La mulţi ani, România!

Ziua naţională a României, sărbătorită la 1 decembrie, a fost marcată de elevii din şcolile şi liceele romaşcane vineri, 28 noiembrie. Indiferent de activităţile organizate şi de modul în care elevii şi-au transmis sentimentele, mesajul lor a fost exprimat la unison: „La mulţi ani, România!”.

La Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, indiferent dacă au avut sau nu istoria în orar, elevii şi-au început ziua discutând despre momentul de la 1 Decembrie 1918. Elevii mai mari au participat, apoi, la prezentarea „Unirea de la 1 Decembrie, visul tuturor românilor”, urmată de sesiunea de referate şi comunicări „Personalităţi marcante care au contribuit la realizarea marii uniri”, pregătită de profesoara Ana Maria Ivan. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de o expoziţie de desene şi o expoziţie de carte cu tematică istorică.

O zi specială a fost, vineri, pentru elevii clasei a V-a de la Şcoala „Mihai Eminescu”. Elevii au venit îmbrăcaţi în culorile naţionale, alcătuind un drapel naţional viu, apoi au participat la o dezbatere pe tema Zilei naţionale.

La Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, de Ziua Naţională s-a purtat ia. Costumul tradiţional a luat locul ţinutei obişnuite a elevilor, la iniţiativa membrilor Asociaţiei de Voluntari „Muşatinii”, care au dorit să readucă în atenţie în această zi tradiţiile populare româneşti.

La Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, elevii au fost invitaţi să îmbine patriotismul cu creativitatea. Profesoara de geografie Felicia Hopulele a provocat elevii la o întrecere între clase, scopul fiind exprimarea sentimentului patriotic. Pentru o zi, clasele şi-au schimbat înfăţişarea, fiind invadate de steaguri, de baloane sau transformându-se în muzee ad-hoc.

Tot la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” a avut loc manifestarea intitulată „România mare, visul de veacuri al românilor”, pregătită de profesorii Petru Flenchea, Gheorghe Gozar şi preot profesor Ioan Bârliba. Evenimentul, care a început cu intonarea imnului de stat al României, a cuprins momente artistice şi o prezentare a evenimentelor de acum 96 de ani, făcută de profesorul Petru Flenchea şi elevii Iustin Lehonschi şi Silviu Chelariu.

 

Cosette ZANOCEA