DACIAN CIOLOŞ – UN BOC TEHNOCRAT?

02-ap187- foto1* Interviu cu domnul Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ

 

– Recent, mai exact pe 18 şi 19 aprilie a.c., membrii FSLI au pichetat sediul Guvernului României, în intervalul orar 15,00-17,00 . Ce v-a determinat „să luaţi cu asalt” Palatul Victoria?

– Hotărârea Conducerii Federaţiei noastre de a ieşi să demonstrăm în stradă a fost o primă măsură în încercarea de a-l determina pe premierul Dacian Cioloş să-şi respecte promisiunile referitoare la salarizarea bugetarilor. Reclamăm în primul rând de faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de Primul – ministru, în data de 12 ianuarie 2016. Sunt, desigur, mai multe lucruri care ne nemulţumesc; nu le mai enumerăm aici, dar o să vă rog să publicaţi o copie a scrisorii cu revendicările noastre, scrisoare pe care am depus-o la Guvern încă din prima zi a acestor proteste.

– Sindicatul din Învăţământ Neamţ a fost „pe baricade” chiar din această primă zi…

– Aşa a fost stabilit. Alături de cei 20 de reprezentanţi ai Neamţului, au fost sindicalişti din judeţele Buzău, Vaslui, Maramureş, Bihor, Constanţa, şi reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale de sector din Capitală…n-are rost să le citez acum pe toate. Important este că, pe lângă documentul depus la Guvern, protestatarii şi-au strigat în stradă doleanţe care sperăm să ajungă la urechile care trebuie: Opriţi distrugerea învăţământului; Vom ieşi în stradă, lumea să ne vadă; Demisia; Demisia din respect pentru cadrul didactic; Înainte de a vă întreba cât costă educaţia, întrebaţi-vă cât valorează ea; Vrem directori aleşi de şcoală nu de partide; Iohannis, guvernul tău nu ne face decât rău! ş.a.

– Şi reacţia?

– Pe data de 19 am participat la o şedinţă a Colegiului Naţional al Liderilor şi s-a hotărât ca, în cazul în care lucrurile nu se rezolvă, măcar în parte, să continuăm acţiunile de protest în stradă. Există însă semne că se poate înfiripa un dialog. Liderii celor cinci Confederaţii sindicale au fost invitaţi totuşi la o întâlnire cu noul Ministru al Muncii şi s-a convenit faptul ca în cel mai scurt timp se va relua lucrul asupra rdonanţei de urgenţă, astfel încât aceasta să fie cât mai echitabilă şi să se aplice din luna august 2016. Avem aşteptări mari de la acest document şi sperăm că se vor corecta lucrurile neplăcute care au apărut în partea de jos a grilei de salarizare, că vor exista măriri de salarii – chiar dacă nu spectaculoase – pentru întregul personal din învăţământ. Vom vedea însă cum se mişcă lucrurile, şi în perioada 9-12 mai într-un nou Colegiu Naţional al Liderilor vom decide acţiunile noastre viitoare…

– Păreţi mai degrabă sceptic.

– Nu neapărat. Mai degrabă realist. Şi din cauza aceasta încrezător în capacitatea colegilor noştri de a se mobiliza şi schimba lucrurile. Participarea la această acţiune de protest a implicat un efort deosebit: un drum dus-întors la Bucureşti în aceeaşi zi, demonstraţia pe o vreme caniculară, trezirea foarte devreme şi culcarea foarte târziu sunt lucruri stresante, de care nimeni nu s-a plâns. Drept care adaug aici mulţumirile noastre şi îi felicit pe colegii noştri pentru conştientizarea faptului că numai unirea face puterea, că ei sunt adevărata forţă a Sindicatului nostru. Şi să nu uităm că FSLI apără drepturile şi interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat din învăţământul preuniversitar. E un argument puternic, care trebuie luat în serios.

A consemnat Mircea ZAHARIA