CABALLUS – un vis în stare de veghe

Un eveniment deosebit de apreciat de publicul nemţean a avut loc joi, 2 septembrie, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, şi anume, vernisajul expoziţiei de pictură „Caballus”, cu lucrări realizate de artista Mariana Papară.

La o primă privire asupra picturilor, se poate observa că ciclul „Caballus” nu marchează o ruptură faţă de propunerea anterioară a artistei cu „Materia Convulsivă”, ci mai degrabă o aprofundare a viziunii respective, prin focalizarea atenţiei asupra unui singur subiect: calul.

Scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, prezent la vernisaj, este de părere că: Mariana Papară nu realizează portrete de cai, în sensul propriu al termenului, cum s-a întâmplat într-o lungă perioadă din istoria artei. În compoziţiile sale, calul nu acaparează prim-planul, ci rămâne un însoţitor al semnelor şi sugestiilor multiple şi variate, o apariţie care se strecoară, se insinuează obsesiv – uneori discret, alteori mai apăsat – ca într-un vis în stare de veghe. Este o prezenţă „rezonabilă”, bine proporţionată, atât cât trebuie ca să devină o referinţă constantă în „citirea” imaginii şi să-i inducă un anumit sens.

Ca de obicei, finalul vernisajului a aparţinut artistei: Mulţumesc pentru că participaţi la emoţia care mă copleşeşte la deschiderea acestei expoziţii personale, rod al unei cercetări de mai mulţi ani. Expoziţia cu „Caballus” e o idee pe care mi-o propun de ceva vreme, dar având în vedere faptul că această „materie convulsivă” a devenit obsesivă la un moment dat (rămăşiţele se mai văd în unele lucrări prezente), am încercat totuşi să mă detaşez. Am încercat să redau o stare, o emoţie, prin expresia calului şi chiar am încercat o umanizare.

Dincolo de reuşita totală a acestei expoziţii, pentru care artista merită toate felicitările, nu cred că mulţi dintre noi înţelegem ce şansă reprezintă prezenţa Marianei Papară pentru oraşul Piatra-Neamţ.

În primul rând aş remarca aspectul educaţional, prin şcoala de pictură pe care a creat-o, cu elevi de toate vârstele, care s-au afirmat prin numeroase premii şi prin participări la expoziţii în ţară sau străinătate. Succesul pe care-l înregistrează această şcoală se datorează unei îmbinări fericite între Omul şi Artistul Mariana Papară. Rafinată, subtilă, sensibilă, inteligentă şi mai ales discretă, Mariana Papară nu încetează să-şi răspândească talentul prin evenimente pe plan naţional şi internaţioanal. Spre exemplu, e bine de ştiut că pe 27 august artista a fost prezentă la un vernisaj propriu, la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita, unde a cules binemeritate aplauze.

Însă cea mai mare ultimă reuşită a concitadinei noastre este primirea, în luna august, în Grecia, a Premiului pentru anul 2021 oferit în cadrul Festivalului „Panorama Internaţional Arts & Sculpture”, organizat de Fundaţia „Writers Capital”. Acest festival anual are la bază teme actuale legate de aşteptările noastre pentru schimbări pozitive în societate. Mariana Papară a reprezentat România alături de artiste precum Silvia Anton, Mariea Boz, Daniela Isache, Vera Dan, Elena Zaharia etc. Mi-ar fi plăcut să văd reflectat şi în presă acest succes internaţional al Marianei Papară. Din păcate însă, preocupările noastre actuale trec, de cele mai multe ori, pe lângă valorile care ar trebui să ne marcheze timpul.

Gianina BURUIANĂ