Şcoala romaşcană – deschidere europeană

Colegiul Tehnic „Miron Costin”, la Palermo

 

Colegiul Tehnic „Miron Costin” (CTMC) a participat la cea de-a IV-a reuniune de lucru din cadrul proiectului Comenius Multilateral „Waterholic – A Drop Of Water, A Drop Of Hope”. Gazda reuniunii a fost Istituto Tecnico Statale per il Turismo Marco Polo, din oraşul italian Palermo. Programul reuniunii a inclus activităţile de prezentare a dicţionarului multilingvistic pregătit de cele cinci state participante în proiect. „«Multilingual dictionary» – Dicţionarul multilingvistic – reprezintă finalitatea unei ample activităţi de cercetare întreprinse de profesorii şi elevii din cele cinci unităţi de învăţământ implicate în proiect – Lituania, Grecia, Turcia, Italia şi România, în legătură cu problematica apei. Cuvintele-cheie, stabilite de către elevii şi profesorii implicaţi în proiect, propun o incursiune în mai multe domenii – geografie, hidrologie, ecohidrologie, fizică, chimie, biologie şi ecologie –, dar şi în culturile şi civilizaţiile ţărilor participante, în domenii conexe, precum alimentaţia, sănătatea, securitatea personală, identitatea lingvistică şi istorică”, a precizat profesor Nelia Lorica Havrici, directorul CTMC. Acest dicţionar va fi disponibil pe site-ul proiectului www.waterholic.org.

 

Colegiul „Danubiana”, la Montalbano

 

Echipa Colegiului Tehnic „Danubiana” Roman a participat la cea de a VII-a reuniune a proiectului Comenius multilateral „Science around us along history”, care s-a desfăşurat, în perioada 22-27 martie, în localitatea italiană Montalbano. Din echipă au făcut parte profesorii Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”, Nadia Cârcu, coordonatorul proiectului, Ionela Morăriţa şi eleva Ana Alexia Avrinte Şchiopu. La această întâlnire au participat echipaje din cele nouă ţări partenere în proiect: Spania, Anglia, Franţa, Suedia, Polonia, Austria, Turcia, Italia şi România. „Dacă în cadrul celorlalte reuniuni au fost dezbătute teme legate de implicarea ştiinţei în viaţa de zi cu zi, poluare şi protecţia mediului, tema acestei reuniuni a fost prezentarea statistică, realizată în fiecare şcoală parteneră în proiect, cu privire la calitatea aerului, apei şi solului. O altă temă dezbătută a fost stadiul realizării modelului de cadran solar pe care fiecare echipă de proiect îl va realiza până la finalizarea proiectului”, a spus profesor Nadia Cârcu, coordonatorul proiectului.

 

Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, la Contigliano

 

O echipă de elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a participat, în Italia, la cea de-a VI-a întâlnire din cadrul proiectului Comenius multilateral intitulat „Schimbări climatice acolo unde trăiesc, acolo unde locuiesc… Să modelăm pentru a înţelege şi a acţiona! O viaţă nouă se inventează aici!”. Liceul Tehnologic „Vasile Sav” este partener alături de instituţii de învăţământ din alte nouă ţări. Echipa a fost alcătuită din profesoara Adriana Drăghici, coordonatorul naţional al proiectului, profesoara Carmen Lozonschi, asistent lingvistic şi evaluator în proiect, alături de elevii Codrin Toma şi Teodor Borda, de la clasa a XI-a A. Întâlnirea a reunit reprezentanţi din toate ţările implicate în proiect: Spania, Portugalia, Franţa, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Grecia, Italia, Estonia, alături de România. Echipa română a prezentat două materiale în format power point. „Primul a reprezentat o galerie de fotografii ale unui loc din parcul oraşului, efectuate timp de un an, la fiecare două săptămâni, însoţite de datele meteo ale zilei. Materialul a urmărit aspectul peisajului în funcţie de condiţiile meteo, dar, mai ales, evidenţierea schimbărilor climatice. Al doilea material a fost o prezentare a excursiei organizate în cadrul proiectului pe masivul Ceahlău şi la Staţia Meteo Toaca”, a spus profesoara Drăghici. (Red.)