Confederaţiile sindicale merg la Bruxelles!

După cum ne-a informat preşedintele Filialei Neamţ a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Gabriel Ploscă, „în ultima şedinţă a Biroului Executiv al CSDR, de joi, 13 octombrie, s-a luat decizia – în baza analizei situaţiei sociale şi economice existente, şi datorită lipsei totale a dialogului social tripartit – să realizăm un document comun cu celelalte confederaţii sindicale, pe care să-l aducem în atenţia Comisiei Europene şi a Consiliului European de la Bruxelles. Pentru aceasta vom apela la toţi europarlamentarii noştri, inclusiv la Ioana Băsescu, (de ce nu?!) pentru a aduce la cunoştinţa celor mai înalte foruri europene situaţia dezastruoasă în care se află populaţia acestei ţări, profesorii, medicii, toate categoriile de bugetari şi nu numai şi modul în care ne sunt încălcate drepturi constituţionale fără drept de apel, drepturi prevăzute de convenţii europene în vigoare pe care şi România le-a adoptat”.

Decizia comună a CSDR, Cartel Alfa, BNS, Meridian şi CNSLR Frăţia  este rezultatul firesc al ultimelor modificări legislative prin care s-a instaurat o nouă dictatură la Bucureşti: cea a politicienilor de toate culorile. Ei au avut grijă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să voteze acte normative prin care nici o mişcare de protest nu mai este posibilă în România aşa-zis democratică, prin care oricînd o hotărîre definitivă şi irevocabilă dată de orice instituţie a justiţiei poate fi amînată sau dusă total în derizoriu. Atunci, dacă vocea poporului nu se mai poate auzi în nici un fel, sindicaliştii, sătui de presiunile la care sunt supuşi între graniţele ţării, recurg la ultimul lucru pe care-l mai pot face: se adresează parlamentarilor Europei, în speranţa că măcar ei vor judeca mai uman şi mai democratic decît cei de la Bucureşti.

Documentul ce va fi înaintat la Bruxelles se află în lucru, dar cu siguranţă el va cuprinde, în sinteză, tot ceea ce au de îndurat nu numai angajaţii din sistemul bugetar, ci şi cei din sistemul privat, care sunt obligaţi să muncească chiar mai multe ore decît prevăd actele europene în domeniul legislaţiei muncii, fără a fi plătiţi la valoarea muncii prestate.

Singurul amănunt care mai rămîne de pus la punct este modalitatea în care acest document va ajunge pe masa parlamentarilor europeni: va fi dus de o delegaţie a principalelor confederaţii sindicale din România sau va fi înaintat chiar de către unul sau mai mulţi dintre europarlamentarii noştri. Prima variantă este cea agreată de reprezentanţii CSDR, respectiv FSLÎ.

 

* Consiliul Naţional al CSDR are loc în noiembrie

 

În aceeaşi şedinţă a Biroului Executiv a CSDR a fost hotărîtă perioada în care va avea loc Consiliul Naţional al CSDR, reuniune anuală în cadrul căreia se vor pregăti documentele de analiză pentru Congresul Naţional al CSDR din anul 2012. Astfel, în perioada 16-18 noiembrie, la Bucureşti, liderii CSDR din întreaga ţară se vor întîlni în cadrul Consiliului Naţional pentru a decide ce măsuri vor lua în continuare pentru apărarea drepturilor membrilor sindicatelor afiliate.

Totodată, Biroul Executiv al CSDR a validat, cu unanimitate de voturi, Proiectul de Acord Naţional ce urmează a fi semnat, în scurt timp, de către confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional.

„Acest document va reglementa drepturile şi obligaţiile partenerilor sociali, în baza recunoaşterii reciproce, în domeniul relaţiilor de muncă şi a dialogului social bazat pe principiile egalităţii în drepturi, a liberului consimţămînt, în conformitate cu prevederile constituţionale, dar şi cu Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi cu directivele şi recomandările UE”, a precizat Gabriel Ploscă, liderul CSDR Neamţ.

 

Angela BRUDARU