Reîntâlnire de suflet în Basarabia – Gânduri despre schimbul de experienţă…

…la despărţire…

Dl Ghenadie DONOS – preşedinte FSEŞ

„…a fost o activitate comună, de îmbogăţire reciprocă, cu fraţii noştri din Piatra-Neamţ, care marchează opt ani de parteneriat. Pentru noi, a reprezentat un moment de responsabilitate în ceea ce priveşte reperele didactice, de instituţii educaţionale şi nu în ultimul rând, reperele sindicale pe care am dorit să le oferim oaspeţilor noştri şi sper că am fost convingători. Astfel, ne-am îmbogăţit împreună cunoştinţele privind organizarea activităţii sindicale, lucrul cu liderii sindicali din teritoriu. Toţi colegii mei implicaţi în agenda evenimentului, dna Damir, dl Boţan, dl Palade, au confirmat faptul că avem lideri buni, ceea ce întăreşte ideea care a fost remarcată şi în Colegiu, că activitatea sindicală se bazează pe structurile teritoriale, pe organizaţiile primare (anul trecut, la nivel de Confederaţie, am acordat atenţie deosebită acestora, fiind Anul organizaţiei sindicale primare – energia mişcării sindicale).

Mulţumesc colegilor din Piatra-Neamţ pentru colaborare, care va continua, în speranţa că nu va exista nicio „vamă” între noi!”

…pe drumul de întoarcere spre casă…

Dl Ionel HOCIUNG – preşedinte SLLICS Neamţ

„Principalele obiective ale schimbului nostru de experienţă au fost acelea de a lua contact cu sistemul de învăţământ preuniversitar din Republica Moldova şi de a consolida şi dinamiza relaţiile dintre organizaţiile sindicale din Republica Moldova şi cele din România.

Au mai fost discutate unele chestiuni care ţin de obiectivele pe termen mediu ale celor două organizaţii şi s-a creat cadrul unor viitoare colaborări în plan sindical.

În concluzie, pot spune că au fost atinse toate obiectivele pentru care s-a efectuat această vizită în Republica Moldova.

La final, aş dori să adresez o serie de mulţumiri. În primul rând participanţilor, membri ai Consiliului Judeţean al SLLICS Neamţ, pentru implicarea şi interesul manifestat, apoi gazdelor noastre, domnului Ghenadie Donos – preşedintele FSEŞ şi doamnei Nadejda Lavric – vicepreşedinte FSEŞ, pentru ospitalitate, bunăvoinţă şi atenţie, domnului Gabriel Ploscă pentru implicarea în organizare şi pentru modul în care a cultivat relaţia cu prietenii din Republica Moldova şi tuturor celor care prin contribuţia lor au făcut ca această deplasare să fie una extrem de utilă, din care cu toţii am avut câte ceva de învăţat.”

…ajunşi acasă…

Dna Gabriela GRIGORE, secretar general al SLLICS Neamţ

„În urmă cu opt ani, la iniţiativa Sindicatului din Învăţământ Neamţ, se făceau primii paşi în parteneriatul de suflet cu Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, prin implementarea proiectului «Sindicatele din Educaţie – măsuri concrete pentru îmbunătăţirea activităţii prin transfer de bune practici». De atunci, în fiecare an, am avut prilejul de a ne întâlni, de o parte şi de alta a Prutului, în activităţi ce au avut scopul de a încuraja şi disemina experienţe de succes în domeniul educaţional, sindical şi cultural, activităţi ce au consolidat o relaţie de lungă durată între organizaţiile noastre.

Anul acesta, la invitaţia generoasă a Federaţiei de la Chişinău, membrii delegaţiei noastre au avut prilejul de a vizita câteva unităţi de elită ale învăţământului din Republica Moldova, care au beneficiat de investiţii serioase în infrastructura şcolară, realizate prin parteneriate cu Banca Mondială şi Guvernul Germaniei, dar şi de a cunoaşte oameni – oameni deosebiţi, în care geografia locului a imprimat geografia sufletului, ce se reflectă prin ochii senini, în spatele cărora există o imensă bunătate interioară, o experienţă a bucuriilor şi necazurilor purtate pe umerii istoriei, o viaţă, un destin pus în slujba luminării celor mulţi pentru a ridica o ţară liberă şi demnă.

 Uniţi în crez, am înţeles, mai bine ca oricând, că viitorul oricărei naţiuni este scris în memoria trecutului său şi ne-am propus a «bătători cărări» între noi, până le vom face «drumuri».

Ne-am întors acasă cu Basarabia în suflet.”

A consemnat Ramona ROŞU