a lungul anilor, în incinta Academiei au fost rostite zeci de discursuri, prelegeri publice ale oamenilor de ştiinţă din ţară şi din străinătate, organizate congrese şi conferinţe ştiinţifice, repunând limba română la locul ei de cinste şi aducându-i toate onorurile binemeritate. Pandemia nu a avut cum să stăvilească frumoasa noastră tradiţie, astfel că azi, 31 august, păstrând distanţa fizică şi toate măsurile epidemiologice necesare, ne-am convocat să spunem: Bun regăsit Limba Română! Am ajuns în cel de-al 32-lea an de când vorbim limba română la noi acasă, scriem în grafie latină şi suntem mândri de faptul că vorbim, scriem şi gândim româneşte.

Un mesaj de salut online a adresat preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop: Nichita Stănescu spunea că pentru el Patria este limba română. Toţi marii scriitori au definit limba noastră în felul lor, dar mie îmi place definiţia unui mare istoric, intelectual şi om politic român, fost prim-ministru şi ministru de externe Mihail Kogălniceanu, cu obârşia pe Kogâlnic, care a spus, în 1843, la deschiderea cursurilor de istorie naţională de la Academia Mihăileană din Iaşi un adevăr extraordinar: „pentru mine Patria este toată acea întindere de loc pe care se vorbeşte româneşte”. Haideţi să-i urmăm exemplul, să continuăm să avem Patria în suflete prin limba română şi să-i dăm mereu conţinut de acum încolo pentru propăşirea acestui spaţiu, pentru propăşirea acestor locuri şi pentru frumuseţea limbii noastre. Ambele Academii sărbătoresc limba română astăzi, ceea ce este un lucru extraordinar. La mulţi ani, Limba Română! (…)

Şedinţa festivă a continuat cu prezentarea prelegerii publice cu genericul „Limba română şi posteritatea lui Eugeniu Coşeriu”, susţinută de dr. hab., prof. univ. Gheorghe Popa, renumit promotor al operei coşeriene de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Profesorul a ţinut să sublinieze doar una din afirmaţiile coşeriene referitoare la aşa-zisa limbă moldovenească: „A promova sub orice formă o limbă moldovenească deosebită de limba română este din punct de vedere strict lingvistic, ori o greşeală naivă, ori o fraudă ştiinţifică; din punct de vedere istoric şi practic, e o absurditate şi o utopie; şi, din punct de vedere politic, e o anulare a identităţii etnice şi culturale a unui popor şi, deci, un act de genocid etnico-cultural”. Spre marele nostru regret, această afirmaţie formulată tranşant, univoc, convingător şi devenită, cu timpul, un adevăr axiomatic nu e acceptată la modul serios nu numai de unii oameni puţin iniţiaţi în probleme de limbă, dar, oricât ar părea de straniu, chiar şi de unii colegi de breaslă, aceştia din urmă continuând să ne servească impardonabil aceleaşi gogoşi mucegăite.(…)

În cadrul evenimentului festiv a avut loc inaugurarea lucrărilor Congresului Mondial al Eminescologilor, ajuns la cea de-a X-a ediţie şi care anul acesta a avut drept generic „Eminescu şi lumea valorilor”, fondator şi organizator fiind acad. Mihai Cimpoi, eminescolog consacrat, istoric şi critic literar. Domnia sa a salutat prezenţa în sală a distinşilor invitaţi, dar şi celor care s-au conectat online la Congresul Mondial al Eminescologilor, făcând o succintă trecere în revistă a programului şi condiţiilor de desfăşurare a celei de-a X-a ediţii a Congresului şi dând startul şedinţei plenare şi a comunicărilor preconizate în acest context:

Dl profesor Alexandru Burlacu a susţinut comunicarea „Mihai Eminescu, centru iradiant al canonului literar românesc”; dna prof. Lucia Cifor a venit cu o comunicare profund simbolică intitulată „Credinţa lui Eminescu (şi) din perspectiva reflexelor teologiei apofatice identificate în opera poetică”; prof. Adrian Dinu Rachieru a prezentat comunicarea „Canonul şi scara valorilor” şi în încheiere, prof. Dumitru Copilu-Copillin a susţinut comunicarea „Eminescu, profetul”. (N. R. – Text prescurtat)

Eugenia TOFAN, serviciul de presă al AŞM