ACORD între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ

Ţinând cont de faptul că, în acest moment, media procentului din P.I.B. alocat educaţiei din ţările membre ale U.E. este aproximativ 5,25%.

Apreciind că sistemul educaţional românesc, ca în orice ţară dezvoltată, este unul dintre sectoarele strategice de care depinde evoluţia economiei româneşti.

Având în vedere convingerea părţilor semnatare că o reformă reală a sistemului educaţional din România înseamnă regândirea curriculumului şi a modului de pregătire a resursei umane necesară pentru procesul instructiv-educativ.

Ţinând cont că atragerea către învăţământ a oamenilor cu vocaţie pentru această meserie este dependentă, în primul rând, de motivarea materială a acestora.

Având în vedere nevoia regândirii legislaţiei privind educaţia, condiţie esenţială pentru reformarea educaţiei din România.

Luând în considerare că învăţământul românesc are misiunea de a forma personalităţi capabile să se adapteze la schimbările din societate, care să-şi însuşească cunoştinţele cultural necesare înţelegerii lumii în care trăim şi care prin competenţe, abilităţi, aptitudini şi atitudini să poată efectua o muncă utilă pentru el şi pentru societate.

Considerând că pentru îndeplinirea misiunii asumate este absolut necesară recrutarea cadrelor didactice cu performanţe profesionale şi formarea lor continuă.

Ţinând cont de faptul că personalul nedidactic din sistemul de învăţământ este o categorie profesională de care depinde buna funcţionare a sistemului educaţional din România.

Apreciind că educaţia reprezintă unul dintre domeniile prioritare prevăzute în Programul de Guvernare.

Având în vedere necesitatea stringentă de a se crea, în şcolile din România, indiferent de mediul urban/rural, condiţii similar cu cele existente în ţările dezvoltate, pentru a se realiza un proces – instructiv educativ la standardele europene şi pentru a se înlătura discrepanţele majore dintre condiţiile din şcolile urbane şi cele din şcolile rurale,

GUVERNUL ROMÂNIEI SE ANGAJEAZĂ SĂ ADOPTE URMĂTOARELE MĂSURI, DE NATURĂ SĂ VINĂ ÎN SPRIJINUL SISTEMULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI AL SALARIAŢILOR

1. Creşterea gradual a sumelor destinate finanţării educaţiei, începând cu Legea Bugetului de Stat pe anul 2019, în cuantum de cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB.

Termen: 31.12.2018.

2. Elaborarea unei noi Legislaţii specifică învăţământului, structurală în Legea Învăţământului Preuniversitar, Legea Învăţământului Universitar şi Statutul Personalului Didactic, legi ce vor da o nouă viziune sistemului de învăţământ.

Termen: 31.03.2019. Adoptarea în Guvern.

3. Adoptarea, modernizarea şi simplificarea programelor şcolare, la cerinţele secolului XXI, în corelaţie cu piaţa muncii. Se vor revizui programele şcolare pentru ciclul primar şi gimnazial şi vor fi aprobate noile abordări curricular pentru ciclul liceal.

Termen: 01.09.2019.

4. Creşterea salarială prevăzută în anul 2022 urmează să fie devansată până la data de 1 septembrie 2020 pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din învăţământ. Creşterile salariale prevăzute în Legea 153/2017 pentru 2019 vor fi cuprinse în Legea Bugetului de Stat şi vor fi acordate începând cu 1 ianuarie 2019, iar pentru anul 2020 creşterile salariale vor fi acordate începând cu 1 ianuarie şi 1 septembrie 2020.

 Actul normativ va fi adoptat până la 31.12.2018.

5. Calculul şi plata sporurilor, indemnizaţiilor şi a celorlalte drepturi care se cuvin personalului din învăţământ să se realizeze raportat la salariul de bază în plată, cu modificările programului EDUSAL. De asemenea, se aplică art. 8/153/2017 începând cu 1.01.2019.

 Termen: 01.09.2019.

6. Guvernul se angajează ca începând cu data de 1 ianuarie 2019 să coreleze salariile de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similar (studii, grad didactic, gradaţie de vechime şi vechime în învăţământ) în învăţământul preuniversitar.

 Termen: 01.01.2019.

7. În Legea privind Statutul personalului didactic se vor prevedea următoarele forme de sprijin de care beneficiază personalul didactic şi de predare şi data de la care acestea se acordă, respectiv:

a) Acordarea a două salarii minime brute pe an pentru dezvoltarea personală, precum şi pentru materialele didactice necesare procesului instructive-educativ.

Termen: 01.09.2019.

b) Acordarea unei gradaţii de stat de 80% pentru creditul angajat, în vederea achiziţionării unei locuinţe de către personalul didactic de predare, care nu deţine o locuinţă în localitatea urbană în care îşi desfăşoară activitatea şi subvenţionarea integrală a dobânzii pentru acest tip de credit. Locuinţa poate să fie nouă sau să aibă cel mult 2 ani vechime.

Termen: 01.07.2019.

c) Personalului didactic de predare care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural i se acordă până la 5000 euro pentru achiziţionarea terenului necesar construcţiei unei locuinţe, sau/şi pentru achiziţia unei locuinţe, sau/şi pentru modernizarea acesteia. De asemenea, personalul didactic de predare în mediul rural beneficiază şi de prevederile de la punctul b.

Obligaţia beneficiarilor acestor credite este ca cel puţin 5 ani de zile să rămână să predea în localitatea respectivă. În caz contrar, suma se restituie proporţional cu perioada rămasă.

Termen: 01.07.2019.

d) De formarea profesională continuă va beneficia personalul didactic din învăţământ şi, de asemenea, prin derogare, poate beneficia şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Cursurile vor avea costurile acoperite integral de la bugetul de stat şi vor fi organizate de către universităţi şi de către organizaţiile sindicale cu structuri acreditate.

Termen: 01.07.2019.

e) Personalul din învăţământ va beneficia de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice impuse de lege, precum şi de măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

Personalul didactic va beneficia de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase.

Termen: 01.01.2019.

f) Casele Corpului Didactic vor deveni Centre de Formare Profesională continuă în care se vor desfăşura activităţi de formare, perfecţionare, calificare pentru personalul din învăţământ. Au acces gratuit pentru cursurile de formare, perfecţionare şi calificare şi organizaţiile sindicale. Finanţarea se face potrivit Legii Învăţământului.

Lista cursurilor de formare continuă pentru personalul din învăţământ se aprobă de Ministerul Educaţiei Naţionale cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ.

Termen: 31.03.2019.

g) Acordarea unei prime de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural. În cazul în care cadrul didactic îşi modifică locul de muncă din mediul rural în mediul urban, demisionează sau intră în concediu fără plată, în mai puţin de 5 ani şcolari de la data titularizării, va restitui o parte din indemnizaţie, proporţional cu numărul anilor şcolari în care nu desfăşoară activitatea în mediul rural.

Prevederea urmează a fi introdusă în legislaţia specifică a învăţământului.

Termen: 01.09.2019.

h) Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minim 30 de ani, li se acordă la pensionare 6 salarii medii brute pe economie.

În actul normativ, respectiv Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019, vor fi prevăzute sumele necesare.

Termen 01.09.2019.

i) Ministerul Educaţiei va stabili criterii naţionale de performanţă pentru acordarea premiilor şi gradaţiilor de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Termen:31.12.2019.

j) Modificarea Codului Finanţelor Publice locale prin introducerea unei obligaţii de decontare integrală a abonamentelor/biletelor de călătorie pentru desfăşurarea activităţii de predare de către personalul didactic. Această prevedere va fi însoţită de sancţiuni aplicate unităţilor administrative-teritoriale care nu respect această obligaţie.

Termen: 2019.

 8. În legislaţia specifică învăţământului se vor prevedea:

a) Instituirea, prin Legea Bugetului de Stat, a unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/finaliza proiectele de investiţii fără afectarea bugetelor şi fondurilor existente în universităţi. Universităţile pot să participe din fonduri proprii, inclusiv din solduri, la realizarea investiţiilor demarate din acest fond.

Termen: 2019.

b) Susţinerea, prin locuri bugetare şi burse, a studenţilor care optează pentru cariera didactică şi îndeplinesc criteriile profesionale impuse de universităţi.

Numărul anual al acestor locuri se stabileşte de Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.

Termen: 2019.

c) Elevii din învăţământul profesional, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu şi care se obligă să lucreze minimum 5 ani în România, beneficiază de decontarea integrală a cheltuielilor privind cazarea, hrana şi transportul, pe toată durata cursurilor şi a practicii şcolare.

Termen: 01.09.2019.

d) Stabilirea, prin hotărâre de Guvern, a incompatibilităţilor de ordin medical cu funcţia didactică şi a bolilor profesionale pentru personalul didactic.

Termen: 31.03.2019.

9. În legea bugetului de stat, pentru anul 2019, vor fi prevăzute resursele financiare necesare pentru plata tuturor sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive până la data de 31.12.2018, precum şi drepturile aferente Legii 85/2016 pentru anii 2017 şi 2018.

Aceste sume vor fi plătite până la 31.01.2019. Sumele rezultate din hotărârile judecătoreşti definitive, după data de 31.12.2018 precum şi sumele cuvenite pentru anul 2019, aferente Legii 85/2016, vor fi prevăzute în rectificările bugetare ale anului 2019.

Termen: 31.01.2019.

10. Pentru susţinerea programelor de tip „Şcoală după Şcoală”, programul „Masă caldă în şcoli” şi „Cornul şi laptele” Guvernul se angajează să asigure 60% din costuri iar autorităţile locale 40% în vederea amenajării unor spaţii adecvate

Termen: 31.12.2020.

11. Revizuirea modului de determinare a costului standard per antepreşcolar/ preşcolar/ elev/ student prin racordarea la costurile reale şi prin actualizarea normativelor

Termen: 31.08.2019.

12. Susţinerea dezvoltării de spin-off-uri şi start-up-uri în universităţi în vederea creşterii caracterului antreprenorial al acestora.

Termen: 31.12.2019.

13. Evaluarea şi analiza posibilităţii de a plăti practica de specialitate a studenţilor din învăţământul de licenţă la cursuri de zi.

Termen: 31.12.2019.

14. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice elaborează o strategie pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare astfel încât toate unităţile de învăţământ preuniversitar să înveţe într-un singur schimb.

Termen: 31.12.2019.

15. Încurajarea şi susţinerea universităţilor în creşterea numărului de studenţi străini şi a numărului de burse alocate pentru aceştia.

Termen: PERMANENT.

 16. Înfiinţarea a cel puţin unui centru multicultural şi a unor centre de excelenţă de nivel naţional, pentru învăţământul superior.

Termen: 01.09.2019.

 17. Crearea cadrului legal pentru construirea a cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv. Activităţile didactice şi sportive a celor cuprinşi în aceste grădiniţe vor fi continuate în ciclurile primar şi gimnazial.

Termen: 31.03.2019.

18. Legea Învăţământului preuniversitar va cuprinde, prin măsuri curriculare şi extra curriculare, reglementări privind eradicarea violenţei în şcoli.

Termen: 31.03.2019.

19. Cadrele didactice nu pot face pregătire în particular cu elevii/studenţii cu care desfăşoară activităţi didactice.

Guvernul României:

Prim-ministru Vasilica Viorica DĂNCILĂ

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale

şi Administraţiei Publice – Paul STĂNESCU

Ministrul Educaţiei naţionale – Ecaterina ANDRONESCU

Ministrul Finanţelor Publice – Eugen Orlando TEODOROVICI

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale – Marius Constantin BUDĂI

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ:

Preşedinte – Simion HĂNCESCU

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”:

Preşedinte – Marius Ovidiu NISTOR

Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater:

Preşedinte – Anton HADĂR

29 noiembrie 2018