„Bătrânii trăiesc prea mult şi este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”

Într-o reuniune din primăvara anului 2018 de la Washington, Christine Lagarde, fosta directoare a FMI, a cerut Guvernelor să admită că îmbătrânirea le poate crea probleme serioase în viitor şi că este un risc. Pentru a neutraliza efectele, recomanda combinarea creşterii vârstei de pensionare cu alte măsuri. Pentru prelungirea vârstei de pensionare propune ca aceasta să fie legată de speranţa de viaţă, astfel că numărul de ani în care pensionarul încasează pensia să nu crească. Dar asta nu e de ajuns. FMI crede că trebuie luate şi alte măsuri, şi între ele, reducerea pensiilor, creşterea cotizaţiilor şi posibilitatea că Statele membre să angajeze asiguratori privaţi pentru a acoperi acest „risc pentru persoanele care trăiesc mai mult decât se aştepta”. Economiştii FMI prevăd ca proprii cetăţeni să-şi crească economiile prin planuri de pensii, recomandă chiar să fie obligaţi să contracteze utilizarea ipotecilor inverse, prin care casa în proprietate este livrata Băncii în momentul decesului, în schimbul primirii până la acea dată a unui venit lunar pentru aceasta. Fondul solicita ţărilor, de asemenea, o mai mare transparenţă atunci când raportează tendinţa de îmbătrânire şi modul în care se pregătesc să finanţeze pensionarea.

FMI conchide, reamintind că toate aceste reforme „vor dura ani ca să dea roade”, iar orice întârziere în acest proces va face dificilă confruntarea cu această provocare aşa cum ar trebui. „A acorda atenţie îmbătrânirii populaţiei şi riscului de longevitate suplimentară face parte din setul de reforme necesare pentru a restabili încrederea în viabilitatea bilanţurilor sectorului public şi privat. Recunoaşterea şi atenuarea acestui risc este un proces care ar trebui lansat acum”.

Deşi a trecut suficientă vreme de la afirmaţiile de mai sus (februarie 2018) astăzi, doamna Christine Lagarde, acum Preşedinte al Băncii Centrale Europene îşi menţine punctul de vedere asupra atenuării riscului pe care îl reprezintă persoanele care trăiesc mai mult decât se aşteptă. (Red.)