* Interviu cu domnul Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ
– Domnule Gabriel Ploscă, ştim cu toţii că, urmare a ultimelor acţiuni sindicale concertate, în învăţământ erau anunţate şi urmau să aibă loc unele majorări de salarii. S-a întâmplat acest lucru efectiv?
– Da. De la 1 ianuarie s-au majorat salariile personalului didactic şi didactic auxiliar, în medie cu 15% şi aceste majorări s-au simţit în buzunare în luna februarie, când s-au luat salariile pe ianuarie. Vreau însă să menţionez aici nişte lucruri care trebuie neapărat cunoscute. A fost foarte greu ca majorarea să intre cu această dată datorită hotărârilor şi actelor normative lăsate vraişte de către guvernul care tocmai a plecat – şi aici mă refer la Ordonanţa nr. 20 şi la Legea 250. Pentru a se putea aplica aceste majorări începând cu data de 1 ianuarie, aşa cum promisese actuala putere prin programul de guvernare, a trebuit să se dea alte acte normative: Ordonanţa 2/2017 şi H.G. 38/2017. Din păcate, datorită haosului politic a fost greu ca aceste acte normative să pună în totalitate lucrurile în matca lor firească. Încă mai există probleme pentru ca această mărire să fie aplicată pentru toate categoriile de personal, aşa cum a fost gândită. În continuare celebrul sistem EduSAL nu poate fi sincronizat cu acest sistem de salarizare şi Federaţia noastră a încercat şi încearcă remedierea problemelor ivite. Un lucru însă îmi este limpede: haosul din sistemul de salarizare din învăţământ nu poate fi rezolvat decât printr-o Lege a salarizării unitare pentru bugetari. Trebuie plecat de la zero; a cârpi mereu un act normativ cu altul nu înseamnă decât menţinerea actualei harababuri. Din informaţiile pe care le deţinem, au început deja discuţiile în acest sens şi e posibil ca spre sfârşitul semestrului doi să avem o Lege a salarizării în care ne punem speranţa unor alte creşteri. Dacă Bugetul o va permite.
Tot la capitolul salarizare trebuie semnalat faptul că, începând cu 1 februarie, personalul nedidactic specific învăţământului va primi o majorare de 20%. Noi am cerut Guvernului ca, eventual, să emită un nou act normativ în care lucrul acesta să fie foarte clar. Fiindcă s-ar putea ca unii să interpreteze prevederile Ordonanţei 2/2017 şi să susţină că nu ar intra şi personalul nedidactic specific învăţământului. Sperăm ca acest lucru să nu se întâmple şi în martie oamenii să-şi primească salariile mărite.
Mai doresc să menţionez, tot la acest punct al discuţiei noastre, faptul că, începând cu 1 februarie, salariul minim garantat în plată a crescut la 1.450 de lei. Deci exact aşa cum este prevăzut în programul de guvernare. Desigur că toate aceste măriri influenţează puterea de cumpărare şi creşterea standardului de viaţă, şi sperăm să avem o guvernare înţeleaptă care să ne ajute să intrăm şi noi în rândul lumii. Deşi – şi aici exprim un punct de vedere absolut personal – se pare că unora nu le convine lucrul acesta, că învăţământul ar trebui mereu pus la zid şi biciuit, iar slujitorii şcolii ar trebui să trăiască sub limita decenţei, pentru a fi umiliţi în continuare de cei care mânuiesc bâta puterii.
– Ştiu că există probleme cu Contractul colectiv de muncă. Cel vechi a expirat, cel nou nu s-a născut, iar vidul acesta nu poate fi decât dăunător….
– Ultima dată când am vorbit despre acest subiect precizam faptul că, deşi documentul a fost semnat de fostul ministru, acesta a renunţat pe ultima sută de metri să-l mai trimită la Ministerul Muncii pentru a fi înregistrat. În această situaţie, noi am încercat să negociem un nou contract. Numai că, legea nu permite acest lucru decât după aprobarea bugetului, fapt care s-a întâmplat abia ieri. (N.R. Interviul a fost realizat pe data de 17 februarie). Drept care au început să apară problemele. Prima e legată de obţinerea gradaţiilor de merit. Există o întreagă metodologie privind procedura de acordare a gradaţiilor, pe baza unor criterii şi a unei competiţii. Şi în această metodologie prima precizare face referire la hotărârile Comisiei paritare privind detalierea punctajelor din Fişele de evaluare care se întrunesc în vederea atribuirii gradaţiilor de merit. Aici, de asemenea, se repartizează numărul de gradaţii de merit pe discipline şi se stabileşte punctajul minim de la care se poate obţine gradaţia, pe categorii de personal. Cum Comisiile paritare aveau ca fundament legal Contractul colectiv de muncă, iar acest act nu există, eram în imposibilitatea de a demara procedura acordării gradaţiilor în discuţie. Sigur că s-a alertat toată lumea şi noi am alertat MENCS pentru elaborarea unei noi metodologii de acordare a gradaţiilor, chiar în absenţa sindicatelor din Comisia paritară. Lucru care nu este nici democratic, nici în ordine. Într-o altă variantă de rezolvare a problemei, s-a încercat să se înregistreze totuşi contractul semnat de vechiul ministru. Numai că, surpriză: din cele patru exemplare originale semnate, nu s-a mai găsit nici unul. Mai mult, purtătoarea de cuvânt a ministrului a făcut o declaraţie mincinoasă în care susţine că în mod sigur câte un exemplar al contractului s-ar afla la preşedinţii Hăncescu şi Nistor. Lucru neconfirmat de cei doi, care au cerut să se demareze o anchetă în minister.
O informaţie de ultimă oră pe care o avem arată că este posibil ca luni (N.R. 20 febr.) să avem o nouă variantă a Contractului colectiv de muncă, o variantă care ar putea fi şi semnată, după cum ne încredinţează secretarul de stat Liviu Marian Pop. În orice caz, văzând tergiversarea bugetului, noi am avansat şi ideea reprogramării etapelor necesare acordării gradaţiilor de merit. Eu nu ştiu ce se va întâmpla acum, pentru că bugetul a fost aprobat, dar gândesc că măcar prima etapă din procedura de acordare a gradaţiilor trebuie dusă cu câteva zile mai încolo. În orice caz, noi, la Neamţ, după ce am avut discuţii, am hotărât să ne întâlnim luni în comisie paritară.
– Alte evenimente?
– În altă ordine de idei, vreau să semnalez faptul că în urma dezbaterilor care au fost în Colegiul Naţional al Liderilor s-au conturat şi obiectivele FSLI pentru anul 2017. Sigur că noi avem obiectivele Sindicatelor din Învăţământ din judeţul Neamţ, pe care le-am şi făcut publice în numărul anterior al revistei, dar ele se referă lucruri care pot fi rezolvate la nivel teritorial. Obiectivele Federaţiei însă sunt de interes naţional şi trebuie să le avem cu toţi în vedere, neîndeplinirea lor afectându-ne pe fiecare dintre noi.
– Le vom publica imediat, ca să fim afectaţi cât mai puţin. Mulţumesc pentru informaţii.
A consemnat Mircea ZAHARIA