APOSTOLUL XXV

● GÂNDURI DE LA CITITORII DE ACASĂ…

Intenţie – Gând – Energie – Materie. Cum acesta este parcursul firesc al materializării unei dorinţe, aşa s-a petrecut şi în urmă cu 25 de ani, când o mână de oameni entuziaşti a avut intenţia să reediteze revista Apostolul şi a reuşit prin forţa gândurilor şi ideilor frumoase, prin dedicarea timpului şi energiei lor pentru împlinirea acesui scop.

Astfel, Apostolul a renăscut, a crescut şi astăzi împlineşte un sfert de veac. În fiecare lună din toţi aceşti ani, revista a ajuns în cancelariile şcolilor din judeţul Neamţ, la cititorii săi, fie în format fizic, fie în format electronic, atribuindu-i-se, pe drept, sintagma „revista cadrelor didactice”. Din partea lor, la aniversare, s-au îndreptat câteva gânduri… Consemnează: Prof. Ramona-Mihaela ROŞU.

Apostolul – trăinicie și tenacitate…

Sărbătoarea este un prilej deosebit, într-o vreme în care majoritatea valorilor autentice stau la umbra nevoilor materiale, iar învăţământul românesc pare a fi Cenuşăreasa vieţii sociale în care ne zbatem.

Simion Mehedinţi spunea: „Educatorul, deci, este întâia unitate de măsură a valorilor, pe care epoca noastră le pune în circulaţie. Cum e nivelul profesorilor, asa este nivelul oricărui popor modern”.

 Am fost alături de idealurile acestei reviste, atât pentru că a încercat să reprezinte cadrele didactice nemţene în momente dificile, dar şi pentru implicarea continuă în promovarea prestigiului celor ce au încercat şi continuă să aducă, la standarde de funcţionalitate contemporană, plusvaloare, unui popor educat si civilizat. Este locul unde imaginea nobilă a profesiunii de dascăl a fost cultivată prin repere valorice incontestabile. Este revista care m-a ajutat să nu uit trecutul, să simt şi să trăiesc prezentul ca atare şi, mai ales, să îmi imaginez viitorul în termeni de optimism bazat pe gândire critică și strategică.

Titulatura însăşi, cu rezonanţă biblică, se defineşte ca apărător al celor mai adânci valori umane: Bine, Frumos, Adevăr, Libertate, Umanitate, în Diversitate, Toleranţă şi Generozitate.

Pentru mine a fost şi sper să rămână revista care lupta pentru onoarea celor ce nu au reuşit sa aibă afaceri prospere, conturi impresionante în bănci sau „vile – castel” aici şi pe „afara”. Este revista care se adresează celor care au fost dotaţi cu suflete cât Galaxia, trudind o viaţă întreaga la secerea ascuţită a Lunii şi semănând pulberi de aur peste seminţele ce stau sa încolţească şi, apoi, să înflorească în bănci, transformandu-i în „pruncii sufletului Lor”.

Mulţumesc revistei Apostolul pentru trăinicie si tenacitate, pentru oaza de fericire, speranţă şi vigoare, pe care a încercat sa ni le ofere de fiecare dată. La mulţi ani! (Prof. Cristina IONESCU)

Apostolul, …scris din suflet pentru suflet…

La un sfert de veac de la prima apariţie a noii serii, revista Apostolul a plantat mereu în suflete un sâmbure de speranţă pentru apostolii educaţiei din judeţului Neamţ, dar şi din toată ţara, a fost liantul cadrelor didactice din învăţământul nemţean. Autorii consacraţi sau pionerii scrisului din suflet şi pentru suflet au reuşit pe parcursul celor 25 de ani să ne facă să vibrăm la unison prin ideile inovative şi constructive.

Interviurile, recenziile, doleanţele sindicatelor, evocările, activităţile cotidiene, momentele din activitatea didactică, materialele metodice, „lecţiile de demnitate”, diseminările unor activităţi de excepţie, provocările educaţionale, dar şi exemplele de bune practici au surprins constant „plânsul neauzit şi nevindecat al şcolii româneşti”, semnificaţie descoperită chiar într-un titlu scris cu ardoare în paginile revistei. Toate acestea s-au îmbinat ingenios prin muzică şi culoare, prin creaţie şi artă nonconformistă.

Descoperirea sufletelor colegilor noştri printre rândurile unor articole au făcut să încolţească mândria de a fi arhitect al minţii şi sufletului copilului, de a fi CADRU DIDACTIC. (Prof. Ciprian ONOFREI)

Apostolul, mod activ de promovare a imaginii şcolii nemţene…

În cei 25 de ani de existenţă, publicaţia şi-a păstrat continuitatea tematică, punând în valoare preocupările şi realizările personalului didactic, menţinând viu interesul persoanelor faţă de „viaţa” educaţiei, cultivând în rândul cititorilor o atitudine pro-activă, de încredere în oamenii şi unităţile şcolare.

În acest ceas aniversar, gândul mă duce şi la cei care au plecat dintre noi, purtând în sufletul lor agoniseala spirituală şi culturală dobândite în acest spaţiu sacru al culturii şi învăţământului. Numele lor bat la poarta istoriei: prof. Gheorghe Amaicei, prof. Florin Florescu, prof. Ştefan Corneanu, prof. Constantin Tomşa… Numele lor s-au scris în inimile cititorilor. Cu siguranţă profesorii cu vocaţie nu rămân doar simple personaje ale trecutului.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani, apreciez importanţa publicaţiei ca mod activ de promovare a imaginii şi culturii şcolii nemţene.

Urez colectivului de redacţie, să privească spre viitor cu speranţă, adaptare şi înţelepciune. La mulţi ani! (Prof. Iulia PANAINTE)

Apostolul – bucuria multor generaţii de cadre didactice de a avea o revistă dedicată lor…

România se află de peste 30 de ani într-o perioadă de tranziţie şi aproape de tot atâta timp, revista Apostolul ne-a însoţit şi ne-a împărtăşit toate stările prin care a trecut învăţământul românesc. În era digitalizării, avem încă privilegiul să mai ţinem în mână şi să răsfoim o revistă dedicată cadrelor didactice din judeţul Neamţ şi nu numai, cu informaţii documentate şi articole publicate de Apostoli care au propovăduit învăţătura.

 Educatorul este definit ca fiinţa chemată prin excelenţă să rămână în umbră, dar atunci când opinia lui poate lumina mintea şi călăuzi drumul celorlalţi, ea trebuie exprimată. Revista Apostolul este mijlocul potrivit prin care, de-a lungul anilor, s-au exprimat opinii pertinente, fără constrângeri, cenzură sau interese părtinitoare.

Este adevărat că de multe ori punem la îndoială bunele intenţii ale grupărilor sindicale, dar faptul că această revistă a rezistat până în zilele noastre, se datorează Sindicatului din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, colectivului de redacţie al revistei şi tuturor celor care şi-au pus semnătura de-a lungul timpului pe articolele din această publicaţie.

Vă doresc să aveţi mult succes cu revista Apostolul şi să oferiţi în continuare bucuria multor generaţii de cadre didactice de a avea o revistă dedicată lor! (Prof. Ana Petronela SOPONARU)

Apostolul, revista care apreciază educaţia ca pe cel mai important bun…

Consider că revistei Apostolul trebuie să îi aducem un autentic omagiu, pentru că este publicaţia care pune în prim plan EDUCAŢIA, astfel şcoala şi instituţiile educaţiei sunt cu adevărat preţuite.

„Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba faţa lumii.” (Nelson Mandela). Apostolul este publicaţia care apreciază educaţia ca pe cel mai important bun.”

Apostolul pune în lumină dascălul, care este un adevărat model de reuşită în viaţă pentru elevi. Prin crezul său, prin credinţa şi dăruirea cu care slujeşte şcoala românească, dascălul contribuie la formarea unor tineri bine educaţi, cinstiţi, care vor reprezinta cu mândrie neamul. (Prof. Elena ISPAS)

Apostolul, renaşterea spiritului şi gândirii libere…

A scrie despre o revistă în care s-au oglindit învăţământul şi dascălii nemţeni timp de douăzeci şi cinci de ani nu e lesne. Şi, mai ales, e greu de decis care sunt momentele pe care să le rememorăm pentru o privire de ansamblu, pentru că sunt multe şi încărcate de emoţii.

Şi, dacă tot am aruncat o privire în trecut, nu pot să nu pomenesc despre momentele în care părinţii mei, cadre didactice, citeau, la vreo doi ani după Revoluţia din 1989, revista Apostolul. Erau impresionaţi de entuziasmul cu care se scria, iar această lectură era cu atât mai interesantă cu cât, la şcoală, se vorbea cu admiraţie despre oamenii din colectivul de redacţie. Cei care aduceau ştirile despre mânuitorii de condeie de la Piatra-Neamţ erau colegii navetişti. Unii dintre ei păstrau o legătură strânsă cu liderii de sindicat şi redactorii vremii. Ştiau care sunt proiectele de viitor ale publicaţiei şi duceau în redacţie dorinţele şi nevoile celor din şcolile de la sat.

Revista Apostolul a însemnat, pentru generaţia părinţilor mei, profesori care şi-au dedicat peste 40 de ani în slujba şcolii nemţene, renaşterea spiritului şi gândirii libere.

Revista Apostolul este, pentru generaţia mea, un accent pus pe tot ceea ce înseamnă valoare, tradiţie, rigurozitate şi dedicare în învăţământul nemţean.

Revista Apostolul va fi, pentru generaţiile următoare de dascăli, …! (Prof. Ioana POEŢELEA)

● …ŞI DIN BASARABIA

Apostolul – o revistă elegantă, rafinată, elevată

„Apostolul” – o revistă elegantă, rafinată, elevată, cum îi stă bine unei reviste a cadrelor didactice, a devenit de vreo 7-8 ani, un reper pentru mine. În primul rând, reper pentru munca mea sindicală – interviurile cu preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ, Gabriel Ploscă, apoi cu Ionel Hociung, de pe prima pagină, mă ţin în pas cu reuşitele, iniţiativele, evenimentele activităţii sindicale din Neamţ – mă învaţă, mă ins­piră, mă motivează. Activitatea didactică, reflectată pe paginile revistei – schimburi de experienţă, de bune practici, tumultul şcolii româneşti, care ne este drag aşa cum e, pentru că este al nostru, mă ajută să fiu alături de colegii mei, pentru că nu poţi fi un sindicalist în educaţie, fără a simţi şcoala cu toate cutumele ei, cu reuşitele şi eşecurile, cu năzuinţele şi aspiraţiile celor ce muncesc şi se jertfesc pe altarul ei.

Dar evenimentele culturale? – revista abundă în excelenţă culturală: literatură, pictură, muzică, teatru, ceea ce înseamnă pentru mine o perfecţionare a gândirii, a limbajului, a facultăţii de a distinge valoarea de nonvaloare…

 Şi desigur, patriotismul, istoria adevărată a neamului nostru – „Apostolul” a devenit o punte peste apele tulburi ale Prutului – revista ce ne aduce acasă, ajungând la noi lună de lună, prin e-mail. Pentru ca s-o pot citi pe îndelete, să savurez frumuseţea scrisului românesc, să subliniez gânduri, idei, pasaje întregi – o printez de fiecare dată. Iar exemplarele pe hârtie, trimise din când în când de neobosiţii noştri prieteni, le împart cu dragoste colegilor mei – profesorilor din raionul Hânceşti.

 Plecăciuni adânci colaboratorilor revistei, tuturor celor ce asudă asupra ei, în frunte cu maestrul cuvintelor, Mircea Zaharia! Ani mulţi, plini de viaţă, rodnicie şi notorietate! (Ana CIMPOIEŞU, preşedintă a CSRT Hânceşti din DEŞ, reprezentantă a CNSM în raionul Hânceşti, vicepreşedintă a Comisiei de Femei a CNSM)

Apostolul, la ceas aniversar

 Îmi amintesc cu drag de momentele frumoase, când în luna mai a anului 2016, am avut fericita ocazie de a face cunoştinţă cu un grup de activişti ai Sindicatului din Învăţământ Neamţ, în frunte cu domnul Gabriel Ploscă, care tocmai venise în Republica Moldova într-un schimb de experienţă de viaţă şi de atitudine sindicală. Printre membrii delegaţiei era şi redactorul-şef al revistei Apostolul, domnul Mircea Zaharia. Până la finele lunii mai a aceluiaşi an, a apărut numărul 188 al revistei Apostolul, în care domnul M. Zaharia a publicat articolul „Întâlnire de suflet în Basarabia”. Evident, că numărul respectiv al revistei a ajuns şi la noi, astfel făcând şi noi prima cunoştinţă cu revista Apostolul. De atunci, împreună cu membrii de sindicat din domeniul educaţiei ai raionului Orhei, citim fiecare număr al revistei atât în format electronic, cât şi pe suport de hârtie. Şi mai accesibilă a devenit această revistă după 27 martie 2019, când oficial a trecut hotarul în Republica Moldova, creând o subredacţie la Chişinău.

 Cu prilejul frumosului jubileu de 25 ani de existenţă ai revistei Apostolul – serie nouă, vreau să adresez sincere felicitări Consiliului de redacţie condus de experimentatul redactor-şef, Domnul Mircea Zaharia, care permanent luptă pentru calitatea materialelor publicate, reuşind să inspire încredere cititorilor. De asemenea, vreau să aduc cuvinte de laudă Sindicatului Liber al lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, Asociaţiei Învăţătorilor Neamţ pentru susţinerea şi extinderea permanentă a activităţii revistei. Este îmbucurător faptul, că prin intermediul acestei reviste putem face schimb de experienţă, să promovăm bunele practici, să realizăm proiecte comune atât în domeniul sindical, cât şi în domeniul didactic. Revista Apostolul este o revistă binevenită, aşteptată, îndrăgită şi apreciată de sindicalişti şi cadrele didactice de pe ambele maluri ale Prutului. În final, vreau încă odată să doresc revistei Apostolul La Mulţi Ani, păstrând în continuare faima celei mai inteligente, celei mai interesante şi celei mai apreciate reviste pentru cadrele didactice din cadrul spaţiului Românesc. Echipei redacţionale îi doresc mari succese în activitate, putere şi noi forţe creatoare. (Simion BOŢAN, Preşedintele Centrului Sindical Teritorial Orhei, din Domeniul Educaţiei şi Ştiinţei, Republica Moldova)