Formare sindicală peste Prut – o veritabilă experienţă de învăţare

În cadrul parteneriatului dintre Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ şi Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei, s-a colaborat la susţinerea unui prim modul din cele patru ale cursului de instruire în domeniul formării formatorilor sindicali de nivel ramural din Republica Moldova.

Astfel, 17 lideri din ramura educaţiei şi ramura culturii îşi dezvoltă şi îmbunătăţesc competenţele necesare desfăşurării activităţilor de formare sindicală de calitate, pe parcursul acestui an calendaristic.

Programul este structurat pe 4 module, iar primul dintre acestea a avut loc în zilele de 23 şi 24 martie 2023, la Institutul Muncii din Chişinău. La propunerea conducerii FSEŞ, SLI Neamţ a fost reprezentat prin dl. Gabriel Ploscă, preşedinte şi subsemnata, formator FSLI România, susţinând activităţile de formare. A fost o experienţă grozavă atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Dna Nadejda Lavric, vicepreşedinte FSEŞ, împreună cu buna noastră colegă (din echipa de redacţie a revistei „Apostolul”), reprezentant FSEŞ, dna Angelina Begu, ne-au întâmpinat cu bucurie şi ospitalitate şi ne-au sprijinit permanent în organizarea activităţilor de formare.

Am fost onorată să interacţionez cu o grupă de cursanţi ce deţin o înaltă pregătire profesională în domeniul educaţiei sau culturii, care, prin motivaţia personală, s-au înscris în acest program şi doresc să devină formatori sindicali foarte bine pregătiţi. Coeziunea de grup s-a realizat cu uşurinţă, întrucât toţi participanţii au fost deschişi şi permanent implicaţi. Pe parcursul celor două zile intense de instruire, am împărtăşit Tehnici şi metode interactive în lucrul cu adulţii, Tehnici de captare a atenţiei auditoriului, aspecte ce ţin de Managementul timpului în procesul de formare şi de Structurarea eficientă a unui curs, dar şi informaţii valoroase despre Arta oratorică în activitatea formatorului sindical şi Motivarea învăţării la adulţi.

În cea de a doua zi de activitate ni s-a alăturat şi dl. Ghenadie Donos, peşedinte al FSEŞ, care, ca un adevărat lider a fost alături de echipa sa şi a intrat chiar în rolul de cursant. Interactivitatea a permis tuturor să se exprime, să împărtăşească din experienţa proprie, iar Arta oratorică a fost exersată cu implicare directă şi emoţii, aplicând Regula 20-40-80 (cursanţii adulţi îşi amintesc de obicei 20% din ceea ce aud, 40% din ceea ce aud şi văd şi 80% din ceea ce aud, văd şi fac).

Consider că aceste momente au constituit veritabile situaţii de învăţare pentru toţi cei prezenţi, iar feedback-ul oferit a fost pozitiv. Cursanţii au afirmat că informaţiile primite au fost noi şi vor fi foarte utile atât în viitoarea activitate de formator, cât şi în plan personal.

Ca formator, pot spune că a fost o experienţă memorabilă, ce mi-a permis să interacţionez cu oameni minunaţi, valoroşi, deschişi spre cunoaştere, de la care am primit confirmarea că împlinirea în realizarea misiunii profesionale se obţine nu doar când te pregăteşti temeinic, ci şi când faci acest lucru cu tot sufletul.

Am apreciat la organizaţia gazdă că reprezintă o echipă puternică, formată din oameni implicaţi trup şi suflet în activitatea sindicală, care se bazează pe valori ca: muncă, respect, prietenie, responsabilitate şi profesionalism.

Prof. Ramona-Mihaela ROŞU