2015, an de referinţă pentru Sindicatul din Învăţământ

 

 

sigla sindicatPentru istoria Sindicatului din Învăţământ, anul 2015 rămâne un an important; el marchează un sfert de veac de existenţă combativă şi de rodnică implicare în viaţa şcolii a sindicatelor libere, înfiinţate imediat după Revoluţie. Evenimentul a fost evocat şi sărbătorit de către FSLI, la Sinaia, la sfârşitul lunii aprilie, după care au urmat şi alte Sindicate din Învăţământ din ţară: Vrancea, Călăraşi, Bucureşti, Maramureş, Neamţ, Bihor, Suceava…

La Neamţ, festivitatea a avut loc pe 12 iunie 2015, cu participarea unor membri şi lideri de sindicat din judeţ şi din ţară, a unor foşti militanţi sindicali şi a reprezentanţilor autorităţilor locale sau a unor oaspeţi de peste hotare. Consemnam atunci evenimentul, scriind în revista noastră; Dincolo de aerul uşor protocolar pe care îl impune orice aniversare, cea a Sindicatului din Învăţământ a demonstrat cel puţin două lucruri. Mai întâi că, pe plan local, existenţa şi aspiraţiile sindicatului se suprapun total celor ale şcolii, ele identificându-se în dorinţa de a promova un învăţământ de calitate şi o viaţă demnă dascălilor. Mai apoi că, pe plan naţional – şi nu numai –, sindicaliştii nemţeni sunt nu doar apreciaţi pentru munca lor, ci şi iubiţi pentru sufletul generos şi prietenia curată cu care îşi primesc oaspeţii, pentru cotidiana solicitudine, pentru politeţe şi nonşalanţă, pentru demnitatea cu care şi-au asumat această condiţie de combatanţi. Lucruri de laudă. Tot atunci, în salutul său către nemţeni, Dl. Simion Hancescu, preşedintele FSLI spunea:

„În toată această perioadă scursă de la înfiinţarea sa şi până în prezent, S.L.L.Î.C.S. Neamţ s-a remarcat ca fiind unul dintre cele mai puternice, respectate şi apreciate sindicate afiliate la F.S.L.I. şi pentru aceasta merită toate felicitările. Pentru F.S.L.I., organizaţia dvs. se defineşte simplu: Solidaritate, Loialitate, Lucru bine făcut, Implicare, Corectitudine, Spirit de echipă!

Am rememorat aceste informaţii pentru că, de curând, împreună cu dl. Gabriel Ploscă, vicepreşedinte al FSLI, cu ex-ministrul Liviu Marian Pop şi alte peroane oficiale, dl. Simion Hancescu, a fost prezent la Suceava cu prilejul aniversării a 25 de ani de sindicalism în învăţământul sucevean.

Aflat în mijlocul colegilor săi de la Suceava, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a evidenţiat câteva dintre reuşitele federaţiei din acest an, însă a amintit şi de problemele care încă nu şi-au găsit rezolvare pe parcursul lui 2015.

Astfel s-au făcut referiri la ordinul de ministru, semnat de Sorin Câmpeanu în data de 16 noiembrie, care prevede diminuarea numărului comisiilor permanente din unităţile de învăţământ preuniversitar la şapte.

„Ştiu că birocraţia, din păcate, sufocă sistemul de învăţământ şi în perioada imediat următoare, până la finele anului, veţi vedea că în şcoli vor rămâne maximum şapte comisii, faţă de 40, câte avem acum”, le-a spus Dl. Simion Hancescu cadrelor didactice, care au aplaudat prevederile ordinului. „Ministrul Educaţiei va forma o comisie care, în termen de 45 de zile de la constituirea ei, va stabili modul în care va avea loc diminuarea numărului comisiilor care funcţionează în şcoli”.

Referitor la revendicările materializate ale sindicaliştilor, preşedintele FSLI a precizat că „multe realizări s-au obţinut în acest an, realizări ce pot fi scrise în romane”. El a amintit de creşterile salariale obţinute în 2015, acestea fiind realizările cu cel mai mare impact asupra membrilor de sindicat.

Încheiem acest an cu rezultate bune. Creşterile salariale obţinute sunt o certitudine. Ne mai întreabă oamenii dacă este sigură această mărire, cea de 15%. O luăm. „Încheiem acest an cu o creştere de 26,28% la salariul personalului didactic şi cu 27,8% pentru personalul nedidactic, categorie care merită pe deplin şi sincer vă spun că nu am crezut că vom realiza acest lucru”, a mai spus dl. dl. Simion Hancescu.

Liderul FSLI a mai amintit de o altă iniţiativă a Federaţiei, respectiv conferirea prin lege a statutului de autoritate publică pentru dascăli, o altă iniţiativă aplaudată de profesorii suceveni la această festivitate aniversară.

„Am convingerea că acest demers va fi susţinut. Dacă va deveni lege, vom constata că şcoala va fi un mediu propice pentru actul educaţional de calitate”, a punctat liderul FSLI.

Un alt demers întreprins de Federaţie, însă nefinalizat, se referă la legea salarizării, prin care oamenii şcolii ar fi obţinut o creştere salarială de 100%, plecând de la 2.600 de lei pentru debutanţi şi ajungând la 6.500 pentru maximum de carieră. „Dar, după cum ştie toată lumea lucrurile s-au complicat şi nu avem semnale bune în acest sens”, a spus dl. Hancescu, referitor la acest aspect. Adevărat. Guvernul „tehnocrat” e încă departe de statutul de partener de dialog.

 

Mircea ZAHARIA