25 august, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Chişinău
Cuvântul autorului:
Dincolo de cuvinte, o misiune
Nu pot să spun că am ales calea pedagogiei. Ea m-a ales pe mine, încă din primii ani ai vieţii, când „educam” piesele de şah, fiind copil de grădiniţă. De atunci, vocaţia mea a înflorit treptat, transformându-se în pasiune şi, ulterior, în misiune.
„Pedagogie cu inimă” este mai mult decât o carte. Este o incursiune sinceră în universul meu profesional, o poveste ţesută din experienţe, reflecţii şi emoţii trăite la catedră. Fiecare pagină respiră pasiunea pentru educaţie şi respectul profund pentru elevi, studenţi şi profesori, cei care ne pun în faţa provocării de a deveni mereu versiuni mai bune ale noastre.
Un omagiu adus profesorilor care m-au modelat
Pe parcursul lecturii, veţi face cunoştinţă cu diverşi profesori excepţionali care au marcat profund destinul meu. Ei au fost mentorii mei, modelele de urmat, sursele de inspiraţie care m-au determinat să aspir spre culmile pedagogiei. Le mulţumesc din suflet pentru tot ce mi-au oferit şi pentru că au crezut în mine.
O carte dedicată elevilor mei, sursa mea de inspiraţie
Elevii mei sunt pilonii centrali ai acestei cărţi. Fiecare dintre ei a adus o contribuţie unică la formarea mea ca profesor, obligându-mă să mă adaptez, să inovez, să caut mereu noi modalităţi de a le face învăţarea captivantă şi relevantă. Le mulţumesc pentru încrederea, curiozitatea şi entuziasmul lor, care îmi luminează viaţa zi cu zi.
O lectură pentru toţi cei care iubesc educaţia
„Pedagogie cu inimă” nu se adresează exclusiv profesorilor. Este o carte destinată tuturor celor care preţuiesc educaţia şi care doresc să înţeleagă mai bine tainele procesului de învăţare. Este o invitaţie la o călătorie fascinantă prin lumea minunată a şcolii, unde elevi şi profesori se întâlnesc pentru a construi împreună un viitor mai bun.
Vă invit să descoperiţi împreună cu mine magia pedagogiei, o lume a miracolelor ce se petrec zi de zi în sălile de clasă. (N. R. – Cuvânt-Înainte din cartea Pedagogie cu Inimă)
Mariana MARIN
Cuvântul cititorului:
O confesiune sinceră a autoarei
Fiecare carte este ca un copil. O dată ce l-ai trimis în lume nu-ţi mai aparţine. Dar, acest copil trebuie să fi fost bine construit, încât să poată merge pe picioarele lui. Trebuie să te izbăveşti de copii – îmi spunea Constantin Noica – şi să te bucuri atunci când pleacă de lângă tine, ceea ce indică faptul că i-ai crescut bine. La fel şi cărţile; trebuie să meargă pe picioarele lor, aşa cum este această carte. Cartea este o apariţie inedită în peisajul ştiinţelor educaţiei.
Aş asemăna cartea Marianei cu cea a lui Nicolae Iorga – O viaţă de om aşa cum a fost – sau cu Amintiri din copilărie – expresie a realismului românesc în literatură.
Cartea de faţă este o confesiune sinceră a autoarei, a situării ei în această lume cu lumea, a unui pedagog născut, nu făcut; de aici se naşte pedagogia cu inima. Concomitent este şi un act de curaj, de dezvăluire în faţa lumii a acelor mecanisme ce marchează drumul anevoios al desăvârşirii. În căutare de maeştri, a întâlnit maeştri care i-au marcat viaţa şi de la care a preluat ceea ce a simţit că are nevoie.
Mesajul cărţii este acela că educaţia nu poate fi decât integrală, iar ceea ce facem trebuie să aibă în vedere autocunoaşterea, care nu se termină cândva, pentru a putea să ne găsim rostul şi a ne rosti pe noi înşine – semn al maturităţii şi echilibrului. „Cunoaşte-te pe tine însuţi”, sau „Devino ceea ce eşti” (Pindar).
Prof. Vasile FLUERAŞ, doctor în ştiinţe ale educaţiei