Timpul care pleacă, timpul care vine…

Anul 2015 va trece în curând în amintire. A fost un an cu de toate: negocieri îndelungate pentru ceva creşteri salariale, concurs cu rezultate slabe pentru ocuparea funcţiilor din inspectoratele şcolare judeţene şi casele corpului didactic, încercări timide pentru debirocratizarea învăţământului, parlamentări sterile despre un viitor al învăţământului românesc, neconcretizate decât prin câteva acţiuni firave şi insuficiente pentru a începe o dezvoltare realistă şi durabilă a sistemului educaţional.

Au continuat demersurile în justiţie pentru recunoaşterea unor drepturi ale celor care lucrează în învăţământ şi începem să ne obişnuim cu ideea că în România multe drepturi legale trebuie obţinute prin hotărâri judecătoreşti.

Dar, ca şi în alţi ani, cea mai vizibilă a fost harţa politică şi promovarea, cu orice preţ, a unor privilegii pentru clasa politică, contestată vehement în stradă. S-a schimbat guvernul, dar năravurile politice au rămas aceleaşi şi degringolada continuă.

Vom avea în curând un nou început. Un alt an va veni. Va fi mai bun? Este greu de spus. Mai ales că noul an semne bune nu are. Şi este suficient să te uiţi în bugetul pentru anul 2016, pentru a-ţi da seama că învăţământul a rămas „prioritate naţională”.

Dar, trebuie să rămânem optimişti şi să sperăm că soarele va ajunge şi în sistemul de învăţământ, deşi nu avem prea multe posibilităţi să grăbim acest lucru.

Deci, să sperăm pentru a rezista până va veni timpul nostru, a celor care lucrăm în învăţământ şi odată cu el şi o meritată binecuvântare pentru întreaga naţiune română.

În ajun de schimbarea timpului să ne dorim să fim sănătoşi, să îi avem pe cei dragi lângă noi şi să ne bucurăm în linişte de orânduiala sărbătorilor de iarnă.

La mulţi ani!

 

Biroul operativ al Sindicatului din Învăţământ Neamţ

Preşedinte, prof. Gabriel PLOSCĂ