FSLI – GUVERNUL CIOLOŞ DEMAREAZĂ „MAREA REFORMĂ” ÎN SISTEMUL DE SALARIZARE, FĂCÂND NEDREPTĂŢI ŞI GENERÂND TENSIUNI ÎNTRE SALARIAŢI

03-ap187- foto1

 

Mult aşteptata lege de salarizare în sistemul bugetar, pe care Guvernul tehnocrat condus de Prim – ministrul Dacian Julien Cioloş se angajase că o va finaliza până la data de 5 februarie 2016, se dovedeşte a fi o normă inechitabilă.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, analizând proiectul Ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp, a constatat că acesta nu rezolvă marile discrepanţe în salarizarea personalului bugetar pe care le-am sesizat în numeroase rânduri, atât guvernului actual, dar şi celor care l-au precedat!

 

Mai mult, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş, se constată că pentru anu­mite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu:

– 7% pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie;

– până la 29% pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii;

– 6% pentru profesorii debutanţi;

– 6% pentru informatician IA;

– 6% pentru administrator financiar gradul I.

 

Este adevărat că prin acest proiect de O.U. se propune reducerea numărului tranşelor de vechime, o creştere a salariilor pentru anumite categorii de profesori, dar şi că unele rămân la nivelul actual.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la acelaşi nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila.

De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt „un îndemn” pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ.

 

Cei peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizaţiilor afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, nu acceptă o astfel de lege de salarizare!

 

Încă de la începutul acestui an am adus la cunoştinţa Guvernului României principalele nemulţumiri ale personalului din sistem, una dintre marile probleme ale sistemului şi salariaţilor fiind tocmai cea a SALARIZĂRII UMILITOARE a personalului, în raport cu alte categorii de bugetari. Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de cca.1100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2400 lei.

Dacă un salariu de 1100 lei net – al unui profesor debutant – este mult prea mare şi Guvernul Cioloş a înţeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învăţător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT CERE CA ACTUALUL GUVERN SĂ-ŞI DEA DEMISIA DE ONOARE!

Un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educaţional, pentru modernizarea bazei didactice a unităţilor de învăţământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi şanse egale la un învăţământ de calitate pentru toţi elevii, trebuie să plece!

 

În aceste condiţii, membrii de sindicat afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, vor recurge la toate formele de luptă sindicală, prima acţiune urmând a se desfăşura în zilele de 18 şi 19 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, când vor picheta sediul Guvernului României.

 

Preşedinte, Simion HANCESCU

 

Bucureşti, 12.04.2016