Ziua Mondială a Educaţiei este organizată, anual, pe 5 octombrie, pentru a sărbători profesorii din întreaga lume. Ea comemorează aniversarea adoptării Recomandării Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi UNESCO din 1966 privind statutul profesorilor, care stabileşte criterii de referinţă cu privire la drepturile şi responsabilităţile profesorilor, precum şi standardele pentru pregătirea iniţială şi educaţia ulterioară a acestora, recrutarea, angajarea şi condiţiile de predare şi învăţare.
Este o zi pentru a sărbători modul în care profesorii transformă educaţia, dar şi pentru a reflecta asupra sprijinului de care au nevoie pentru a-şi desfăşura pe deplin talentul şi vocaţia şi pentru a regândi calea de urmat pentru profesie la nivel global. În fiecare an sărbătoarea se desfăşoară sub un anumit slogan.
Profesorul deţine oportunitatea unică de a avea un impact transformator şi de durată asupra vieţii altora, contribuind la modelarea unui viitor durabil şi oferind împlinire personală. Cu toate acestea, lumea se confruntă cu o penurie globală de profesori fără precedent, accentuată de o scădere a condiţiilor şi statutului lor de muncă.
De aceea, sloganul Zilei Mondiale a Educaţiei pentru anul 2023: „Profesorii de care avem nevoie pentru educaţia pe care o dorim: imperativul global de a inversa deficitul de cadre didactice”, are ca scop să pună la nivelul agendei globale importanţa opririi scăderii numărului de profesori şi apoi începerea creşterii acestuia. Guvernele ţărilor, prin diverse activităţi, vor milita pentru o profesie didactică demnă şi apreciată, vor analiza provocările lor şi vor prezenta practici inspiratoare pentru a atrage, reţine şi motiva profesorii şi educatorii.
Ziua Mondială a Educaţiei este organizată de către UNESCO în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), UNICEF şi Internaţionala Educaţiei (IE) – federaţia sindicală care este vocea profesorilor şi lucrătorilor din domeniul educaţiei din întreaga lume. Prin cele 383 de organizaţii membre, reprezintă peste 32 de milioane de profesori şi personal de sprijin educaţional din 178 de ţări şi teritorii. Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova este parte a Internaţionalei Educaţiei şi militează ferm pentru crearea condiţiilor optime de muncă, pentru respectarea legislaţiei muncii şi sporirea bunăstării materiale a angajaţilor din învăţământ.
În concluzie – Ziua Mondială a Educaţiei ne pune astăzi în faţa problemei deficitului de cadre didactice, care în R. Moldova depăşeşte numărul de 2.000. Cabinetul de miniştri a pregătit proiectul de rectificare a bugetului de stat „Spor pentru Moldova”. Pachetul de sprijin include mai multe creşteri salariale, ajutoare şi bani pentru sprijinul sectoarelor importante. Subliniez – sectoarelor importante. Dar, dacă unele sectoare importante vor avea creşteri procentuale ale salariului, cadrele didactice se vor bucura doar de o plată unică de 5.000 lei, iar personalul nedidactic 3.000 lei. Sperăm că acesta este primul pas al guvernului pentru a motiva cadrele didactice, angajaţii din învăţământ, iar majorările salariale nu vor întârzia prea mult.
Dragi colegi, azi e sărbătoare, permiteţi-mi să vă urez pace şi sănătate, să vă doresc noi împliniri şi realizări profesionale, mai multă încredere în ziua de mâine, mai multă recunoştinţă din partea discipolilor şi a societăţii, pentru eforturile dumneavoastră de a face lumea mai bună, mai multă fericire şi bunăstare materială. Iar toţi cei ce-şi potolesc setea la izvorul nesecat al inimilor dumneavoastră, să vă moştenească dragostea de muncă, devotamentul, omenia şi bunătatea ce vă caracterizează!
Ana CIMPOIEŞU, preşedinte CR Hănceşti al FSEŞ